Vi har ett trädgårdsland där vi odlar diverse grönsaker, lök, ärtor, kål, rotfrukter,...
Brukar dels vända ner ärtblasten och alla höstens björklöv i jorden och dessutom gödsla med egen hönsgödsel.
Tyvärr blir rotfrukterna oftast inte så bra, blir mest blast.
Har nu hört att rotfrukter behöver kogödsel, och sådan var det minst 15 år sedan vi gav jorden. Därför tänkte vi vända ner kodynga i jorden nu i vår, före plantering och sådd.
MEN, så läste jag nyligen att rotfrukternas rötter/tillväxt kan skadas av färsk stallgödsel. Och att brunnen stallgödsel inte tillför just någon näring, utan ska betraktas enbart som jordförbättring.
Vad ska vi tro?
Hoppas att någon kan ge oss ett, eller flera, goda råd.
Om "mest blast" också betyder mycket blast? Så tyder det snarast på att det redan är lite för mycket kväve för de grönsakerna, så att de bildar blast i stället för rotsaker.
Näringsbehovet är ganska olika för olika grönsaker, bland rotfrukterna är det främst rotselleri som behöver mycket näring, för övriga är det inte bra med alltför mycket näring, många kålväxter behöver också mycket näring. Vad är det för jord i övrigt? Just när det gäller rotsaker, så är det ofta bra med en del lera i jorden. Sedan bör man alltid ha ett växelbruk, så att man inte odlar samma växter, eller växter från samma failj på samma plats år efter år.
Hej,
ville bara tipsa om att gräsklipp kan funka utomordentligt bra som gödsel i dessa fall.
//rbn
Joo
Det är lerjord vi har
som vi successivt försöker förbättra bl.a. genom att vända ner löv mm
Åsa, mälardalen zon 2
15-05-2009, 17:14
Lerjord är ofta ganska näringsrik i sig. Jag tror också det är för mycket kväve ifall rotsakerna mest blir blast så skippa den kväverika hönsgödseln på de ställen där du ska odla rotsaker och nöj dig med att vända ner sånt som löv och dyl. där. Använd gödseln på de ställen där du ska odla mer näringskrävande grödor som ex. kål och squash.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du
klicka här.