Full version: Päronvin o äppelvin
6772
Hejsan
finns det någon som kan och vill dela med sig av recept på päronvin o äpplevin. Helst lätta varianter. hoppas någon svarar fort eftersom päronen håller på att förstöras och vi behöver ej mer inlagda päron
Cilla
Jag har aldrig gjort vin på päron, men hittade några recept här:
http://hem.passagen.se/jeff.mario/vinbild/cider.htm

Här allehanda roliga dryckesrecept:
http://w1.332.telia.com/~u33207535/recept/recept.htm

Jag tror man kan byta äpple mot päron i detta recept, som är likt det min granne använder:
25kg syrliga äpplen
20kg plommon, 6kg socker, 3/4kg russin (istället för jäst), 12l vatten
Skrubba bär och äpplen, ta sönder dom och krossa tilsammans med russinen i en balja. Häll över 1½kg socker samt 6l vatten, blanda, täck över och låt stå 3 dagar i 15-gradig värme. På fjärde dagen kramas saften ur. Lös 4½kg socker i 6l vatten, blanda med fruktsaften. Häll på damejeanne, låt stormjäsa 4-5 dagar (tillsätt ev lite jäst). Låt jäsa ut 14-20 dagar. Tappa upp på ny damejeanne (undvik botttensatsen). Efterjäs 6-8 veckor och tappa sedan på flaskor. Testa att vinet är färdigt genom att fylla ett glas och låta det stå i rumstemperatur ett dygn utan att det grumlas. Lagra i 7-10 gradig temperatur.

Här finns päronvin att köpa:
http://www.kiviksmusteri.se/paronvin.htm

Jässatser:
http://www.vinstallet.se/sidor/jassatser/

Sedan kan PÄRONMOS rekommenderas. Använd 1/4 äpple och resten päron och mosa på vanligt sätt. Urgott.

Godast tycker jag att rå fruktsaft av päron och äpple är. Man går till ett musteri med äpplena, eller köper en äppelpress själv hos Kiviks Musteri t ex. Blir fantastisk fruktsaft. Håller ca 1 vecka, ska man lagra längre måste man frysa den.

Fler recept på äppledrycker:

ÄPPELÖL
2 l äpplen
3 hg socker
10 l vatten
50 g jäst

Äpplena tvättas och skäres i små tärningar med skal och kärnhus samt överhälles med vatten, varpå alltsammans får stå och dra i 2 dygn. Saften frånsilas och kokas med sockret under 5 min. Då det svalnat tillsättes jästen och det får stå två dagar att jäsa. Skumma noga innan det tappas på buteljer, korkas och överbindes. Färdigt efter 5 dagar.

ÄPPLEMJÖD
(5 liter)

860 g farinsocker
6 äpplen
20 g humle
2 pkt jäst
1 starköl
(russin)

Koka upp vatten och lös sockret. Tärna äpplena i småbitar och lägg dem i vattnet när det svalnat något. När vattnet svalnat till ca 30° så lägger man i jästen och ölet. Häll upp på jäshink med jäsrör, eller en dunk men då ska man lätta lite på korken annars kommer dunken att svälla och eventuellt gå sönder.


Äppel Cider eller Fruktvin enligt cidermetoden

Till cider krävs inte vinjäst och beredningen är avsevärt
enklare än för traditionellt äppelvin. Eftersom cidern är
mousserade är det viktigt att de korkar som använs är
rejält tättslutande. Efter buteljering bör flaskorna förvaras svalt.

Ingredienser:
6 kg sura äpplen.
0,5 kg socker per liter fruktsaft

Bra redskap:
Rostfri bunke,
täckande duk, silduk, rostfri kastrull, flaskor, korkar.

Gör så här:
Skölj äpplena och dela dem i fyra delar. Lägg dom i bunken och
häll på så mycket kokande vatten att det täcker. Rör om bland
äpplena efter 40-50 minuter och mosa sönder dom så mycket
det går. Täck med duk ock låt stå i 7-8 dagar vid en tempratur
av 22-25 grader. Rör om och mosa någon dag per dag. Efter 3 dagar
skall det börja jäsa , annars kan man tillsätta 10 gram vinsyra och
2 gram jästnärsalt. Efter en vecka får saften självrinna genom silduk.
Mät upp saften, tillsätt 0,5 kilo socker per liter saft och värm på svag
värme tills sockrets lösts i saften. Kyl därefter saften och häll över på
damejeanne. Denna ställs 2 dagar med jäsrör med vattenlås, som
släpper ut koldioxid utan att luft släpps in. Flaskorna korkas sedan
och förvaras svalt.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon