Full version: Orkide
kopernikus
Fick en orkidé i present i går.. osäker på namnet men tror att den på svenska kallas brudblomma. Jag har aldrig haft en orkidé förrut, och nu är jag rädd att jag kommerr å ha ihjäl den om jag inte får lite råd och tips på hur jag ska sköta denna vackra växt!

Någon som är bra på sådana?
All hjälp mottages oerhört tacksamt! wacko.gif wacko.gif wacko.gif wacko.gif
lolo
Hej! Jag vill först säga att jag endast är amatör på detta stora område!

Brudblomma brukar också kallas brudorkidé och på latin phalaenopsis. Den räknas som lättskött, vilket passar bra om man är nybörjare på orkidéer.

Brudorkidén står gärna i söderfönstret och i normal rumstemperatur. Den är känslig för övervattning, vilket innebär att man vid vattningen (ca var 10:e dag) bör doppa krukan i en hink eller skål med företrädesvis kokt vatten, då den avskyr kalk. Regn eller snövatten går också bra! Efter doppandet ser man till att vattnet verkligen rinner ut innan man ställer den i fönstret igen. På så vis undviker man att den ruttnar. I samband med doppandet måste man undvika att vatten kommer in i bladvecket, annars finns även då risk för ruttnande. Vill ha orkidégödsel under blomningen (fast jag vattnar då även med vanlig gödsel också fast mer utspädd).

När brudorkidén slutat blomma kan man prova att plantera den i en glaskruka som fylls upp med orkidekompost, lecakulor, stenar osv. Sen vattnar man så att de understa rötterna nås av vattnet, inte mer! Detta provade jag med mina två phallisar som nu mår mycket bättre. En av dem har nu även fått en blomstängel. En plastkruka går förstås också bra istället. Det viktiga är att rötterna får ljus. Dessutom ser man också om rötterna är vattenfyllda (då är de gröna, om inte är de vitaktiga).

/Ann-Louise i Umeå smile.gif
Alpiner i Halmstad
Luft till rötterna är minst lika viktigt som ljus. Det flesta rötter dör kvävningsdöden. Tänk därför på att Du väljer en glaskruka med 6-12 st. cm-stora hål i botten. Vidare att inte krukan står på botten av fatet, utan att det är fri luftcirkulation. Vi har ca. 400 olika orkidéer vi har inte någon planterad i glaskruka. Skriv gärna och tala om var Du kan köpa lämpliga krukor.
M.v.h. Bernt
Nina H
Leta på startsidan på Odla.nu på orkidéer så hittar du väldigt mycket bra information och fina bilder. Detta kan bli början till en ny passion. (Skynda dig ut att plocka vitmossa innan snön kommer.)
lolo
Hej! Just det, det ska vara luft till rötterna också! När jag planterade plantorna i mina glaskrukor (snygga vaser köpta för 15 kr/st på IKEA) såg jag till att 1/3 av krukan bestod av lecakulor och sten. Därefter plantan, vars luftrötter "vecklades ut" på ett snyggt sätt och på det färsk vitmossa samt orkidekompost. Vitmossan blöter jag ett par gånger i veckan. Vattnar högst varannan vecka med denna metod. Vattnet får aldrig bli stående i plantan, utan endast de nedersta rötterna får komma i vattnet, som ju avdunstar rätt snabbt (ett par dagar). Detta medför att plantan aldrig når vattnet i kanske 1 1/2 vecka så den får torka upp. Det viktiga är också att plantan inte inklämd i glaskrukan utan har lite "spelrum" också.
Som dekoration kan man t.ex. ta färgat tunt rysch pysch som finns på blomsteraffärer. De kostar 5 kr/st.

Som sagt, jag är endast amatör, men både jag och min svärmor använder denna metod och de trivs väldigt bra med det, måste jag säga.


/Ann-Louise smile.gif
kopernikus
Tack alla för hjälpen!!
Har hittat lite info på nätet, så nu är det bara att hoppas att jag lyckas!

DET HAR JAG GETT MIG F-N PÅ!! smile.gif
Killensomvillhagrönafingrar
Jag har sett en mycket fin lösning på orkide odling som jag tänkte kopiera.

Ta en stor kruka,(kanske självbevattning?) sätt däri ett antal olika orkideer, på detta sätt har du alltid ett par som blommar och de som hämtar "kraft" inför nästa blomning bildar en fin matta.

Odlingen jag har tänkt mig är i överkant ca 40 cm x 80 cm, så där kommer det få plats med ett antal olika fina orkideer.

Ni som är kunniga får gärna ge feedback på denna ide.
Alpiner i Halmstad
En mycket tillalande metod, som fungerar om Du samplanterar samma eller närbesläktade arter.
Olika arter kräver olika skötsel med avseende på vatten, ljus, vila, temperatur o.s.v.
Det verkliga problemet uppstår vid omplantering. Vissa arter bör planteras om varje år och andra bör störas så lite som möjligt.
Jag skickar med en bild på en planta som växer på en barkbit.

M.v.h. Bernt
kopernikus
smile.gif smile.gif smile.gif

Tackar så mycket för tipsen... ännu lever den och blommar för fullt.

Det är väl efter detta som den verkliga prövningen kommer: Att få den att blomma om!

Lev väl

//Kop
Siri
Hej
Är det någon som kan förklara för mig hur man monterar en orkidé på bark? Fördelar? Vilka arter är bäst att göra detta med?

En annan fråga.Är det någon som vet någon välsorterad blomsteraffär I Göteborg som säljer orkidéer?

Tacksam för hjälp!

Vänligen
Siri
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon