Någon typ av skalbagge svart och blank.
Vad göra för att få ha den i fred?
//M
Att täcka med fiberduk är ett bra skydd mot allehanda skadedjur. Annars kan du göra salladen lite mindre aktiv genom att smutsa ner den med t ex aska eller benmjöl.
Lycka till
Åsa, mälardalen zon 2
29-05-2009, 14:54
Den lilla gynnaren heter jordloppor och de älskar kålsläktet. Jag tycker angreppen blir värre ju lättare jord man har + ifall jorden torkar ut för snabbt. I fuktig lerjord tycker jag inte de blir lika stort problem. Själv odlar jag mina kålväxter tidigt på säsongen innan det hunnit bli så varmt + så jättestora angrepp, sedan sår jag något som inte hör till kålsläktet där när jag skördat allt. Det går utmärkt att äta kålen trots hålen. Fiberduk hjälper bara om man har bra växtföljd + lägger på fiberduken innan jordlopporna har anfallit.
Jag undrar också. Jag odlade ruccolasallad i en kruka förra året och fick en massa 'hål' och uppätna blad. Vid närmare inspektion var det små gröna larver, ungefär sådana man ser på krusbärsbuskar ibland! Kan det vara barnen till dina svarta skalbaggar?
Visste inte att det fanns ruccolalarver....eller salladslarver över huvudtaget....
I år har jag struntat i ruccola då det är så tråkigt att sitta och inspektera blad för blad innan man kan äta dem...
Åsa, mälardalen zon 2
30-05-2009, 06:56
Larver på ruccola är nog snarare någon fjärilslarv eller stekel (jordlopporna är mycket små skalbaggar lite åt loppstorlek), ruccola är släkt med kål (det är ingen sallat) och får samma skadegörare, så kålfjärilslarver och iknande har nog inget emot att äta ruccola.
+Man behöver inte alls inspektera blad för blad, innan man äter. Häll upp iskallt vatten i dskhon och släng ner det du skördat där, låt ligga några minuter vispa sedan runt med händerna och lägg sedan bladen i ett vanligt durkslag. Sniglar, larver etc. blir ganska stela av kallt vatten och brukar trilla av bladen vilket du kommer att se det brukar flyta runt små åkersniglar och larver. Jag brukar upprepa proceduren 2-3ggr och då brukar det inte finnas några djur kvar på bladen.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du
klicka här.