Full version: För mycket kalk?
Nina H
Vi använder mycket ägg i hushållet, ca 30-40 i veckan. Kan jag slänga alla skalen i komposten eller kan det bli fel balans?
Piccante
är säkert ingen fara.
katah
En som äter LCHF ? whistling.gif
KURT
Möjligtvis kan man försöka krossa dem lite, så att de bryts ned fortare.
rosita
Vi äter också en hel del ägg och jag använder faktiskt inte alla i komposten, för även om jag krossar dem först, så bryts de inte ner på 1½ år. Jag har provat att kompostera halva äggskal och efter 1½ år har de fortfarande samma form. Det ser så trist ut när man lägger ut den färdiga komposten på landet och det ligger en massa vita flagor av oförmultnat äggskal över hela köksträdgården. Samma problem har jag med skal från julnötterna...
Nina H
CITAT (katah @ 30-04-2009, 19:35) *
En som äter LCHF ? whistling.gif

Ehhh, vaddå???? whistling.gif whistling.gif


Jag krossar alla äggskal i mortel till nästan mjöl, men OK jag tar bara de kokta skalen då för de multnar fortare. Har ju dessutom sett i en annan tråd att kalk inte är så himla bra som man trodde förut.
katah
jag har funderat på samma sak, av just den anledningen att vi är 5 som vräker i oss ägg och vi snittar säkert 30-50 ägg/ veckan.
Komposten ser snart mer vitt än svart ut.

Kan det bli för mycket kalk, kan det ?


Ska man börja mortla äggskalen nu rotfl.gif , familjen har redan accepterat allt mitt galenskap med kompost, guldvatten, LCHF och tillsatsnojjan och alla odlingar ute och inne och i växthuset.

Ha- haa nu får de börja mortla äggskal! a0a.gif
Boxer
CITAT (Nina H @ 01-05-2009, 16:26) *
Ehhh, vaddå???? whistling.gif whistling.gif


Low Carb and High Fat = lågkolhydratkost = LCHF
Piccante
CITAT (katah @ 03-05-2009, 11:03) *
jag har funderat på samma sak, av just den anledningen att vi är 5 som vräker i oss ägg och vi snittar säkert 30-50 ägg/ veckan.
Komposten ser snart mer vitt än svart ut.

Kan det bli för mycket kalk, kan det ?


Ska man börja mortla äggskalen nu rotfl.gif , familjen har redan accepterat allt mitt galenskap med kompost, guldvatten, LCHF och tillsatsnojjan och alla odlingar ute och inne och i växthuset.

Ha- haa nu får de börja mortla äggskal! a0a.gif

Nej det kan inte bli "för mycket" kalk. Antingen förbrukar kalken av att växter eller djur tar upp den eller så löses den ut och försvinner ned i marken. Kalk är inte giftigt för några organismer.
Österläge
Jag samlar äggskalen i en separat kompostpåse, så krossar jag dem o myllar ner vid de växter som vill ha extra mycket kalk. Maken var mycket skeptisk först men nu lägger han snällt äggskalen i den särskilda påsen... biggrin.gif naughty.gif
GME
Kalk i komposten hämmar nedbrytningen, men smula/mortla skalen och mylla ner i landen direkt smile.gif
Möligen kan det om man anväder koksalt vid kokning av äggen finnas salt kvar i skalen och då kanske man ska gödsla sparrisen med det som tåll lite salt wink.gif
Azur
CITAT (GME @ 06-05-2009, 10:39) *
Kalk i komposten hämmar nedbrytningen

Jag är ganska säker på att det är precis tvärt om, dvs att kalk snabbar på nedbrytningen.
echinaforce
Hej!

Har följt med detta forum en längre tid, här kommer många intressanta synpunkter fram.

På tal om äggskal...
Vi använder också mycket ägg i hushållet, och jag har effektiverat mitt komposterande.
En fråga som dök upp för mig är att ifall äggen (äggskalen) skulle innehålla salmonella, förstörs bakterien då vid kompostering?
Här i Finland har vi ju haft salmonella i hönsgårdarna i vinter, men äggen har man kunnat äta. Eventuell salmonella finns ju utanpå äggskalen...
KURT
CITAT (echinaforce @ 13-05-2009, 20:09) *
Hej!

Har följt med detta forum en längre tid, här kommer många intressanta synpunkter fram.

På tal om äggskal...
Vi använder också mycket ägg i hushållet, och jag har effektiverat mitt komposterande.
En fråga som dök upp för mig är att ifall äggen (äggskalen) skulle innehålla salmonella, förstörs bakterien då vid kompostering?
Här i Finland har vi ju haft salmonella i hönsgårdarna i vinter, men äggen har man kunnat äta. Eventuell salmonella finns ju utanpå äggskalen...


Man kan i princip gå ut i vilken rabatt som helst och finna både mjälbrandsbakterier (Bacillus anthrax), botulinumbakterier (Clostridium botulinum) och stelkrampsbakterier (Clostridium tetani). Även om det på något sätt skulle komma salmonellabakterier i komposten, så har de ingen chans i konkurrensen med alla andra organismer där.
GME
CITAT (Azur @ 06-05-2009, 11:45) *
Jag är ganska säker på att det är precis tvärt om, dvs att kalk snabbar på nedbrytningen.

Fel av mig slap.gif

Kalk i kompost kan bidra med förhögt Ph vilket kan leda till att kvävet avgår som amoniak till luften, så ska det vara enligt kompostboken (ISBN 91-36-03190-9) inget annat smile.gif
Bassam
Tack för frågan

Om jorden kar mycket kalk det bytteder att PH ska blir hög på den här sätt växter kan inte tar många näring från jorden som JÄRN.


H:Bassam
Pote2illa
[size="3"][/size] Jag tar vara på skal från ägg som inte kokas - t ex från omelett - krossar dem och lägger i en liten kanna, slår på lite kallt vatten och låter det hela stå på diskbänken ett par dagar. Sedan vattnar jag mina Sankta Paulia på fatet med lösningen. Det sätter sprätt på blomningen. tummenupp.gif Kompost med mycket skal skulle jag akta mig för att använda på surjordsväxter, t ex azalea, rhododendron och blåbär. unsure.gif
Nina H
CITAT (Boxer @ 03-05-2009, 11:25) *
Low Carb and High Fat = lågkolhydratkost = LCHF


Du såg inte smiliesarna efter min kommentar??



Hörde på radio i måndags (Maj-lis Pettersson) att hallon inte vill ha kalk. Jag tar nog inte alla skal i alla fall.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon