Nomen
Jag har funderingar på en drastisk metod för att förbättra gräsmattan på min tomt. Jag har nyligen flyttat till ett gammalt hus på landet (i Skaraborg) med en gräsmatta som inte är i bästa skick.

Tillståndet just nu:

Ca 800 kvadratmeter (skulle vilja utöka med ytterligare 200). 50 år gammal.
Omväxlande väldigt välväxande och väldigt dåligt, till och med vissa bara fläckar.
Har varit gott om mossa men fick bort det mesta genom att använda Mossa GTI.
Fläckvis massor med klöver.
Ojämn mark. Är för stora höjdskillnader för att bara jämna ut med lite gräsmattedress.
Styv lerjord.


Det optimala hade nog varit att ta bort hela övre lagret och lägga på ny, bättre jord och så nytt. Problemet är att det blir för dyrt för min budget. Rekommendationerna för lerjord är tydligen att ta bort ett par-tre decimeter och ersätta med bättre jord. Det blir väldigt många kubikmeter, för att inte tala om hur omständigt det blir att göra i en existerande trädgård med träd och buskar etc. Har funderat på två andra vägar att gå:

1) Den traditionella budgetvarianten. Försöka få bort klövern med ogräsmedel. Toppdressa och stödså. Skulle tro det tar några år att jämna ut höjdskillnaderna på detta vis. Är osäker på resultatet när man stödsår med ny grässort på en gammal gräsmatta med okänd blandning.

2) Ta död på det existerande gräset och gå över hela gräsmattan med jordfräs till hösten. Så gröngödslingsväxter över hela ytan nästa vår. (Särskilt välja sådana med ljupgående rötter som luckrar upp jorden). Slå gröngödslingsväxterna följande höst, lägga på ett tunt lager ny jord (5 cm?) och se till att det blir jämt. Sedan så ny gräsmatta på detta.

Jag lutar åt alternativ två men vet inte om jag är helt ute och cyklar. smile.gif Jag har i alla fall inte hört om någon annan som gjort på det viset. Men som jag ser det skulle det ge en mycket bättre (luckrare) jord än i dagsläget, det blir dessutom en bra extra gödsling när gröngödslingsväxterna bryts ned. Jag skulle heller inte behöva schakta bort någon gammal jord eller lägga på så mycket ny jord. Att det blir ett par vintrar med bar jord och en sommar med en vildvuxen äng kan jag leva med om resultatet blir bra i slutändan.

Båda alternativen skulle säkert fungera men det andra borde ge ett bättre resultat tycker jag. Dessutom vore det lite kul att prova något radikalt men jag är för oerfaren för att avgöra om det hela är realistiskt.

Fördelen med andra alternativet är ju också såklart att jag har råd med det, jämfört med att schakta bort och ersätta 2-3 dm jord. Frågan är om det blir ett tillräckligt mycket bättre resultat än alternativ ett för att vara värt besväret.

Jag har ställt frågan till Olle Berg, gräsmattegurun, och han rekommenderade inte gröndgödslingsalternativet, men jag tänkte ändå höra mig för här ifall det finns andra åsikter.


/Ola
MariaS
VArför lägger du inte 5cm jord direkt och sår redan i höst? Då är ju gräsmattan klappad och klar till våren. Eventuella tuvor från gamla gräset, kommer försvinna automatiskt med gräsklippningen.

På vår styva lera här i skaraborg, är det ändå ingen ide att göra större väsen, oavsett vad gurus och andra säger. Leran äter upp alla andra försök i alla fall.

Nä, vi skaraborgare gör sånt som är praktiskt genomförbart= 5cm jord och gräs direkt, helst på hösten. Då hinner gräset gro tidigt på våren, innan ogräset kommer upp och tar över.
Pauline/Sthlm
...och jag som latmask tycker då att klöver är trevligt, hos mig förvånansvärt torktåligt och kvävebindande. Hummelgodis. Men åsikten gäller måttligt hög vitklöver. Rödklövern tar över i stora sjok i en rabatt och är mindre gåvänlig. Klipp klipp klipp.
Sälkatten
Jag hade nästan samma problem för 2 år sedan. Vi bygger också om i hela trädgården. Vi bor också i Skaraborg, men har moränjord med ENORMA mängder sten i. Sorgliga rester av gräsmatta fanns + massor av mossa och ogräs. Här gick det dock att fräsa upp den gamla mattan direkt (svårt med lera). Efter att ha fräst åt två håll krattades alla stenar och grästorvor bort (tog LÅÅÅNG tid) och lade på ett ca 3 cm tjockt lager med spån-hästgödsel (både såg- och kutterspån) och normalgiva med gräsmattegödsel. Fräste igen, vältade, finplanerade, sådde, vältade igen och vattnade. Allt detta skedde på våren, men med lera verkar det ju smartare att göra på hösten. Vi fick suveränt fukthållande och lucker jord och gräsmattan blev helt OK Dock en hel del ogräs... Har provat på andra ställen i trädgården att göra samma sak på hösten och sådde senast i slutet av november precis innan det frös till. Mattan blev supertät redan i april/maj och nästan inte ett ogräs!!! Den varianten ska jag köra med i fortsättningen.
OBS! Spånet kräver extra kväve när det bryts ner men jorden blir lucker under tiden och det blir fin mull så småningom.
Tycker det låter smart med gröngödslingen, men kämpigt att fräsa ner den. Lycka till!!
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon