|
Eva Swahn
08-10-2003, 14:13
Jag älskar bruna bönor, men inte fläsket som man brukar äta till. Vad kan man tänka sig som vegetariskt alternativ till bruna bönor? Bara bruna bönor blir lite enformigt.
Det finns väl inga alternativ till knaperstekt fläsk? Annars så går det med quorn som finns i olika smaker och kan formas till avlånga "fläskbitar" och så naturligtvis en "rikt löksås till!"  nej inte löksås till bruna bönor!! Ingen sås alls ska det vara
cinacarina
08-10-2003, 15:40
Det finns vegetariska burgare: Gourmetburgare, som är gjorda av bl.a. sojaprotein. De kanske skulle kunna vara ett alternativ. Annars finns det en serie vegetariska alternativ under namnet Anamma, de brukar finnas i större butiker (i frysdisken). Någonting som är gott att göra själv är panerad rotselleri. Vet inte om det kan vara gott till bruna bönor (som jag inte gillar själv) men man kan ju alltid pröva. Skär rotsellerin i centimetertjocka skivor och koka i saltat vatten tills de är lite mjuka. Panera i ägg och ströbröd, salta och peppra och stek sedan i medelvarm panna. Jättegott!! Nu sitter jag ju och blir hungrig...
Eva Swahn
08-10-2003, 16:16
Det finns nått med quorn som jag finner motbjudande. Aldrig smakat dock - så det är rent trams. Finns det nån som äter quorn? Och varför det underliga namnet? Nej jag är inte mycket för färdig- eller halvprodukter, men kan däremot av bekvämlighet köpa sånt som bruna bönor och ärtsoppa.
Cinacarinas panerade rotselleri låter så himla god!! Tack för det receptet!
quorn är väl nåt svampaktigt som kan smaksättas med kemiska smakämnen så att det passar åt vegetarianer.
Eva Swahn
08-10-2003, 18:13
Nu är jag till tro varken jude, muselman eller vegeterian. Men när jag ibland tänker efter vad det är jag har stoppat i munnen - ryser jag, och då är det en befrielse att det finns rättika och potäter.
kryddan
08-10-2003, 18:58
quorn är ett "tillverkat" svampprotein, man har hittat något svampmycel som går att odla på - eller något ditåt, jag är inte så hemma på att beskriva sånt där. Rätt gott är det i allafall, smakar lite kycklingaktigt om man nu ska jämföra med något. Passar inte veganer eftersom det är äggvita i.
Eva i Skåne
08-10-2003, 21:12
Min son äter mycket quorn-produkter. Det är ganska köttlikt i både konsistens och utseende och kan smaksättas likadant. Nästan lite fusk  om man är vegetarian. Det finns mycket vegetariskt i frysdisken. Anamma-produkter kan rekommenderas. Det är svensktillverkat och har god smak. Falafelbullar skulle jag kunna tänka mig istället för köttbullar till bruna bönor. Det finns även flera varianter på vegetarisk korv om man vill ha korv till bönorna. Jag är inte själv vegetarian, men smakar ofta på sonens mat och skulle kunna äta mycket av det, men helst grönsaksrätterna. Hemmagjorda morotsbiffar t ex.
alltså jag tror att helstekt fjällskivlingshatt skulle passa till bruna bönor jag gillar fläsk o jag gillar bruna bönor o jag gillar helstekt fjällskivlingshatt o tror att det kan passa
kanske även andra svampar saltade o pepprade helstekta kan passa istället för fläsket
blev sugen på att testa själv men hinner nån före så tala om hur det fungerar kul me nya inputs
o de va bara en tanke som kanske går att förverkliga
En vän till mig fick läggas in på sjukhus efter en maträtt quorn, och läkarna sade att det krävdes något... var det kanske ett enzym, för att bryta ned det. Man skulle tillvänja försiktigt om man inte ätit det förut sade de.
Till torkade bruna bönor som man kokar tycker jag det mesta passar. Kan ju ätas kall i sallad, varm till allt möjligt. Till konservbönorna eller de andra som är mojsade med någon slags sås gillar jag också stekt svamp. Köpechampinjoner är helt OK de med. Spenat tycker jag också passar till.
Sedan har jag lite lattjo smak. När jag äter ensam händer det att jag knäcker en burk bruna bönor och äter kall eller varm till sill. Yogurt med färsk kryddklipp till blir en vacker palett på tallriken i mina ögon. Bruna bönor och pasta är inte heller helt fel, även om det kanske blir lite kaka på kaka näringsmässigt.
CITAT (Cilla @ 09-10-2003, 00:04) När jag äter ensam händer det att jag knäcker en burk bruna bönor och äter kall eller varm till sill. alltså jag tror nästan att det måste prövas sill o rödvin gillar jag o så marmelad o ost o gurka ja de fins fler kombinationer som inte borde fungera men som gör det har ni fler kul ideer
Eva Swahn
08-10-2003, 23:32
Jaha då stämmer det alltså - det här med quorn - och att vissa blir sjuka av det. Det har jag varit med om, en tösabit som blev ordentligt sjuk i bekantskapskretsen. Jag har också hört at Anammas produkter ska vara välsmakande, men vad smakar egentligen vegetarisk korv? Precis som jag inte vill veta vad vanlig korv innehåller vill jag veta vad den vegetariska innehåller - bara vad den smakar. Sill med bruna bönor låter förbryllande.(Men Cilla är en förbryllande varelse: arborist och seglare i samma person!) Stekt svamp och bruna bönor kan jag tänka mig. Sen fiser man väl som en gammal lektionshäst som har stått några dar.
CITAT Sedan har jag lite lattjo smak håller med CITAT Spenat tycker jag också passar till. bruna bönor och spenat!!!!!!!!!!??????? urk Bodde du i närheten, så skulle jag bjuda dig på gräddtårta med kaviarfyllning och garnerad med ansjovisar och jordgubbar
Perilla
09-10-2003, 06:49
Det här med smaklökar är väl fantastiskt... Jag tror att stekt Karl-johansvamp måste vara utmärkt som ersättning till fläsk. Tycker själv att den faktiskt smakar just stekt fläsk (den feta randen) och har därför lite svårt för att äta enbart den, men det går bra i svampblandningar. Quorn, förresten. Är en "slemmögelsvamp" av släktet Fusarium som odlas tillsammans med exempelvis sojaprotein i stora tankar och bildar denna köttliknande produkt. Fibrerna är svampens mycel, alltså en svamp där vi faktiskt inte äter själva fruktkroppen...
Eva Swahn
09-10-2003, 11:14
Att quorn är en slemmögelsvamp gör den inte mer tilldragande ur min horisont.
Usch vad det där lät äckligt, Perilla!!! ...och jag som nästan hade funderat på att bli "fuskvegan" ... Nu kom jag allt på andra tankar!
Precis en sån hade jag tänkt bli!  ... men med den skillnaden att jag föredrar att smyga in på Max och mumla Tre BigMax och snabba på lite!
Mariann
09-10-2003, 13:11
Perilla
09-10-2003, 15:05
Jag älskar att tala om vad quorn är för alla med känslig mage. Men betänk...namnet slemmögel är ju bara ett namn påhittat av någon. Det är vi själva som associerar... Slem är väl lite negativt laddat, i alla fall i matsammanhang...och mögel, både negativt som livsmedelsförstörare och positivt som smaksättning i t.ex. ost. Det är ju ändå bara en svamp!
Eva i Skåne
09-10-2003, 20:26
CITAT (Virgo @ 09-10-2003, 13:54) Nej Virgo, där tror jag du har fel. Min erfarenhet av vegatarianer (inte veganer, det känner jag inga) är att de är så petnoga att inte deras mat berörs  av något köttigt. Vegetarianen i familjen bevakade i början noga att man inte råkade använda samma stekspade till hans qournbiffar och våra kotletter. Om lillebror tappar en köttbulle i potatismosskålen äter han inte något mos trots att vi noga tagit bort allt kring nedslagsplatsen. Exemplen är många. Dessutom tycker han det mesta i köttväg luktar illa numera. Vad vegetarisk korv smakar kan jag inte precisera, men det är inte likt "riktig" korv. Det är mycket torrare, men till stroganoff och som ersättning när resten av familjen äter grillad korv duger det.
*Felix matte*
09-10-2003, 21:32
Pastagratäng med Quorn. Ca:10 port.
500 gram Tagliatelle 300 gram Quornbitar marineras i grillolja i ca: 30 min. 2 st. Paprikor 2 dl. riven Ost ………………….. SÅS
Ca: 30 gram Smör 2 tsk. Curry 4,5 msk Vetemjöl 3 dl. Matlagningsgrädde 3 dl. Mjölk 5 dl Vatten 1.5 Gröns.bulj. tärning. 1.5 tsk. Paprikapulver Salt, Svartpeppar ……………….. Koka pastan och lägg den i en smord långpanna. Skär Quorn och Paprika i små bitar. Smält smöret i en gryta och låt Curryn brynas en stund, tillsätt Mjölet och blanda. Tillsätt alla Vätskor och Buljongtärning. och krydda. Låt såsen sjuda i 5 min. Rör ner Quorn och Paprika i såsen och sleva den över pastan. Strö över Osten (eller täck med ostskivor - går lika bra) Gratinera i ugn, 200 grader i 25 minuter. …………………………………………………………………………. Quorn kan bytas ut mot en grillad eller hemlagad Kyckling
CITAT (Eva i Skåne @ 09-10-2003, 21:26) CITAT (Virgo @ 09-10-2003, 13:54) jag tror att många veganer slinker in på MCDonalds sent på kvällen med uppfällda kragar och solbrillor och mumlar fram 3 bigmac och snabba på lite :D :D :D Nej Virgo, där tror jag du har fel. Min erfarenhet av vegatarianer (inte veganer, det känner jag inga) är att de är så petnoga att inte deras mat berörs  av något köttigt. Vegetarianen i familjen bevakade i början noga att man inte råkade använda samma stekspade till hans qournbiffar och våra kotletter. Om lillebror tappar en köttbulle i potatismosskålen äter han inte något mos trots att vi noga tagit bort allt kring nedslagsplatsen. Exemplen är många. Dessutom tycker han det mesta i köttväg luktar illa numera. Vad vegetarisk korv smakar kan jag inte precisera, men det är inte likt "riktig" korv. Det är mycket torrare, men till stroganoff och som ersättning när resten av familjen äter grillad korv duger det. Av en tillfällig händelse så råkade jag stå bredvid 4st militanta veganer som pratade så högt så att jag inte kunde undgå att följa deras knäppa samtal. 1tjej och en kille sade att faan i kväll måste vi bara ta en bigMac för ja ä så djävla hungrig. Samtalet innan rörde sig om en protestaktion de deltagit i. Jag drar inte alla över en kam. Vegetarianer accepterar jag och förstår deras syn (vegetarisk mat är ofta god), veganer oxå och där går gränsen. Bland militanta veganer finns en massa bluffmakare och bråkstakar.
Med risk för att för evigt klassas som fullständigt korkad... Vad är det för skillnad på veganer och vegetarianer?
Eva Swahn
09-10-2003, 23:52
En vegetarian är en person som i huvudsak äter mat som kommer från växtriket. Vegetarian kan man vara av många skäl, bland annat av hälsoskäl, religösa, ideologiska skäl eller för att man är vegan (det ena fordrar inte det andra).
Den som förutom vegetabilier även äter mjölkprodukter kallas laktovegetarian (lac - mjölk) Den som förutom vegetabilier även äter ägg kallas ovovegetarian (ovum - ägg) Den som förutom vegetabilier dessutom äter ägg- och mjölkprodukter kallas lakto-ovovegetarian Den som förutom vegetabilier dessutom äter fisk och skaldjur, eller i enstaka fall kyckling brukar ibland kallas för semi-vegetarian eller demi-vegetarian. För att undvika missförstånd kan man säga vegetarian, men äter fisk etc. Ytterligare framtida indelningar är att vänta så snart animaliska produkter framställda på syntetisk väg finns i livsmedelshandeln.
Även om det är fullt möjligt för en vegetarian att av olika skäl välja att lägga till en eller annan animalisk produkt till sin kost, kan aldrig det som kallas vegetarisk kost innehålla andra animaliska produkter än ägg och mjölkprodukter. Alla andra avsteg, vare sig det är fisk, kyckling eller aphjärna, gör att kosten inte längre klassas som vegetarisk. Vegankost får inte ens göra avstegen mjölk och ägg.
En vegan är en person som inte använder sig av animaliska produkter eller produkter som framställts med hjälp av animaliska produkter. Skälen till att vara vegan varierar. De vanligaste skälen till att vara vegan är etiska, hälsomässiga, miljömässiga, naturresurs-relaterade eller ekonomiska. Observera att militant vegan är ett ord uppfunnet av media. Med militant vegan menas oftast militant djurrättsaktivist. Viktigt är dock att en militant djurrättsaktivist inte nödvändigtvis är vegan (även om det är det vanligaste) och att endast ett fåtal veganer kan räknas som militanta djurrättsaktivister eller djurrättsaktivister över huvud taget.
Puh, då har man lärt sig nåt nytt, igen! Tack för ditt tydliga svar Eva! CITAT Den som förutom vegetabilier dessutom äter fisk och skaldjur, eller i enstaka fall kyckling brukar ibland kallas för semi-vegetarian eller demi-vegetarian. För att undvika missförstånd kan man säga vegetarian, men äter fisk etc. Nu vet jag vad jag är! Jag är en vegetarian som äter fisk etc. En hel del etc. blir det ju förståss...
Eva Swahn
14-10-2003, 11:21
Jag sitter inte inne med sånna kunskaper själv, det är ett citat från....hm?...jag tror det var "susning.nu" och borde ha talat om det. Jag har igår prövat panerad selleri, smaskigt! med lingonsylt till. Borde funka med bruna bönor - då utan lingonsylt - om man inte heter Cilla förstås
Ja, lingonsylt och bruna bönor ger säkert samma smaksensation som köttbullar med lingonsås. Jag tycker att vita bönor på burk och hjortronsylt är gott, särskilt om man spetsar med lite färska kryddor - merparten mynta. Kallt ska det vara, gärna direkt ur burken med gaffel.
Mina smaklökar har formats av segling och resande... Barndomens somrar var full av mat vi åt i sittbrunnen under segling. Kölsvinstempererad konservmat lyxades till med bär, svamp och frukter vi hittade på öarna. Grönsakerna som skars upp till maten var minst sagt järnberikade - morakniven som användes till allt rostade av sig. Vi blandade ingredienserna i konservburkarna, rörde om med gaffeln och njöt under segling på vidsträckta hav.
Och så resande förstås. Vem har inte inspirerats att använda nya kombinationer och kryddor efter en utlandsresa?
Eva Swahn
16-10-2003, 09:43
Att Cilla är av kärnvirke det har vi nog förstått  och nu får vi veta att det är resultatet av rostiga moraknivar, Mulle-mat i skogsbrynet och havskall mat ur konservburkar. Det låter som ett obstinat alternativ till Socialstyrelsens direktiv. Bra Cilla! Fortsätt så! med vita bönor och hjortronsylt. Och berätta gärna för oss så vi kan ta oss för pannan lite då och då. Att möta lustiga kombinationer av mat på tallriken blir alltid pikanta semesterminen: stekt fisk med stekt banan dolt under ett berg av vitlök från den afrikanska kontinenten. Eller stekt orm uppträtt på pinne från den asiatiska. Vita bönor i tomatsås s k a ätas direkt ur konservburken, med sked alternativt gaffel! Det är det som är charmen.
hejsan, CITAT Mina smaklökar har formats av segling och resande Smaklökar är nog de enda lökar du saknar Cilla!!
Eva, får jag ett ögonblick återvända till ursprugsfrågan. Jag har ätit bruna bönor med squashfalu vid ett antal tillfällen. D v s squash skivad och stekt på samma sätt som falukorv. Lättlagat och riktigt gott. Sedan en dryg vecka testar jag den nya "stenåldersdieten". Har ännu inte hunnit ända till stenåldern, men kanske vikingatiden ungefär.  Erfarenheterna är än så länge mycket goda.
Jag tror att stekt eller grillad haloomi till bruna bönor kan passa de flestas smaklökar.
CITAT (Cilla @ 17-10-2003, 12:00) Jag tror att stekt eller grillad haloomi till bruna bönor kan passa de flestas smaklökar. ytterligare bevis på att Cilla saknar smaklökar! Bruna bönor med getost!
Man måste prova lite Virgo, det fick väl du också lära dig. Haloomi smakar för övrigt mycket likt fläsk, bacon och annat köttslams som man brukar ha till bruna bönor.
getost kan väl inte smaka fläsk eller bacon. Möjligtvis getkött eller oxå om du använt ister eller fett från bacon som du stekt getosten i. Visst provar jag mycket och upptäcker att vissa saker inte passar ihop.
här kommer ett recept jag snodde från Kan Zaman Restaurant
Source: Kan Zaman Restaurant
4 ounces haloomi (goat cheese) 1/2 cup olive oil 1/4 cup white wine 2 teaspoons crushed garlic Chopped parsley Paprika
Heat olive oil in small frying pan. While oil is heating, cut haloomi into thick slices. Place cheese slices into hot oil and fry until golden brown. Carefully shake pan as cheese fries. Flip pieces over and add crushed garlic. Allow to cook another 30 seconds and add white wine. Be careful if using a gas stove because the wine will make flames. Add fried cheese to plate. Garnish with chopped parsley and paprika. Serve with toasted pita bread.
Haloomi smakar salt som rå och som ett välkryddat kött när den är grillad/stekt. Det är en behandlad getost, helt olik den getost som ser ut som en rulltårtebit och är tillagad på Centraleuropeiskt vis.
Det finns billigare getostvarianter än Haloomi också, som flätas samman och läggs i saltlag i stora glasburkar. Brukar säljas i småbutiker som har arabiska delikatesser.
kryddan
17-10-2003, 13:46
håller med Cilla jag - Halloumi är gott till det mesta och smakar väldigt olikt "getostsmak" - lite mer åt salt gummihållet, fast gott
CITAT (kryddan @ 17-10-2003, 14:46) håller med Cilla jag - Halloumi är gott till det mesta och smakar väldigt olikt "getostsmak" - lite mer åt salt gummihållet, fast gott :lol: Även jag håller med om detta.
Inte bara mina så kallade underliga smaklökar alltså...
Men visst är det synd att Halloumi (ska det visst stavas) är så dyrt! Och lite farlig är den, närapå beroendeframkallande. Det är underligt att det där gummignisslandet av den råa osten mot tänderna kan bli ett behov.
har aldrig ätit detta, men ska förstås testa vid tillfälle och låta mina smaklökar avgöra om det smakar välkryddat kött eller inte. Finns den i arabaffärer?
Halloumi finns på Konsum och ICA, i ostdisken eller bland mejerivarorna. Men den billigare, flätade varianten i glasburk har jag bara sett i butiker som specialiserat sig på mat från Mellanöstern och Nordafrika.
Hur smakar vegetarisk korv....? Tja, om man förväntar sig att vegetarisk korv, vegetariska köttbullar och andra vegetariska "kötträtter" ska smaka exakt som kött, då blir man kanske besviken.... Bästa sättet att ta reda på vad saker smakar, är att smaka på det...;-) För mig är numer smaken av korv=smaken av vegetarisk korv, eftersom jag inte äter vanlig korv. Får jag i mig nåt som är gjort av gris eller ko tycker jag det smakar vidrigt.... Det blir som man vänjer sig. Själv blir jag ortoligt sjuk av gris och kokött, kanske jag saknar ko-enzymer.....? ,-)
Eva i Norrköping
18-10-2003, 13:58
Jag är nån slags veggis sen 22 år tillbaka, har alltså inte ätit kött sen dess. De första åren fanns det ju knappt något alternativ utan det var bönor och linser man fick fixa med själv, sen kom mer och mer sojaprodukter i form av korv och burgare etc. Jag vet inte vad det är som är så fuskigt med att äta något vegetariskt som "härmar" en köttprodukt, vad ska man hitta på för form på dem då...? Själva formen korv och burgare har väl blivit sådana för att det är lätt att anrätta maten så. Hur som helst, när quorn kom ut på marknaden blev jag jätteglad: det smakar jättegott, och vi äter det ofta i vår familj. Bäst är filéerna, men vi äter även grytbitarna och färsen i olika rätter. Att quorn är gjort av ett svampprotein finner jag inte det minsta motbjudande, däremot att köttbullar eller vad som helst av kött är gjort av djur som behandlats som produkter utan hänsyn till deras livsbetingelser - DET finner jag avskyvärt.
Min dotter är vegetarian sedan påsken -96. Hon äter ofta Quorn. Jag gör det också med förtjusning, men tycker att det är så dyrt. Därför äter jag lite billigare mat — typ oxfilé! I ärlighetens namn: Faktiskt inte ofta kött serveras på middagsbordet. Finns så fantastiskt fina vegetariska rätter — även utan Quorn. Blev dock glad när denna produkt kom i färsform. Nu kunde även hon få "jul-köttbullar". Soya-korv skär jag i mindre bitar + marinerar quornfilé så att även hon kan få ett litet julbord.
Hannele
24-10-2003, 07:40
"Min dotter är vegetarian... Nu kunde även hon få "jul-köttbullar". Soya-korv skär jag i mindre bitar + marinerar quornfilé så att även hon kan få ett litet julbord." Ni kan ju gå över till finsk julmat, perfekt för vegetarianer! Finsk kålrotslåda är standard på det finska julbordet. Kålrotslådan är god tillsammans med veg. "köttbullar" eller veg. Korv. 1 medelstor kålrot ca 11/2 tsk salt 4 svartpepparkorn
Gratinering: 2 msk ströbröd 1-2 msk smör att klickas ovanpå. (2 ägg) 2 dl tjock grädde/mjölk
Skala kålroten och skär den i bitar. Koka dem mjuka med salt och pepparkorn. Häll av vattnet och mosa dem. Rör ned grädde/mjölk, (ägg) i moset. Avsmaka med salt och peppar. Bred ut smeten i smord form. Strö på ströbrödet och klicka smör över det hela. Grädda ca 30 min i 200 ° C.Finsk morotslåda finns på varje finskt julbord. Jättegott. 1,5 dl grötris 1/2 dl vatten 1/2 dl mjölk 1/2 kg mosade/rivna morötter 1/2 msk salt 2 msk farinsocker 2 ägg Ströbröd och smörbitar som garnering Gräddas i 200 grader i ca 40 minuter.Karelska piroger.
Tack för reseptet det var längesen jag laga dessa lådor som är mycket goda skall göra till julen Jag tål inte mjölk men använder sojamjölk o grädde till mat de är jättegoda
kryddan
24-10-2003, 20:17
Åh kålrotslåda som är så gott  har inte ätit det sedan jag bytte jobb. Det var alltid någon av mina finska kollegor som gjorde den till julbordet. Tänk om jag kunde övertyga min man om att diverse rotsaker är gott
Mariann
25-10-2003, 08:23
CITAT (Ewa L @ 23-10-2003, 14:23) Min dotter är vegetarian sedan påsken -96. Hon äter ofta Quorn. Jag gör det också med förtjusning, men tycker att det är så dyrt. Därför äter jag lite billigare mat — typ oxfilé! I ärlighetens namn: Faktiskt inte ofta kött serveras på middagsbordet. Finns så fantastiskt fina vegetariska rätter — även utan Quorn. Blev dock glad när denna produkt kom i färsform. Nu kunde även hon få "jul-köttbullar". Soya-korv skär jag i mindre bitar + marinerar quornfilé så att även hon kan få ett litet julbord. Jag är också vegetarian men äter fisk (ibland) mjölk ost ägg. Quorn äter vi ibland oftast färsen. Men har aldrig gjort köttbullar. Hur gör du Eva L?
Mariann
25-10-2003, 08:27
VART TOG FELIX MATTES GODA QUORN - PASTA RECEPT VÄGEN? Hade tänkt skriva av det men det är borta, finns det nån som har det?
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
|
|
 |
|
|