Full version: Mangold
LaPaloma
Det är många som pratar om mangold och det finns bilder överallt i olika trädgårdsböcker och tidningar. Men vad är det egentligen? Vad använder jag den till? Tar den utrymme vid odling? Lång skördetid?
Åsa, mälardalen zon 2
Mangold är en släkting till spenat och rödbetor.

Sås när jorden har en temp på runt +8-10C på våren. Man kan plocka blad från juli till sept-dec (beroende på vart man bor, mangold klarar några minusgrader). Man plockar blad och nya växer ut + de tar liten plats och kan t.o.m ge bra skörd odlad i balkonglåda bara man kommer ihåg att vattna och ge lite näring = man får ganska stor skörd på liten yta. Mangold är 2-årig = den blommar andra året (vid för tidig sådd kan man få blommor redan första åre och detta är inte önskvärt), alla mangoldsorter övervintrar inte i sverige men om det dyker upp övervintrare kan man skörda av dem tidigt på våren, när blommorna kommer river man bort plantorna. Mangoldfrö håller en 5-6år, själv har jag flera sorter och sår 80-100cm rad av varje sort. Mangold kan ersätta spenat i recept det smakar som spenat, mangold är godast tilagad men unga blad kan användas råa i sallader.
LaPaloma
Tack för utförligt svar! Då blir det nog så att jag sår dessa nästa vår i en av mina pallkragar.

Kan man förvälla bladen och frysa in?
Åsa, mälardalen zon 2
Ja det går jättebra att förvälla och frysa in mangold.
ErikG
Man får så stor skörd av mangold att man måste förvälla och frysa in den. Vi odlar en m2 med mangold och skördar juli-oktober. Sen har vi för hela årets behov.

Erik
LaPaloma
Kanon!

Känns så bra när man får så bra svar på det man frågar!

Tack!
KURT
Om man skördar annat i Juli, så hinner man nog med en omgång mangold på sensommaren, även om det finns andra bladgrönsaker som är ännu snabbare. Fler borde utnyttja jorden för en extra skörd på sensommaren, så att jorden inte ligger bar.
alvastina
premiär odling för mig och mangold men rådjuren hann före mig. kan man så mangold nu och hinna med att få skörd innan hösten?
Sussie F-Flower
När jag var i 12-13 års ålder (74-75) så gjorde min mamma de första (vad jag minns) mangold-sopporna. Det var ett bland de godaste soppor jag hade ätit minns jag att jag tyckte DÅ!

Hon kokade upp strimlad/sköljd mangold med mjölk och grädde, salt och peppar. Jag minns att den var krämig i konsistensen och underbart god och mjäll i sin smak.
Mamma hade själv inte ätit mangoldsoppa sedan hon själv var barn (hennes mamma dog ung..) och jag minns även att mamma verkligen njöt av varje sked hon tog... förmodligen påminde den henne om sin barndom vilket den även gör för mig...
Jag har själv tänkt sått mangold i så många år, men det har inte blivit av... Jo, en gång när jag var i 20-årsåldern och hade mitt första växthus men inte sedan...

Mamma odlade mangold i växthuset minns jag, för att hinna få så stor skörd som möjligt (för att kunna frysa in litegrand inför vintern) men det är helt ok att odla på friland också.
Bladen kan även användas i salld samt som spenat. Både stuvad och bara förvälld.
Mums!!! wub.gif wub.gif wub.gif
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon