Jag får relativt mkt äpplen. Mkt äter vi, en del gör vi juice på och en del blir det äppeljos av. En mindre del förvaras i lådor men dom åldras med tiden ändå och blir till slut oätliga. Jo jag har lagt dom i lådor, riktig äppellådor från butik och var snäll mot dem, äpplena alltså.
För ett tag sedan så hörde jag ett reportage på radion o äppelodling på Österlen. Man planerade jättelika förvaringshus där man tog bort syret i lagerlokalerna genom att spruta in någon annan gas, minns inte vilken.
Nu läste jag en bok av Långfärdsseglaren Sven Yrvind, ni vet han med Brisbåtarna. Han berättade att man förvarade säd för i tiden i lufttäta behållare. Innan man stängde behållaren så ställde man in ett brinnande stearinljus. Ljuset förbrukade allt syre och då dog givetvis all ohyra.
Jag funderar på att pröva samma sak med en plastbehållare med äpplen i, nästa år. Det är väl syret som gör att äpplena åldras?