Full version: Häck fråga igen!
Susan
Hej, jag kommer from s.England och bor nu på Dalarö, zon 3/4 (ganska blåsigt). Jag vill planterar en 40m häck som insynsskydd. Helst vintergrön, klippte, rådjurresistant, snabbväxande och sist jag har små barn så integiftig heller!! Vill jag har för mycket? Kan någon hjälpa mig??? wacko.gif
Ingrid på Västkusten
Välkommen till Svcerige!

Föreslår i så fall något med barr :-) elelr kanske liguster.

Kika på den här länken;

http://home.swipnet.se/~w-30905/tf/hackforslag.shtml

Hälsar Ingrid
KURT
Häckoxbär uppfyller de flesta kriterierna, den är bara så himla tråkig! Den är i alla fall snabbväxande, icke giftig och jag tror inte att rådjuren äter av den (ide hinner i alla fall inte med eftersom den växer snabbare än de kan äta), den är visserligen bladfällande, men den är ändå så tät att den ger bra insysnsskydd även vintertid.


Eva Swahn
Min häckoxbärshäck är inte alls så tät som Kurt talar om, min är totalt genomskinlig under vintertid. Just nu är den mycket vackert röd dock.

Jag vet inte om den nya (=förbättrade) generationens plantor är klara. Det har funnits häckoxbärmaterial i handeln som är så dåligt att det inte klarar vintrarna. Plantskolor har varit och plockat bär både i år och förra året från min över 20 år gamla häck för att komma åt nytt häckoxbär med bättre kvalitet.
Cilla
Om jag skulle plantera en 40 meter häck skulle jag välja en växt som finns som E-planta, dvs är garanterat frisk, härdig och sortäkta. Detta kan vara skillnaden på en tät, frodig och vacker häck och en som står och stampar och sedan blir gles. Titta in på www.eplanta.com för sortimentet.

Med risk för att tråka ut er med upprepning av denna bild, men på grund av att det fortfarande är ovanligt i Sverige - en enhäck uppfyller de krav du ställde upp. Behöver inte beskäras. Finns en bra sort som E-planta också.



Om du säker på www.odla.nu med orden "vintergrön häck" får du upp bra artiklar.
Eva Swahn
Finns det enar ur E-plantsortimentet är det ju utmärkt. Jag har tyvärr inte funnit sådana.

Jag har i Britta Johanssons bok "Vår vintergröna trädgård" tagit till mig av hennes erfarenhet:

# att det är mycket konstigt att det inte finns svenska enar i plantskoleutbudet. De borde ju klara de tuffa villkor som ges hos oss. De "vanliga svenska enar" som finns är vanligtvis inte odlade i Sverige.

# att de enar som finns på plantskolor är oftast mycket vackra, men om man betraktar de enar som växer i många trädgårdar har de ofta torkskador. En "Skyrocket" kan se förförisk ut i handeln - men hur ser de äldre exemplaren ut i trädgårdarna? Erbarmliga.

Jag tycker att vi konsumenter skulle ställa tuffare krav på handeln när det gäller enar. Dels att kunna få "naturliga" enar som håller måttet samt att även de förädlade gör så. Växten som sådan passar ju i storlek så bra i våra trädgårdar och visst vore det roligt med en vacker inhemsk städsegrön växt.

Definition: "evigt gröna växter" snabbkurs:
städsegrön = växt som behåller sin grönska alltid, t.ex. gran
vintergrön = växt som under gynnsamma vintrar kan behålla sin grönska, t.ex. vintergrön liguster
Hannele
Har man svårt att välja, väljer man allt...?

Cilla
Åtminstone tre enväxter finns som Eplanta, denna kan passa som häckväxt:



Juniperus communis 'Vemboö' E - en
Härdighet: Zon 1-4(5)
Habitus: Mycket smal samlad pelarform, bredd ca 0,5 m. Medelkraftig växt, höjd 3-5 m efter 20 år.
Ståndort: Sol - halvskugga. Trivs i torr lätt jord.
E-merit: Smalt, samlat växtsätt. Härdig.
Anmärkning: Tål tunga snöfall utan att brytas sönder.
Ursprung: Insamlad på 40-talet av Holger Jensen (Ramlösa Plantskola) i södra Småland.
E-plantstorlekar E - O

Det Britta Johansson skriver om enar gäller för många vedartade växter, buskar och träd, som säljs i Sverige. När de inte är E-plantor kan de vara vad som helst och ha vilket ursprung som helst, nästan. Kvaliteten är alltför ofta dållig.

Vi måste bli tuffare mot trädgårdsbutikerna över huvud taget, särskilt när vi köper växter som förväntas leva mer än 3 år. Bland annat tycker jag att vi kan bidra till bättre kvalitet genom att
- idogt beställa E-plantor av vår närmsta trädgårdsbutik när vi ska köpa träd och buskar
- alltid fråga var växterna är uppodlade
- fråga vilka svagheter och sjukdomar vi ska se upp med när vi köper en flerårig planta (jag menar inte att man måste undvika plantor pga att de får sjukdomar, men det är bra att veta vad man ska titta efter så att man kan behandla i tid)
- alltid dra upp krukodlade träd och buskar ur krukorna för att kolla förekomst av rotsnurr
- lämna tillbaka plantor som inte håller måttet. Om man inte får pengarna tillbaka trots att man följt planteringsanvisningarna kan man meddela att plantan kommer att sättas utanför butikens entré...

Vad tror ni kan tänkas vara kvalitetshöjande?
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon