stina
Hej på er alla trädgårdsvänner!

Jag blev så inspirerad när jag läste om julstök! Finns det någon som har något bra recept på:

1. Vörtlimpa
2. Fudge

(Hoppas på svar fast det inte är trädgårdsfrågor).

Ikväll ska jag försöka mig på lussebullar.
/Stina
Helen i Skåne
I inlägget "en dos nerstressat småprat" skulle visst helull göra det du frågar efter, koll amed henne om recept. Eller titta på www.tasteline.se och lycka till!
Virgo
hej,

Det finns en särskild avdelning för recept, där kanske du får en massa svar!
stina
Tack för tipsen! Kan man flytta sitt inlägg själv? Tänkte flytta det till recept.
Ingemar
CITAT (stina @ 11-12-2002, 13:45)
Tack för tipsen! Kan man flytta sitt inlägg själv? Tänkte flytta det till recept.

Det fixar jag smile.gif
Ina
Hej Stina och alla andra vörtbrödsfantaster!
Här kommer ett recept på vörtbröd som jag har fixat till själv. Jag tyckte inte att något av recepten i kokböcker och på vörtpåsar gav mig det vörtbröd jag ville ha så jag plockade ihop ett själv.


VÖRTBRÖD
5 dl rågflingor
2 flaskor porter
2,5 dl mörk sirap
3 dl mjölk
100 g margarin (eller 1 dl flytande margarin)
½ dl vörtpulver
25 g hela torkade pomeransskal (kan bytas ut mot 1 msk malda pomeransskal)
2 paket jäst till söta degar
3 dl russin (kan uteslutas)
2,2 l vetemjöl
1 msk mörk sirap + ½ dl vatten


Häll rågflingorna i degbunken. Koka upp portern och häll den över rågflingorna. Låt blandningen svalna tills den är fingervarm.

Smält margarinet, häll i mjölk och sirap i kastrullen och låt också denna blandning bli fingervarm. Häll den sedan i degbunken. Blanda ordentligt.

Smula ner jästen, häll i pomeransskal (om du använder torkade skal, gör i ordning dem enligt anvisning på paketet/påsen) och vörtpulver. Rör om igen.

När jästen lösts upp skall vetemjöl och russin (efter tycke och smak) hävas ner i bunken. Arbeta degen kraftigt i drygt 5 minuter.

Sedan skall degen jäsa till dubbel storlek. När den har gjort det stjälper man ut den på bakbordet och delar den i fyra lika stora delar som formas till limpor. Lägg limporna "på tvären" i en smord långpanna. Pensla fett på sidorna av limporna, som då blir lättare att ta isär när de är färdiggräddade.

Låt limporna jäsa upp till dubbel storlek. Grädda dem i 200 grader ca 40 minuter. Ta ut dem och pensla med lite mörk sirap utrörd i varmt vatten. Grädda 10 minuter till.

Hoppas att det smakar bra!
katarIna biggrin.gif
Helen i Skåne
Tack Ina!
Jag håller med dig det är sällan att recepten är så goda som man tänkt sig. Jag brukar också fixa till dem själv. Tyvärr skriver jag sällan ner det och det blir därför oftast "nya" sorter varje gång. Vörtbrödet låter jättegott så det ska jag prova. Ska bara boka in maken för knådandet, hushållsmaskinen har avlidit efter ett långt och slitigt liv laugh.gif
stina
Tack snälla Ina! Det låter jättegott, ska prova det i helgen. Det vimlar ju av olika slags recept på internet, men långt ifrån alla är bra så man vill ju gärna ha ett recept som någon verkligen rekommenderar. Det är inte kul när man lagt ner en massa jobb - åsså blir det bara pannkaka av alltihopa. Själv bakade jag en kaka förra helgen som smakade urk - i soporna direkt.

Hej hopp
Stina
Ina
Mitt "vanliga" matbröd blir oftare av typen "Svedholms blandning" men just vörtbrödet som jag bara bakar till jul skrev jag faktiskt ner receptet till. När jag började att trixa med vörtbrödsrecept följde jag receptet på en vörtpåse vid ett tillfälle och resultatet blev i mitt tycke något av det osmakligaste jag ätit. Frän, skarp smak - utomordenligt läbbigt! Men om man doserar med måtta är vörtpulvret perfekt att använda. Man kan lite mer vörtpulver till mitt recept om man gillar lite starkare smak, men jag vill inte rekommendera de mängder som anges på påsen.... wacko.gif

Helen! Jag är avundsjuk på dig! Du vet ju vad du skall önska dig i julklapp!!! laugh.gif
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon