|
Annkina
16-09-2009, 07:49
Dags att skörda chilin här, men vad ska jag göra med den? Har torkad och har färska nedfrysta. Så nu vill jag laga till nått, men vad?
Tips önskas!
Platinum
16-09-2009, 09:02
Det finns ju väldigt mycket man kan kryddsätta med chili om man känner för det, se den som en variant av peppar så kommer du nog att finna på många maträtter du kan hetta upp. Exempel kan vara i grytor med bönor typ chili con carne...eller kanske i köttfärssåser som man ju kan variera i det oändliga...eller kanske i tacorätter...eller till kyckling...eller i en grillmarinad...eller istället för svartpeppar på en biff...eller tillsammans med potatis i en gratäng...eller...osv. Lycka till med experimenterandet
Annkina
16-09-2009, 09:20
CITAT (Platinum @ 16-09-2009, 10:02)  Det finns ju väldigt mycket man kan kryddsätta med chili om man känner för det, se den som en variant av peppar så kommer du nog att finna på många maträtter du kan hetta upp. Exempel kan vara i grytor med bönor typ chili con carne...eller kanske i köttfärssåser som man ju kan variera i det oändliga...eller kanske i tacorätter...eller till kyckling...eller i en grillmarinad...eller istället för svartpeppar på en biff...eller tillsammans med potatis i en gratäng...eller...osv. Lycka till med experimenterandet  Tänkte mer på nån kryddblandning eller liknande sambal oelek eller så. Men tack för dina förslag ändå!
Chamomille
16-09-2009, 09:50
Vi brukar finhacka stark chili och lägga ner i olja och ha i olika maträtter. Ger en bra hetta vill jag lova  Men ska du ha det till maten så smaksätt med salt, lite socker och vitlök. Du får smaka dig fram  Lägg då ner den hellre i fisksås. Gott! Sen kan du ju lägga i skivor och använda till tacos eller vad som helst. http://www.odla.nu/forums/index.php?s=&...st&p=895608
Gör man såser eller liknande och skall förvara dem lite längre, så bör man se till att sänka pH-värdet, så att inget otrevligt börjar växa där: http://roddelona.blogspot.com/2008/10/making-sauce.html
Anja Danmark
16-09-2009, 21:33
En lækker chilipasta:
10 friske chilier, 1 spsk. koncentreret tomatpuré, 1 dl. olivenolie, 1 fed knust eller revet hvidløg, ½ tsk. salt
Skær chilierne i stykker, kom dem med kerner og de andre ingredienser i en blender og giv det hele en omgang.
Kan opbevares ret længe i køleskab og smager godt på alt, som kan bruge et pift.
mvh Anja
elleave
16-09-2009, 23:45
Tacj tjejer för bra chili recept dom ska jag prova
skogstroll
18-09-2009, 08:00
jag brukar dela dem och torka dem i ugnen (varmluftsugn) på låg värme tills de är helt torra. Sen kör jag dem i en för ändamålet inköpt elektrisk kaffekvarn och strör över pulvret på mat eller vid matlagning. Slurrrp. Kul att blanda också fast jag föredrar habanero, chili-junkie som jag är  Ska prova göra nån habanerosås med mango också!
Platinum
20-09-2009, 08:37
Hittade denna sajt när jag var ute och googlade efter recept på heta chilipeppersåser. http://www.pepperfool.com/recipe_home.html
Malin_MeL
20-09-2009, 09:28
CITAT (Anja Danmark @ 16-09-2009, 22:33)  En lækker chilipasta:
10 friske chilier, 1 spsk. koncentreret tomatpuré, 1 dl. olivenolie, 1 fed knust eller revet hvidløg, ½ tsk. salt
Skær chilierne i stykker, kom dem med kerner og de andre ingredienser i en blender og giv det hele en omgang.
Kan opbevares ret længe i køleskab og smager godt på alt, som kan bruge et pift.
mvh Anja det är två ord som jag inte förstår spsk, är det matsked kanske? och knust, vad är det?
Platinum
20-09-2009, 09:49
CITAT (Malin_MeL @ 20-09-2009, 10:28)  det är två ord som jag inte förstår spsk, är det matsked kanske? och knust, vad är det? Mått på olika språk: tsk = fi: tl; eng: tsp; dk: tsk msk = fi: rkl; eng: Tbs; dk: spsk Knust betyder krossad tror jag.
Skruttis
22-09-2009, 07:28
CITAT (Platinum @ 20-09-2009, 09:37)  Hittade denna sajt när jag var ute och googlade efter recept på heta chilipeppersåser. http://www.pepperfool.com/recipe_home.htmlDen sidan åkte in i favoritmappen direkt!
Anja Danmark
22-09-2009, 07:34
hej -
lidt sent svar....
Ja - knust = krossad!
mvh Anja
smuleborg
22-09-2009, 20:06
CITAT (KURT @ 16-09-2009, 12:11)  Gör man såser eller liknande och skall förvara dem lite längre, så bör man se till att sänka pH-värdet, så att inget otrevligt börjar växa där: http://roddelona.blogspot.com/2008/10/making-sauce.htmlEn urbota dum fråga, hur sänker man pH-värdet?
Åsa, mälardalen zon 2
22-09-2009, 20:19
Man sänker pH värdet med något surt ex. vinäger el. ättika
smuleborg
22-09-2009, 20:32
CITAT (Åsa, mälardalen zon 2 @ 22-09-2009, 21:19)  Man sänker pH värdet med något surt ex. vinäger el. ättika Nu känner jag mig riktigt dum, men tack.
Platinum
23-09-2009, 05:38
Någon som sitter på en salsadip eller salsasås som är lagringsbar?
Alla recept jag hittar när jag googlar är sådana som är avsedda för direktkonsumtion och jag är ute efter en som går att lagra i matkällaren och passande till tacos eller som dipp till chips.
Jag brukar lägga in chili enligt detta recept från Jamie Oliver, det blir jättegoda. Ett tips är att ha gummihandskar på sig när man kärnar ur chilisarna, mina fingrar pirrade i dagar efter att jag första året inte hade handskar...
PICKLED CHILLIES Pickled chillies are absolutely superb. They are brilliant because they can just sit in the fridge waiting to be used. I particularly like to use them in stir-frying or in broths or to eat them just as they are with some cheese and bread.
600g/1lb 5oz medium green chillies 15 black peppercorns 5 bay leaves (lagerblad) 3 tablespoons coriander seeds 5 teaspoons salt 6 heaped tablespoons castor sugar (strösocker) 1 litre / 13⁄4 pints white wine vinegar or rice vinegar
For this recipe you must use perfect green chillies without any blemishes (you can use red chillies, but they will be slightly hotter).
Carefully score from the stalk end to the tip on one side only and remove the seeds (use the handle of a teaspoon for this). Pour boiling water over the chillies, let them sit for 5 minutes, then drain. This will get rid of most of the seeds left behind.
Next put the black peppercorns, bay leaves, coriander, chillies and salt into a large jar, or other airtight container. Put the sugar and the vinegar into a pan and heat until the sugar is fully dissolved. When this is quite hot, but not boiling, pour it into the jar with the chillies. Allow to cool down and then put the lid on.
Put in the fridge and leave for a minimum of two weeks before using. They will keep in the fridge for at least four months.
Husihelvete
28-09-2009, 09:46
Jag trär upp mina chilisar på en sytråd och låter lufttorka. När de har torkat helt kommer de att malas till pulver som ska användas i vinterns grytor och annan matlagning. Det kommer bli kul att kunna använda olika chilipulver, jag trär upp varje sort på en egen sytråd och det börjar bli en hel del nu.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
|
|
 |
|
|