|
Nu behöver jag råd av den samlade erfarenhetspanelen. Bor i zon 2, Skokloster, och har sedan tidigare en Himrod i växthus. God, fin, funkar bra. Nu vill jag ha en en daggblå druva utomhus. Två möjliga lägen: antingen mot en varm, skyddad stenmur i söder/österläge eller mot trädgårdsförrådets östra vägg (solig och varm men mer vindutsatt). Jag väljer mellan Schuyler, Vino Nordica och Booskop Glory.
Vilken sort skulle ha bäst chans att trivas och ge mycket och goda druvor?
RibesRubusVitis
01-06-2009, 14:22
Nordica skulle definitivt trivas och ge mycket och (tycker jag) goda druvor. Den påstås klara minus 35 grader; nackdelen är att druvorna blir små och har hårda kärnor. De båda andra är förmodligen godare, men dem har jag ingen egen erfarenhet av. Hoppas någon kan komplettera med resultat från zon 2. Fler daggblåa och härdiga, och dessutom kärnfria, är t ex Glenora och Mars.
CITAT (RibesRubusVitis @ 01-06-2009, 15:22)  Nordica skulle definitivt trivas och ge mycket och (tycker jag) goda druvor. Den påstås klara minus 35 grader; nackdelen är att druvorna blir små och har hårda kärnor. De båda andra är förmodligen godare, men dem har jag ingen egen erfarenhet av. Hoppas någon kan komplettera med resultat från zon 2. Fler daggblåa och härdiga, och dessutom kärnfria, är t ex Glenora och Mars. Tack för det. Jo, jag vet att Nordica är härdig. Små druvor med hårda kärnor går tyvärr inte hem hos min fru... Det är många olika bud från olika håll... jag har sett på ett par ställen att Glenora bör odlas i växthus? Och är inte de druvorna röda? Jag ringde Ulriksdals trädgård och snackade med en kille i trädgården där om några olika sorter. Han var rätt säker på att Booskop Glory (zon 1-2) skulle klara sig fint mot den svängda muren. Han rekommenderade också Schuyler. Det är en klart intressant hybridsort, med söta druvor med få kärnor, och med lite bättre härdighet än BG. Men jag beställde en BG. Plus en Vanessa (röd), specad för zon 1-2, som jag tänkte ha mot österväggen. Det jag är lite osäker på är om österläget är OK, även om det är ett ljust sådant.
RibesRubusVitis
01-06-2009, 20:59
Skånska Rosenhagen kallar Glenora "svartröd" i sin katalog http://www.rosenhagen.se/frukttrad2.htmlmen på bilderna hos Lon Rombough är den synnerligen blå http://www.bunchgrapes.com/glenora_grapes.htmlHan skriver också om den som "blue seedless" i boken"The Grape Grower" och påstår att den är härdig ned till minus 26 grader. Östervägg är väl inte precis idealiskt; väster hade varit bättre och söder (sydväst) allra bäst. Men vid din stenmur i söder/öster kan väl sägas vara ett hyfsat läge.
CITAT (RibesRubusVitis @ 01-06-2009, 21:59)  Skånska Rosenhagen kallar Glenora "svartröd" i sin katalog http://www.rosenhagen.se/frukttrad2.htmlmen på bilderna hos Lon Rombough är den synnerligen blå http://www.bunchgrapes.com/glenora_grapes.htmlHan skriver också om den som "blue seedless" i boken"The Grape Grower" och påstår att den är härdig ned till minus 26 grader. Östervägg är väl inte precis idealiskt; väster hade varit bättre och söder (sydväst) allra bäst. Men vid din stenmur i söder/öster kan väl sägas vara ett hyfsat läge. Den där Lon Rombough har mycket info på sin sajt han. Och nog är Glenora blå; mycket vackert daggblå. Lite mystifierande är att han anger härdighet för både t ex Vanessa och Schuyler till mellan -7 och -10. Det tycker jag inte stämmer med vad jag läst annorstädes. Då lär de inte klara en svensk vinter utomhus! Han säljer ju 2 DVD om beskärning, som ev. skulle kunna vara intressant, om det inte var för förvirringshärdsmälta 2 - att han säger att man ska i princip inte sommarbeskära vinet alls, eller mycket sparsamt! Va...?
RibesRubusVitis
02-06-2009, 12:43
Det där med härdigheten verkar onekligen mysko. I boken anges Vanessa till minus 32 och Schuyler minus 26. (Och mycket av hemsidans text är samma som i boken.) Med beskärning avses alltså vinterbeskärningen, som är den viktiga och är kopplad till olika växtsätt och uppbindningsformer. Vissa vinstockar får skott uppåt, andra neråt etc. DVD:erna är säkerligen intressanta, men all denna information finns gratis på nätet. Youtube har en massa filmsnuttar om beskärning, även med Rombough själv: http://www.youtube.com/watch?v=tN13kcVv154Sök t ex på "grape pruning" eller "Rebschnitt": http://www.youtube.com/watch?v=MYOCJbBL3y4
CITAT (RibesRubusVitis @ 02-06-2009, 13:43)  Det där med härdigheten verkar onekligen mysko. I boken anges Vanessa till minus 32 och Schuyler minus 26. (Och mycket av hemsidans text är samma som i boken.) Med beskärning avses alltså vinterbeskärningen, som är den viktiga och är kopplad till olika växtsätt och uppbindningsformer. Vissa vinstockar får skott uppåt, andra neråt etc. Ja, men han pratar en massa om sommarbeskärning också, t ex: SUMMER PRUNING."The shoots on my vines grow out where I don't want them in the summer. Can I cut them off?" Removing green growth from a vine should be taken on a case-by-case basis. That green, new growth is often producing food the vine needs to help the fruit ripen and to mature the wood for winter. Further, cutting the shoots may stimulate shoots at the end of the cut cane to start growing, keeping the vine active late in the season when it should be getting ready for cold weather. ... Finally, if you prune shoots in the summer too much, you may find your self short of good, long canes at dormant pruning time - they were shortened prematurely. Of course, there ARE times when the vine is just too big, either because it's a very vigorous variety, like "Niagara", or you have no control over the moisture or fertility of the location where it is growing, and you have to do something to keep it from overrunning it's space. If you must cut green shoots, a compromise is to cut them back to the point on the shoot where the leaves are half the size of mature size. Until a leaf reaches that size, it isn't producing food for the vine, so it will be missed less than mature leaves that are feeding the vine. In general, however, it's safest not to cut or remove green shoots from the main structure of the vine. This insures the vine will have it's food-producing capacity unimpaired. The exception is in the removal of suckers from the trunk, which should be taken off as early as possible. ------------ För mig bidrar han rätt bra till att öka förvirringen
RibesRubusVitis
02-06-2009, 20:13
Inte heller vinodling är någon exakt vetenskap, och sånt här finlir kan man gärna strunta i som hobbyodlare. Råden är avsedda för ”riktiga” vingårdar, där man eftersträvar maximalt utbyte (i kvalitet eller kvantitet) på en begränsad areal. Blir det för mycket grönt, som bara är i vägen – OK, klipp bort tills det ser prydligt ut. Ofta har vi ju s k staketdruvor, och de växer av naturen vilt och yvigt. Mina Nordica på innergården kan breda ut sig fem meter på en sommar, och när det blir svårt för grannarna att ta sig ut får jag kapa vid dörren. På den nya kolonin håller jag på att plantera ut sticklingar med riktigt korta avstånd, 1,2 meter mellan plantorna och 1,5 meter mellan raderna, eftersom det är ont om plats. Då måste jag också begränsa dem till 1,5 meters höjd, så de inte skuggar varandra för mycket. Antagligen växer de mer än så och snart kanske även jag måste klippa, eller ta bort några plantor. (De kostar ju inget, eftersom jag gör nya av sticklingar.) Sommarbeskärningen görs alltså inte för plantans skull, om den inte skuggar sig själv eller nästa planta. Har man bara en eller ett par, bind upp och utnyttja solljuset maximalt. Däremot är det ofta idé att gallra bort klasar, och på vissa sorter glesa ut druvor inom klasarna; detta för att återstoden ska bli större och sötare.
CITAT (RibesRubusVitis @ 02-06-2009, 21:13)  Inte heller vinodling är någon exakt vetenskap, och sånt här finlir kan man gärna strunta i som hobbyodlare. Råden är avsedda för ”riktiga” vingårdar, där man eftersträvar maximalt utbyte (i kvalitet eller kvantitet) på en begränsad areal. Blir det för mycket grönt, som bara är i vägen – OK, klipp bort tills det ser prydligt ut. Ofta har vi ju s k staketdruvor, och de växer av naturen vilt och yvigt. Mina Nordica på innergården kan breda ut sig fem meter på en sommar, och när det blir svårt för grannarna att ta sig ut får jag kapa vid dörren. På den nya kolonin håller jag på att plantera ut sticklingar med riktigt korta avstånd, 1,2 meter mellan plantorna och 1,5 meter mellan raderna, eftersom det är ont om plats. Då måste jag också begränsa dem till 1,5 meters höjd, så de inte skuggar varandra för mycket. Antagligen växer de mer än så och snart kanske även jag måste klippa, eller ta bort några plantor. (De kostar ju inget, eftersom jag gör nya av sticklingar.) Sommarbeskärningen görs alltså inte för plantans skull, om den inte skuggar sig själv eller nästa planta. Har man bara en eller ett par, bind upp och utnyttja solljuset maximalt. Däremot är det ofta idé att gallra bort klasar, och på vissa sorter glesa ut druvor inom klasarna; detta för att återstoden ska bli större och sötare. Jo, jag förstår. Jag har som sagt en Himrod i växthus sedan 5-6 år. Det där med att gallra bort klasar har jag aldrig förstått - de har aldrig kommit så tätt att det varit snack om att gallra. Tvärtom - jag tycker kanske det varit lite få klasar. Visserligen brukar det bli ett 40-tal totalt, och de är mycket söta och goda, men de är fördelade på 4 rankor som är ca 4-5 meter långa. På vissa rankor är det mycket få klasar. Jag misstänker att jag har släppt fram för många - på många ställen har det framskymtat att 2-3 är lagom. Vad tror du?
RibesRubusVitis
03-06-2009, 00:26
Så länge druvorna är söta och goda, är det ju inget problem. Den sakkunskap som man kan läsa sig till gäller mest druvor för vinframställning (alltså helst inte Himrod). Då bidrar gallringen till att få upp sockerhalten ytterligare; sockret ska upp och syran ned. Storleken på druvorna spelar ingen roll när de ändå ska pressas. De svenska handböcker som finns brukar säga EN ranka, och högst TVÅ nere i södra Sverige. I växthus kan man nog tillåta sig ytterligare någon. På en amerikansk sajt läste jag nyligen att det totala utbytet blir ungefär detsamma oavsett hur många rankor man släpper fram. (Det kan finnas skäl att ha någon i reserv, eftersom vingårdarna ofta drabbas av frostskador.) Själv tänkte jag jag spaljera mina i nord-sydlig riktning med en huvudgren åt vardera hållet. Men eftersom jag börjar med så korta avstånd, kanske jag senare måste ta bort en av grenarna eller också hela plantor. Om den aktuella sorten inte blir så yvig, kanske den kan växa omlott med nästa vinranka, men då på en högre eller lägre tråd i spaljén. Sen finns annat att kompromissa om. Om din vinranka inte växer på växthusets norra sida, kanske den skuggar andra växter som du värdesätter, t ex tomater.
Det råder en viss oklarhet i språket: En vinranka är egentligen hela plantan tills den blivit tre år och befordras till vinstock. Ofta får ranka även betyda den enskilda grenen...
CITAT (RibesRubusVitis @ 03-06-2009, 01:26)  På en amerikansk sajt läste jag nyligen att det totala utbytet blir ungefär detsamma oavsett hur många rankor man släpper fram. Precis vad började misstänka! Utbytet runt 10 kg sägs ju vara tämligen typiskt för en ranka, eeh, dvs planta menar jag nu (språkförvirring var ordet; det tillhör min vardag eftersom jag jobbar med översättning). CITAT (RibesRubusVitis) (Det kan finnas skäl att ha någon i reserv, eftersom vingårdarna ofta drabbas av frostskador.) Själv tänkte jag jag spaljera mina i nord-sydlig riktning med en huvudgren åt vardera hållet. Men eftersom jag börjar med så korta avstånd, kanske jag senare måste ta bort en av grenarna eller också hela plantor. Om den aktuella sorten inte blir så yvig, kanske den kan växa omlott med nästa vinranka, men då på en högre eller lägre tråd i spaljén. Sen finns annat att kompromissa om. Om din vinranka inte växer på växthusets norra sida, kanske den skuggar andra växter som du värdesätter, t ex tomater. I vinter kommer jag att skära ner en eller två av de fyra Himrod-rankorna. Då bör jag få plats till en sort till, kanske en mumsig Booskop Glory eller röd Suffolk Red. Växthuset är 22 kvm så det bör gå. Rankorna går från norr till söder, och på södra sidan står ett gäng slanggurka och tomater i lådor. Plus en massa krukor med chile och paprika vid västerväggen. Men jag tror att en ranka till ryms utan att den ska skugga resten för mycket. Spännande det här. Nu ska det beställas vinrankor!
Ang Schuyler så odlar min syster den i zon 7 (!). Den ger frukt.
Ett problem uppstod att få tag på Vanessa, som är en röd hybriddruva. Synd. Jag funderar på Spulga som ersättare. Visserligen inte kärnfria druvor, men sägs vara söta. Det är en ren labruska-typ, och jag tänkte ha den utomhus. Har någon här erfarenhet av att odla Spulga? CITAT (jegi @ 03-06-2009, 21:33)  Ang Schuyler så odlar min syster den i zon 7 (!). Den ger frukt. Ja, jag börjar fundera på Schuyler utomhus och istället sätta en Booskop Glory i växthuset.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
|
|
 |
|
|