När jag var i 12-13 års ålder (74-75) så gjorde min mamma de första (vad jag minns) mangold-sopporna. Det var ett bland de godaste soppor jag hade ätit minns jag att jag tyckte DÅ!
Hon kokade upp strimlad/sköljd mangold med mjölk och grädde, salt och peppar. Jag minns att den var krämig i konsistensen och underbart god och mjäll i sin smak.
Mamma hade själv inte ätit mangoldsoppa sedan hon själv var barn (hennes mamma dog ung..) och jag minns även att mamma verkligen njöt av varje sked hon tog... förmodligen påminde den henne om sin barndom vilket den även gör för mig...
Jag har själv tänkt sått mangold i så många år, men det har inte blivit av... Jo, en gång när jag var i 20-årsåldern och hade mitt första växthus men inte sedan...
Mamma odlade mangold i växthuset minns jag, för att hinna få så stor skörd som möjligt (för att kunna frysa in litegrand inför vintern) men det är helt ok att odla på friland också.
Bladen kan även användas i salld samt som spenat. Både stuvad och bara förvälld.
Mums!!!