Villabladet Sydväst har jag inte, ligger på gränsen till sydöst och verkar få mer info om skrytmånsar i Ystad och Sjöbo
Flytt av thujor: hörde på gubbarna i Trädgårdsdags nyss. Där talade herr Samuelsson om att man kunde flytta thujor i höjd på 1.70 m nu. Viktigt var att mullig jord omslöt rötterna.
MEN i Hemträdgården* står: Problemet är nyplanterade växter...särskilt städsegröna...planterar man dem för sent på hösten så att rötterna i jordklumpen inte hinner växa ut i den omgivande jorden kan de frysa "upp" och torka bort. "Jorden" i klumpen består vanligen av torvmull sam tar upp mycket vatten, mer än den omgivande jorden. När klumpen fryser utvidgar sig vattnet och klumpen ryms inte längre i hålet utan den trycks då uppåt och eventuelt utvuxna smårötter slits av. Detta är en av anledningarna till att man inte ska plantera i enbart planteringsjord eller i kompost utan att den ska blandas med hälften markjord även om denna är dålig för att den inte ska skilja sig för mycket från den omgivnade jorden.
Men jag blir totalförvirrad! Jag har läst i Brita Johanssons bok Vår vintergröna trädgård, att man i n t e ska ha bättre jord för barrväxter för då stannar rötterna i den goda jorden kring rötterna i stället för att breda ut sig och söka näring.
Ur citatet ovan från Hemträdgården står det att "klumpen inte längre ryms i hålet..." hur liten planteringsgrop förutsätter dom att man har? Mysko. Britta Johansson säger att man ska ha låg och bred grop, gamla traditionella böcker säger att man ska ha djup och rätt så bred. Jag blir fnoskig. Och på plantskolan sa de att man ska rafsa ut rötterna så man kan breda ut dem som en kjol, så man hjälper växten att etablera sig snabbt. Har jag förstört smårötterna nu???
Jag har alltså när jag har planterat mina totalt 75 (!!) thujor gjort så här:
1. Låtit dem stå i vatten (med plastkrukan på) några timmar, ibland över natten.
2. Grävt en djup och bred grop (i en ibland bedrövlig jord bestående av byggschaktmassa).
3. Satt ditt ett dräneringsrör i plast för att kunna vattna rötterna direkt. Till de riktigt stora växterna har jag satt ett dräneringsrör i U-form så att man kan vattna från två håll. Fyllt dräneringsröret med stenar (varför vet jag ej, men jag tror att det ska vara för att rötter inte ska kunna fylla upp röret helt.)
4. Över dräneringsröret har jag lagt grässvål med gröna sidan mot röret. Detta för att "sila" vattnet så att det inte sköljer bort näring och jord, samt håller röret på plats.
5 Sen har jag lagt en liten kulle med grässvål och med mycket jord i, på botten av planteringsgropen.
6. Sen har jag hällt på barkmull ovan på denna kulle.
7. Sen har jag tagit min thuja. Satt mig vid gropen och kammat ut rötterna med en stålhandkratta - som att försöka reda ut pälsen på en tovig afghanhund ungefär. Det skröfs man kammar ut (en del smårötter som går av och jorden kring rotklumpen) trillar ner i planteringsgropen. Nu blandar jag det utkammade rotskröfset med barkmullen nere i gropen.
8. Nu placerar jag thujan ovanpå den lilla kullen i botten på planteringsgropen, thujan har motsvarande liten grop under sig i rotsystemet, fixerar den med grepen och tar några steg bakåt för att kolla om den står snyggt.
9. Sen breder jag ut rötterna jämnt över kullen, fyller på med barkmull, gosar in mullen bland rötterna, krafsar in mer mull under rotkjolen. Över mullen tar jag nu egen rabattjord (som hos mig är väldigt sandig). Klappar med händerna på jorden så att thujan kan stå själv.
10. Sen tar jag fler grässvålar och lägger ovanpå (med gröna sidan ner) och på så sätt stagar upp växten så att den ska stå stadigt.
11. Sen sticker jag ner vattenslangen i dräneringsröret och låter vattnet långsamt fylla hela planteringsgropen. Det tar flera timmar.
12. Jorden säckar ihop något efter vattnandet och den tidigare toppiga planteringen sjunker ihop.
13. Behövs det så fyller jag upp planteringsgropen med den sämsta jorden så att marknivån blir jämn.
Nu vet jag inte hur många fel jag har begått. Jag blir tossigt nojig när jag läser om smårötter - dom har jag varit hårdhänt med. Jösses om allt blir fel.
Så är du totalt hialös får du väl chansa, men ta reda på noga hur du ska göra med de förbannade smårötterna... Vi bor ju fördelaktigt sent med tjäle så växterna får längre etableringstid, men sämre med att våren luras för tidigt och städsegröna växter kan få torkskador då det gröna avdunstar vätska i värmen, men växten inte kan suga upp vatten på grund av tjäle i mark.
* Tidningen Hemträdgården får man när man är med i trädgårdsföreningar som är anslutna till Riksförbundet Svensk Trädgård.