miclo73
När vi köpte vårt hus för snart fem år sedan fanns det inte mycket trädgård kvar. Från att ha varit en vacker allmogeträdgård med rosenrabatter, kryddträdgårdar, fruktträdgårdar och gångar har otäcka ägare jämnat det vackra med marken och lagt gräs!! Nå... 1000 kvm gräsmatta är nu förvandlat efter många timmars slit... rose.gif

Det som fanns kvar i trädgården var två stora (2,5 m) buskrosor som vi med hjälp av Fredriksdals rosarium i Helsingborg kunde artbestämma till Aloha. Vi var tvungna att beskära dem helt det första vi gjorde - de stod bredvid två döda enar som var bostad till ohyra av alla de sorter - alltså hade rosorna också alla sorter.

Med idogt kämpande har vi nu fått väck alla sjukdomar sånär som på den envisa rosrosten som vägrar släppa taget och buskrosorna har vuxit upp till dryga metern trots att vi varje år har fått beskära rejält för att få dem friska. De blommar fantastiskt och doftar så härligt - men den där f******e rosrosten! ranting.gif

Har läst på och förstått att vissa arter helt enkelt får dras med rosten - men skam den som ger sig. Vi har sprutat med diverse olika svamphämmande medel och undrar nu om det finns något finfint medel man kan vattna rötterna med?? Ja spruta hela busken naturligtvis, men vi vill ge oss på rötterna för att se om det kan få effekt.

Att ta bort buskrosorna är inte ett alternativ, de har stått här i snart 50 år har vi tagit reda på - och en sådan raritet tar man helt enkelt inte bort i första taget.

Så alla ni kunniga och duktiga trädgårdsentusiaster där ute - har ni några magiska trix sos.gif i bakfickan får ni gärna dela med er!

Miclo
GunnellF
För det första måste man använda speciapreparat mot rost för att det möjligen ska funka. För det andra är det svårt att få bort rosrost från en gammal buske och motåtgärder är att odla resistenta sorter och att, om angrepp uppstår, bekämpa i ett tidigt stadium på våren. Behandlingen måste upprepas flera ggr med 10-14 dagars mellanrum efter att man beskurit angripna skott hårt. Spruta även före vintervilan.

Överdriven kvävegödsling kan förvärra angreppet, riklig tillgång till kalium är en fördel mot rosten.

Angripna delar ska brännas, även blad.
Bassam
Tack för frågan
det är inte svårt om man tycker om bekämpa och jobba lite ,
man kan gör:
1-man ska gör bra beskärning för att sol och luften går bra genom växter.
2 Ta bort alla sjuka delar och bränna dom.
3 spreja växter på ( SVAVEl ) svavel gör bra resultaten mot ROST.


H:Bassam
miclo73
Tack så mycket för svaren.
Ska prova med svavel. tummenupp.gif
fröhamstern
tjing, jag har samma probl. fast med stockrosorna. i år köpte ja ett medel fr bakker som var mot rost, mjöldagg mm små tabletter att stoppa ner vid rötterna. vet ju inte än om de funkar men man kan ju hoppas o pröva. lycka till
Åsa, mälardalen zon 2
Fast stockrosor har ju inget gemensamt med rosor, inte genetiskt och de drabbas inte ens av samma rostsvamp, rostsvamparna är ganska kingiga över vilka växter de lever på.

Vad var det för tabletter? Vad heter de? jag hittar inget sånt på Bakkers hemsida?
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon