CITAT (Berit @ 17-06-2009, 17:32)

[attachment=36525:odla.nu_001.jpg][attachment=36526:odla.nu_002.jpg]
Berätta för mig vad dessa 2 växter heter, tack
Hej.Ja den högra blå är med all säkerhet Ängssalvia- Salvia pratensis.Den tillhör de gamla läkeörterna o är förövrigt en gamal tr.växt.Jag har den själv i mitt kryddland samt en del av tomt gränsen.Den är perenn o behöver inte skötas på ngt särskilt vis.Tänk på att vattna på våren - men det gäller ju de flesta växter. Du kan använda denna ört till att göra te på blommorna blir en vacker del av tee't.
Den vänstra är en Körvel (Myrris odorata) mest troligt en spansk sådan.Den tillhör i vilket fall Umbellater.Den är mycket vanlig i soppor,sallader etc bara att prova dig fram vilket jag tycker att du ska göra.
Jag kan skriva ner lite så du har att börja med...
Pga sin lite söta smak kan man koka den m sura frukter el rårörda.Ex/ Rabarber,Krusbär (kanhända känner du ngn som har Diabetes)
Fröet smakar mer lakrits så de kan slinka ner i desserter Ex/glass etcdäremot de omogna ännu gröna fröna kan du hacka med i sallad.
Krydda din äppelpaj med hela,mogna frön ungefär som Nejlikor.
Rötterna kan du koka som grönsak.Dock helst ångkokta så att smak o nyttigheter blir kvar.Man kan skala o hacka rötterna o ha med i dressing.
Vidare är den lite som Kummin o Fänkålsfrö - de är ju i samma fam. Är man lite körig i magen så kan man tugga i sig ngr frön.
Aptitretare precis som Anisfrön
Bra generellt bra för hela matsmältningssytemet.Hoppas att du kan ha lite glädje av dessa båda örter men du får passa på Körveln den är otroligt social av sig o far gärna på stanna över visit hos allt som växer i trädgården Stort Lycka Till/Nicci
CITAT (Nicci @ 18-06-2009, 17:28)

Hej.Ja den högra blå är med all säkerhet Ängssalvia- Salvia pratensis.Den tillhör de gamla läkeörterna o är förövrigt en gamal tr.växt.Jag har den själv i mitt kryddland samt en del av tomt gränsen.Den är perenn o behöver inte skötas på ngt särskilt vis.Tänk på att vattna på våren - men det gäller ju de flesta växter. Du kan använda denna ört till att göra te på blommorna blir en vacker del av tee't.
Den vänstra är en Körvel (Myrris odorata) mest troligt en spansk sådan.Den tillhör i vilket fall Umbellater.Den är mycket vanlig i soppor,sallader etc bara att prova dig fram vilket jag tycker att du ska göra.
Jag kan skriva ner lite så du har att börja med...
Pga sin lite söta smak kan man koka den m sura frukter el rårörda.Ex/ Rabarber,Krusbär (kanhända känner du ngn som har Diabetes)
Fröet smakar mer lakrits så de kan slinka ner i desserter Ex/glass etcdäremot de omogna ännu gröna fröna kan du hacka med i sallad.
Krydda din äppelpaj med hela,mogna frön ungefär som Nejlikor.
Rötterna kan du koka som grönsak.Dock helst ångkokta så att smak o nyttigheter blir kvar.Man kan skala o hacka rötterna o ha med i dressing.
Vidare är den lite som Kummin o Fänkålsfrö - de är ju i samma fam. Är man lite körig i magen så kan man tugga i sig ngr frön.
Aptitretare precis som Anisfrön
Bra generellt bra för hela matsmältningssytemet.Hoppas att du kan ha lite glädje av dessa båda örter men du får passa på Körveln den är otroligt social av sig o far gärna på stanna över visit hos allt som växer i trädgården Stort Lycka Till/Nicci
Hoppsan jag har lite dålig koll på höger o vänster.Den högra är Körvel o den vänstra är Salvia...Nicci