hej på er detdär ser ut som en "gräfto" (gräfta) man använde dem till att nyodla, grovbearbeta lerjord innan sådd och till att gräva diken med. precis som KURTs länk säjer så hade de ganska tjocka blad med en förstärkning i "ryggen" riktigt gamla handsmidda gräftor kan man hitta lite varstans i våra trakter men de slets ofta ut så ursprungsformen är förstörd på dem.
De som kunde använda "gräfton" jobbade mycket snabbt, en gammal farbror som slitit ut många gräftor i sina dagar körde med en enhandsteknik som i princip gick ut på att han svingade gräftan över huvudet lät den gräva sej ner i jorden av centrifugalkraften och egen tyngd, knykte lagom mycket så att en jordkoka endera vändes (grovbearbetning) eller helt enkelt slungades upp ur diket, för att med restkraften få den i ny omloppsbana för repetition. Det var helt sanslöst vad den gamle mannen uträttade med sin "gräfto"

det hade krävts minst tre starka män med spadar för att ens komma i närheten. Tänk vad de kunde förr

Vid närmare granskning av bilden så ser din Gräfto ut att ha ett väldigt smalt blad, det beror kanske på "nyproduktion" eller jordmånen på din ort, vissa gräftor häromkring hade ett blad som var lika brett som trå fiskars jordspadar och lite längre, tänk er att svinga den hela dagen på någon mosse...