puskas5
24-06-2009, 10:12
Jag odlar jordgubbar i pallkrage. Förra året fick jag en fantastisk skörd. Det såg bra ut i år också men plötsligt börjar karten falla av i stället för att mogna. De är något gulnade och lite svampiga. Jag har två sorter som växer huller om buller. Möjligen är det bara den ena (tidigare) sorten som drabbas. Är det kylan och regnet som är orsaken? Jag har klippt ur plantorna nu för att få in sol och vind och hoppas att det ska göra susen. För näringsbrist är det väl inte? För mycket av något? Kväve?
puskas5
24-06-2009, 12:37
Vid närmare kontroll av den kart som har fallit av kan jag se att den lilla bladrosetten vid bärens bas är uppäten och att skaftet verkar avbitet. Är det någon som har en aning om vilket skadedjur som kan ha gjort detta? Det finns lite myror i pallkragarna men jag har svårt att se att de skulle ligga bakom detta. De ger ju sig snarare på mogna bär. Kan det vara åkersniglar? Jag ser inga nu på dagen men de kan ju gömma sig och komma fram kvällstid. Eller vad kan det annars vara?
spacepingo
24-06-2009, 13:15
Det skulle kunna vara något större. Igår såg jag en skata knipsa av mina jordgubbar och sticka med karten
Men du kanske har nät över dina? Då är det svårt för skatorna
/Mimmi
Låter som ett angrepp av
jordgubbsvivel
puskas5
24-06-2009, 18:47
Men viveln angriper blomknopparna och får blommorna att ramla av. Här är det hyfsat utväxta gröna kart som angrips och faller av. Jag har lagt ut snigelgift i pallkragarna i hopp om att eventuella åkersniglar ska välja det framför karten.
Hej puskas,
jag var med om samma grej förra året - och fattade intet. I år verkar det bättre (peppar, peppar) men säker är jag inte, sticker ut och äter jordgubbar på fredag - är planen.
Hoppas du får svar, jag är nyfiken precis som du.
De talade om fenomenet på radion strax före midsommar. Är det svalt när gubbarna blommar, kan visst viveln slå till mot karten istället. Aktuellt i år tydligen.
De stora odlarna rekommenderade odligstunnlar mot vivlarna.
puskas5
27-06-2009, 08:14
I dag har jag skördat fyra (!) jordgubbar och rensat bort kanske 40 som vivlarna bitit av. Jag hittade också en vivel, en liten jordfärgad bagge som var nästan omöjlig att se. Förmodligen gömmer de sig i jorden och komer fram när det är märkt för jag ser dem inte på bären på dagen. Men de har sabbat sommaren. Jag hade räknat med många liter att äta och frysa in och nu blir det på sin höjd någon liter - om inte koltrasten lyckas ta sig in under fiberduken.
Usch så trist puskas. Men nu ingen tvekan om vad det handlar om. Frågan är om man kan förebygga på nåt vis?
Själv har jag mycket och fina gubbar i år, utan att ha gjort något annorlunda mot förra året. Vet inte hur man ska tolka det - eller vilka lärdomar man ska dra. Kanske var klimatet annorlunda här i södra bohuslän när blomningen kom igång.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du
klicka här.