nanamay
19-08-2009, 13:04
Finns det någon som har recept på HAVTORN och ARONIA. Har plockat hinkvis i år. Aronia går bra men Havtorn, det är inte det lättaste att plocka, aj,aj.
nanamay
ingrids
19-08-2009, 13:17
Hade vänner som gjorde havtornslikör förra året, vet inte vilket recept de använde, men erfarenheten från det är att man nog bör tillsätta citron eller lime också eftersom likören blev jolmig.
karinmaria
22-08-2009, 21:53
Här hittar du recept på aronia:
http://hem.bredband.net/marwig/
Som f.d. Ålandsboende ger jag dig gärna följande för havstorn
mosa lägg i små burkar frys
Koka geléta vilket gelé recept som helst mycket gott till ostbricka
Jag fick Aroniabär av svärmor och hittade ett recept på aroniamarmelad som jag ska prova.
Bra artikel och recept hittar du här:
http://www.kungsbackatradgardsvanner.se/ar...plus_recept.htm
Farmor Selma
24-08-2009, 19:27
Här kommer ett recept på paj med aronia och äpple
Det här behövs:
form ca 24 cm diameter
3 dl vetemjöl
1 dl socker
2 tsk bakpulver
1 tsk vanlijsocker
100 g margarin
1 ägg
Fyllning:
3 äpplen
2 1/2 dl aroniabär
1/2 msk malen ingefära
1-2 msk florsocker
Sätt ugnen på 175 gr.
Blanda de torra ingredienserna i en bunke, finfördela fettet i blandningen, tillsätt ägget och arbeta ihop till en deg. Ställ kallt 30 min.
Tryck ut hälften av degen i formen
Skala och riv äpplena, rulla aroniabär i ingefära. Fyll formen med frukten.
Kavla ut resten av degen till ett lock, täck med pajlocket, tryck till kanterna och nagga med en gaffel.
Grädda 35 min.
Sikta över florsocker och servera med glass eller grädde.
Aroniamos
1 kg aroniabär
1/2 kg äpplen
ca 2 dl vatten
1 dl socker eller sötningsmedel
Koka bären i lite vatten, mosa sedan dem.
Skär äpplen i skivor, låt dem bli mjuka i lite kokande vatten och mosa.
Blanda de två mosen med socker. Frys in. Använd till bakverk, desserter eller på gröten.
Pajen har jag gjort flera ggr. moset tänkte jag prova att göra iår eftersom jag lyckats att hinna före fåglarna med att skörda bären. Så nu ligger några liter i frysen.
CITAT (Grå @ 23-08-2009, 14:16)

Ah shit... som marmelad blev det vansinnigt misslyckat, för det blev snarare saft med bär i, men just nu sitter vi och smaskar i oss det som tillbehör till vaniljglass och att säga att det blev en hit är en underdrift.
Fasen vad gott!!!