|
Don Quijote
17-06-2009, 10:25
Hej!
Jag vet att det finns mängder med trådar om Manchurisk valnöt men jag tänkte fråga er vad ni tror om att komplettera en rönndunge med just denna. Rönnarna har ju sina lätta och luftiga blad, och från det jag sett av bilder verkar även den Manchuriska valnöten ha liknande parbladiga blad. Det träd jag är ute efter får gärna vara lite grövre och med stora grenvinklar som gör att kronan blir bredare än det som är brukligt för rönn. Stämmer det för den Manchuriska valnöten? Och vad tror ni höjden är på ett 10 år gammalt träd i zon I?
/DQ
Huggorm
17-06-2009, 10:41
Manchurisk valnöt blir både större och bredare än rönn. I länken nedan kan du se hur stor en manchurisk har blivit på 6-7 år. Dom skriver också att den är mycket snabbväxande, som när den har etablerat sig växer en meter per år. Men det tar nog ett par år innan den etablerar sig, jag planterade en förra våren och den har bara växt ca. 5cm. http://gardener.blogg.se/2008/january/dage...isk-valnot.html
Don Quijote
17-06-2009, 10:50
Tack Huggorm! Väldigt flott bild! Ser ut som att det kan passa alltså. Slottsträdgårdsmästaren skriver att det blir runt 7 m högt. Är det också andras erfarenheter?
Har för mig att ett träd kan behöva upp till 3 år innan det etablerat sig och kan skjuta fart. Har haft precis den erfarenheten av Jättevitoxel. Trodde den skulle sprätta iväg direkt, men där tog jag fel. Jättevitoxel är för övrigt ett otroligt vackert träd. I Bergen i Norge har dom det som gatuträd...helt enkelt vansinnigt mycket vackrare än de vanliga stadsträden.
Huggorm
17-06-2009, 11:07
Enligt engelska wikipedia blir dom upp till 25m höga, och där finns även bild på träd som är mer än 7m. Visserligen blir dom mindre när man närmar sig deras nordliga gräns, men när dom klarar zon 5 så borde dom frodas i zon 1. Edit: Dom har ju pålrot, så det kan hända att dom vill sticka ner den en bra bit innan dom börjar växa på höjden. Då kan det nog ta något år innan det kommer igång Så här ser mitt träd ut, en två meter hög pinne som delar sig i tre alldeles i toppen. Ser lite märklig ut nu, men jag tror den blir fin när den får växt till sig lite. http://www.baalzamon.se/manchur.jpg
Hej Jag hittade följande info hos Stångby
- mandshurica, manchurisk valnöt Zon I-IV (-V). Höjd 10-15 m, bredd 10-15 m. Sparsamt förgrenat träd med stor bred krona. Mycket stora, upp till 75 cm långa parbladiga blad som ger ett exotiskt intryck. Slår ut tidigt på våren vilket kan ge problem med frosten i södra Sverige. Trivs bäst i näringsrik, mullhaltig fuktig jord. För närvarande begränsad tillgång av större storlekar.
Så lite större kan det nog bli.
Huggorm
17-06-2009, 20:04
Men så tidigt på våren slår dom inte ut, inte jämfört med mycket annat i alla fall. Skulle säga att dom slår ut ungefär samtidigt med eken, alltså sent men inte allra sist
Don Quijote
18-06-2009, 08:28
Ok, kanske blir runt 12-15 m i zon 1 alltså. Tackar hjärtligast för informationen, Huggorm och Näcken. Tror det skall gå fint mot en fond av omgivande rönnar som får en sprakande höstfärg. Tänkte sätta rönnspirea 'Sem' (1 m) som markvegetation.
Juglans-arterna är giftiga, de innehåller ämnet juglon som hämmar tillväxten hos andra växter. Dvs det är tänkbart att det kan bli problem att plantera rönn alldeles intill machurisk valnöt.
Don Quijote
18-06-2009, 09:54
Har hört talas om det där men tänkte att det var begränsat till just under kronorna där rötterna är. Tja, då slipper man väl åtminstone den för____ade Kirskålen kanske.
Alexander-VG-zon3
18-06-2009, 11:23
CITAT (Azur @ 18-06-2009, 10:43)  Juglans-arterna är giftiga, de innehåller ämnet juglon som hämmar tillväxten hos andra växter. Dvs det är tänkbart att det kan bli problem att plantera rönn alldeles intill machurisk valnöt. alla är olika giftiga inom arten(den svarta anses ha mest) och sedan så är det många växter som tål giftet utan att skadats. plus så är det som ''mest giftigt'' under kronan och precis vid utkanten. exempel har jag vid min egen valnöt många växter som inte visar symptom att må dåligt.
Huggorm
18-06-2009, 11:24
CITAT (Azur @ 18-06-2009, 10:43)  Juglans-arterna är giftiga, de innehåller ämnet juglon som hämmar tillväxten hos andra växter. Dvs det är tänkbart att det kan bli problem att plantera rönn alldeles intill machurisk valnöt. Efter vad jag förstår är detta starkast på svart valnöt (juglans nigra), och inte så farligt på den manchuriska CITAT (Don Quijote @ 18-06-2009, 09:28)  Ok, kanske blir runt 12-15 m i zon 1 alltså. Tackar hjärtligast för informationen, Huggorm och Näcken. Tror det skall gå fint mot en fond av omgivande rönnar som får en sprakande höstfärg. Tänkte sätta rönnspirea 'Sem' (1 m) som markvegetation. Kan bli en riktigt tjusig effekt med valnötens, rönnarnas och rönnspireornas alla löv intill varandra
Don Quijote
18-06-2009, 11:35
CITAT (Huggorm @ 18-06-2009, 12:24)  Efter vad jag förstår är detta starkast på svart valnöt (juglans nigra), och inte så farligt på den manchuriska Kan bli en riktigt tjusig effekt med valnötens, rönnarnas och rönnspireornas alla löv intill varandra Tja, jag tror det i alla fall. Det blir lite extra fokus på just den där typen av parbladiga blad som rör sig så elegant och skapar sån fin skugga. Vad gäller juglonet får jag helt enkelt testa. Rönnspirean är mest tänkt som undervegetation till rönnarna och under valnötens kronor vill jag ha lite mer framkomlighet.
Janne56
18-06-2009, 12:38
Jag har läst någonstans, att den manchuriska valnöten har minst juglon av alla valnötsträdsarter. Det borde alltså inte bli så stora problem med undervegetationen. Jag sådde manchuriska valnötsträd år 2000 och ett av dem står i min trädgård (zon 2). Det är cirka 5 meter högt och krondiametern är cirka 4-5 meter. Angående storlek - både i Norrvikens Trädgårdar i Båstad och på universitetsområdet i Stockholm finns det manchuriska valnötsträd som är mellan 10 och 15 meter höga och med vida kronor. De tar alltså rätt mycket plats. Förresten sådde jag manchuriska valnötsträd igen för 3 år sedan och har ett 50-tal ungplantor som är cirka 50 cm höga nu. Det är lätt att så dem.
Huggorm
18-06-2009, 12:43
Janne: Har du plockat nötter från ett träd här i Sverige och sått alltså?
Don Quijote
18-06-2009, 12:47
CITAT (Janne56 @ 18-06-2009, 13:38)  Jag har läst någonstans, att den manchuriska valnöten har minst juglon av alla valnötsträdsarter. Det borde alltså inte bli så stora problem med undervegetationen. Jag sådde manchuriska valnötsträd år 2000 och ett av dem står i min trädgård (zon 2). Det är cirka 5 meter högt och krondiametern är cirka 4-5 meter. Angående storlek - både i Norrvikens Trädgårdar i Båstad och på universitetsområdet i Stockholm finns det manchuriska valnötsträd som är mellan 10 och 15 meter höga och med vida kronor. De tar alltså rätt mycket plats. Förresten sådde jag manchuriska valnötsträd igen för 3 år sedan och har ett 50-tal ungplantor som är cirka 50 cm höga nu. Det är lätt att så dem. Låter utmärkt! Hoppas du bidra till att sprida MV över Sverige då.  Tror många skulle uppskatta det för sina fina egenskaper.
Jag sådde manchurisk valnöt, runt 11-12 st och flera har tagit sig och som jag gett bort. Själv planterade jag min för 1.5 månad sedan och den är ca 3 år gammal nu, om jag minns rätt. Att så dessa valnötter är hur enkelt som helst, ner i kruka efter att allt mjukt fruktkött och fruktskal är borta, ställ krukorna på ett ställe där de står stadigt, får ljus och vatten och vänta 1 år. Ungefär vid den här tiden brukar de gro.
Däremot skulle jag vilja varna för rönnspirean, tänk nog innan den sätts i jorden, den är en fruktansvärd hejare på att sprida sig (fast den är fasligt snygg!) och först förstod jag själv inte varför de mejades ner så totalt varje sommar längre bort här, men nu förstår jag.
Huggorm
18-06-2009, 21:01
CITAT (CillaM @ 18-06-2009, 21:45)  Jag sådde manchurisk valnöt, runt 11-12 st och flera har tagit sig och som jag gett bort. Själv planterade jag min för 1.5 månad sedan och den är ca 3 år gammal nu, om jag minns rätt. Att så dessa valnötter är hur enkelt som helst, ner i kruka efter att allt mjukt fruktkött och fruktskal är borta, ställ krukorna på ett ställe där de står stadigt, får ljus och vatten och vänta 1 år. Ungefär vid den här tiden brukar de gro. Filade du nötskalet? En del säger att man skall göra det med skalet på alla frön som är hårda för att de lättare skall gro, men i naturen går det ju bra ändå
Nix, det var första gången att jag sådde valnöt och dessa grodde alltså helt utan någon speciellt hjälp. Som du skrev själv, i naturen är det ingen som filar skalet, naturen sköter det bättre än vad man själv gör.
Alexander-VG-zon3
18-06-2009, 21:51
det är många kärnor, fröer som inte gror i naturen plus så kan det ibland åka igenom djur och utstå bränder och kyla vilket ger samma effekter som att fila.
men jag har väl sått en sådär 100valnötter var år i 2-3år och jag gör som Cilla planterar rakt ner i kruka (eller på friland) och det brukar (tyvärr) vara 80-95% som gror.
har planterat ut en mängd äkta valnötter i skogen och gett bort en massor. nu har jag dock inte samma tillgång till nötter som jag haft innan. men lätt grodda tycker jag dom är speciellt färska.
Janne56
19-06-2009, 10:43
Jag har samlat manchuriska valnötter av träd i Sverige. Ingen filning av nötterna. Jag brukar så på följande sätt (gäller alla nötter, ekollon och liknande stora nötliknande fröer): Direkt efter nötskörden lägger jag nötterna ovanpå jorden ute (på ett ogräsfritt ställe). Därefter lägger jag på ett ordentligt lövlager - gärna en halv meter tjockt lager. Sedan i april tar jag bort löven och sår nötterna i rader på cirka 5 cm djup på friland. Efter denna behandling gror de i allmänhet snabbt fast en och annan nöt ligger till året efter (eller till och med ytterligare något år). Jag tycker manchuriska valnötsträd är läckra! Kan jag hjälpa till att sprida detta exotiska träd i Sverige, vore det kul!
Huggorm
19-06-2009, 11:15
Egentligen är det märkligt att vi inte har någon egen valnöt i nordeuropa, det finns ju flera sorter i nordamerika och andra sorter i nordostasien. Skall visst bero på istiderna, dom tog livet av de flesta trädsorter i europa. Annars hade vi nog haft manchurisk eller någon nära släkting i ädellövsfloran i södra Sverige. Nu får vi göra vad vi kan för att sprida amerikanska och asiatiska valnötsorter i stället
Alexander-VG-zon3
19-06-2009, 12:28
har du vägarna neråt nord/östra skåne så åk till östragöinge ta en vandring i dom närmsta skogarna i broby. har du tur så ser du några äkta valnöts''plantor''. dom jag sådde direkt i marken i skogen har nog blivit uppätna men sedan kan jag ju ha ''råkat'' plantera ut något. nu var detta halvt på skämt men det våre häftigt om det hade funnits lite mer roligare trädarter här exempel valnöt av nåt slag.
Lilla Sibirien
21-06-2009, 16:23
Om trädet grönskar relativt sent, hur är det på hösten är det ett av de träd som tappar sina löv först eller klarar det sig lite längre. Har det fina höstfärger. Vilken jord trivs den bäst i???
Många frågor här, har länge varit förtjust i detta träd. Kanske jag kan få ge det som gåva till min dotter, då jag inte själv har plats för så stora träd mera.
Huggorm
21-06-2009, 16:40
Skulle säga att det tappar löven ungefär samtidigt som andra träd, varken särskilt sent eller tidigt. Höstfärgen är blekt gul, inte väldigt spännande. Smålöven försvinner snabbt men "bladskaften" blir liggande längre innan de bryts ner, dock är dom väldigt enkla att räfsa ihop om man skulle vilja. Så småningom kommer väll nötterna att skräpa ner en del, men det är ju bra många år innan det blir något problem. Och den trivs bäst i djup, näringsrik jord med gott om grundvatten, alltså ungefär samma jord som nästan alla träd trivs i. Den tolererar nog sämre jord också.
Lilla Sibirien
21-06-2009, 18:26
CITAT (Huggorm @ 21-06-2009, 16:40)  Skulle säga att det tappar löven ungefär samtidigt som andra träd, varken särskilt sent eller tidigt. Höstfärgen är blekt gul, inte väldigt spännande. Smålöven försvinner snabbt men "bladskaften" blir liggande längre innan de bryts ner, dock är dom väldigt enkla att räfsa ihop om man skulle vilja. Så småningom kommer väll nötterna att skräpa ner en del, men det är ju bra många år innan det blir något problem. Och den trivs bäst i djup, näringsrik jord med gott om grundvatten, alltså ungefär samma jord som nästan alla träd trivs i. Den tolererar nog sämre jord också. Tack, för ett informativt svar. Jag är vädlig förtjust i detta träd, som behöver mycket utrymme för att komma till sin rätt. Men vill ha det här trädet, men var??? Jag älskar dessa träd som inger en lite asiatisk känsla.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
|
|
 |
|
|