Eva Swahn
19-10-2003, 19:00
Jag lever med sandjord som jag håller på att mullifiera. På vissa ställen är "matjorden" bara gammalt byggfusk och består av all möjlig bråte som efter 22 år fortfarande är bråte. Däremellan har nån smarting öst ner makadam.
Nu har jag hittat en jätthög tallbarr (någon verkar ha dammsugit halva Skåne från tallbarr). Jag har lagt ett tjockt lager under mina rhododendron. Men nu undrar jag kan jag lägga tallbar som marktäckare överallt? Fult? Kan det blåsa bort? Måste man ta bort det till våren? Kan blommor komma upp ur lagret? För- och nackdelar. Please.
Eva i Västerås
21-10-2003, 11:47
Läste i en bok om täckodling att kutterspån ska gå bra som generellt täcke, så då bör ju tallbar också funka.
Blanda med lite löv, så höjer du pH lite och ger daggmaskarna mer varierad kost. Maskarna höjer förresten pH runt sig själva!
Eva Swahn
21-10-2003, 12:33
Tack Syster!
Äntligen nån som svarade. Jag har kollat flera gånger varje dag. Står liksom i startgropen för att täcka rabatterna.
Bra du sa det där om daggmaskens önskan om varierad kost. Ska absolut blanda upp till "gott och blandat"-nivå. På den skräphög jag har hitat finns massor av maskgodis.
Jag visste inte om att daggmasken kan höja ph-värdet kring sig själva. Åh, vad gulligt. Jag börjar mer och mer älska den lille trogne kamraten. Vårdar honom och hans tjej (?) och deras kompisar ömt.
Förstod inte alls det västerländska (läs: amerikanska) överlägsna gapflabbet som skulle lockas fram i en film med Bratt Pitt när bhuddister tar vara på maskar och varsamt lägger dem tillbaka i jorden.
Eva i Västerås
22-10-2003, 11:27
Så gör jag alltid när jag ser maskar på asfaltgångarna när det regnar. Numer gör mina barn likadant, fast 10-åringen gör det bara när inga jämnåriga ser...
CITAT
Nu har jag hittat en jätthög tallbarr
Var det en myrstack du hittade?
Jag hade tall och granris som vintertäckning ett år och aldrig mer.
Alla dessa barr som var så stickiga när jag grävde med händerna i jorden.
Men i skogen är det ju fullt med den varan under träna och den jorden ska ju vara bra för hallonen.
Eva Swahn
22-10-2003, 22:59
Nej lille Wille, inte myrstack - möghög. Där en möghöna som jag kan hitta skröfs att asa hem. Som balla tallbarr. Nu är tanken att de ska få ligga kvar och göra nytta.
Sen tycker jag att granbarr är stickigare än tallbarr. Håller med att det är som att fylla trädgården med nålar.
Eva Swahn
31-10-2003, 11:06
Måste säga att det blir faktiskt jättesnyggt att täcka marken med tjockt lager av tallbarr! Och så kan man gå på det utan att kleta i jord och på så sätt pyssla med sina växter nära. Man verkar inte trampa ner jorden under så mycket heller. Rekommenderas.
Jag tror att det är en stor fördel med täckodling, att man slipper springa omkring med jättelika lerkakor på fötterna. Jorden blir även långsiktigt sett porösare och mer mullrik. Är du rädd för att phvärdet ska sjunka kan du gräva ner äggskal i täcklagret men du måste krossa dem noga.
Nu på hösten täcker jag med löv. Tjockt lager vid rosorna där det även får vara isolering mot vinterkylan och i de andra rabbatterna mer runt växterna än över.
Ja, det kommer ju inte över rosorna i heller för den delen men en halv meter tjockt lager som stammen sticker upp ur. Det sjunker ihop bara så jag får göra om jobbet några gånger, men det gör inget. Jag tycker om löv de är härliga fluffiga och luktar gott.
Jag är en riktig lövtjyv. I min illa trädgård kommer det inte så mycket löv som jag behöver så jag är runt och krattar gångar i bostadområdet stoppar ner det i rullebören och rullar hem det. Jag tror bara min bovärd är glad för att någon snor jobbet för honom. Han är en sån pratkvarn snackar hellre än jobbar. Fast han är en pärla ändå i alla fall emot mig.
Kul att vi har fått en till täckodlare här på odla
Limeblossom
22-11-2003, 22:05
Har en liten fundering ang tallbarren. Min granne vill absolut inte ha dom i kompost eller i landen. Hon är rädd för terpentinet som finns i dom. Vad tror ni?
Inte för att jag är helt säker, men så mycket "terpentin" finns det nog inte kvar i gamla barr. De är nästan lika urlakade som gamla löv, fast lite "sprutt" finns det nog kvar i dem, det syns om man bränner dem. Enligt min erfarenhet är tallbarr ganska svårkomposterade, kräver mycket inblandning av annat material - men å andra sidan får man jättefin mylla av dem när man lyckas.
Micke
Anders zon III
22-11-2003, 23:27
CITAT (Limeblossom @ 22-11-2003, 22:05)
Min granne vill absolut inte ha dom i kompost eller i landen. Hon är rädd för terpentinet som finns i dom.
Om hon har ont om plats och vill ha snabbförmultning ska hon utesluta barren, men med lite extra tid blir det som Micke säger en riktigt fin mylla av dem.
Limeblossom
23-11-2003, 20:47
Jag får väl ta och hälsa grannen det,tack för svaren
En hög med barr, liksom en lövhög, blir ofta mycket torr. Och att torka ärju ett sätt att konservera. En annan anledning till att det inte händer så mycket i högarna är att barr och löv är näringsfattiga. Träden har inte slösat med näringen. Så lite vatten och näring, gräsklipp eller annan lämplig näring, gör susen.
Hälsningar Gunnar
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du
klicka här.