kajsalota
Vi har två ganska stora land med olika sorters kål. I princip allt har blivit angripet och delvis uppätet av skadedjur/larver. Frågan är: vad gör vi nu? Kan man mylla ner hela plantorna i jorden tills nästa år eller ska allt bort och läggas på kompost eller brännas?
Tulipanaros
Kållarver -- som det väl är frågan om? -- kommer från kålfjärilar och de flyger nog runt som de vill. smile.gif Så kompostera ni och täck plantorna med kålnät nästa år, om ni vill ha kål utan hål. Annars är kålfjärilar också vackra djur. smile.gif
KURT
Man skall ju alltid ha ett skiftesbruk, så att du inte odlar kål på samma ställe nästa år. Men annars är det inga problem att lägga det i komposten.
Peztis
Kålnät? Är det något speciellt eller är det fiberduk?
BeaW
Jag brukar använda vanlig fiberduk - men det får inte finnas minsta glepa och man ska ankra fast den, annars är dom där direkt!

Kålnät har jag aldrig hört talas om , men det kanske är nåt nytt (eller gammalt) som funkar utmärkt? (det betyder ingenting att jag aldrig hört talas om det laugh.gif )

Jag håller med, Kålfjärilar är vackra, men deras larver får gärna bo någon annanstans!

Prova även nästa år att så koriander mellan kålplantorna, jag provade det ett år och antingen så hade jag tur eller så hjälper det till att avskräcka fjärilarna. (kan vara rent skitsnack oxå) men fiberduk är ett MÅSTE!
KURT
CITAT (Peztis @ 26-09-2009, 19:42) *
Kålnät? Är det något speciellt eller är det fiberduk?



Det är ett mycket finmaskigt nät, det måste lyftas upp från plantorna, annars kan fjärilen sitta på nätet och lägga ägg genom maskorna

http://www.mypaper.se/show/text.asp?pid=34...035&page=23
EKLO
För mig har kålfjärilslarverna ställt till problem väldigt sent på säsongen, en bit in i augusti (då har jag redan hunnit skörda broccoli och blomkål t ex, men de går hårt åt vitkålen då) - så har det varit tre år i rad.

Däremot har jag haft väldiga problem med jordloppor och snigel (dock inte mördarsniglar) hela säsongen, men de har fr a angripit vitkål, ruccola och spetskål - tycker inte jag märkt dem så mkt på blomkål, grönkål, broccoli.


Är det andra som har liknande erfarenheter? Varför jag nämner detta är för att ett kålnät kan ju omöjligt hjälpa mot jordloppor och sniglar, det får det bli täckduk för mig nästa år - men ni andra kanske inte har de problemen i kållandet?
KURT
Jordlopporna är ett problem när det är torrt. Man kan antingen vattna mera, eller förodla plantorna så att de är större när de sätts ut.
Mattsson
Finns det inget man kan göra efter att kålplantorna blivit angripna? Spraya på nåt som larverna inte gillar, typ som såpa och löss, eller spola bort ägg och larver eller....?
Mattsson
...och är det någon idé att spara kålplantorna när de blivit angripna, eller är det lika bra att ta bort hela rasket? Jag har både blomkål och brysselkål och allt är angripet.
Garden bliss
Å, de där förbaskade jordlopporna har jag också problem med. Blä. Bara på ruccola och rädisor dock. Inte broccoli, isbergssallad eller nåt annat.
theresen
mattsson:
jag har massor larver på min broccoli och blomkål. har sprayat rejält med såpvatten, men man måste nog vara ute varje dag och se över det och det har inte jag varit. jag har haft en hel del ohyra på mina grönsaker men det är kålfjärilen som varit värst. så nästa år blir det fiberduk över allt.
Preussen
CITAT (Mattsson @ 16-08-2011, 10:35) *
Finns det inget man kan göra efter att kålplantorna blivit angripna? Spraya på nåt som larverna inte gillar, typ som såpa och löss, eller spola bort ägg och larver eller....?

Det finns preparat av dess olika slag. Nyttodjur.se har en del och sen finns även kemiska medel. Själv har jag inte större land än att jag kan plocka bort larverna. Man får göra det vid några tillfälle och fungerar bra. Klart det mest ekonomiska alternativet.
Bassam
Hej

Du kan använda bärbar dammsuga och suga dem.


H.Bassam
niggle
Man måste plocka kålmasken för hand och ta död på dem.
Det kan vara drygt, men det hjälper.
För egen del använder jag ett kålnät, som jag köpt på fröer.nu. Har fungerat 100 procentigt.
Att spruta tycker jag är fel om man är hemodlare. Förra säsongen hade jag brysselkål som blev angripen av larver. Men jag bekämpade mekaniskt och det funkade.
Kål ska man flytta från år till år. Annars kan man få klumprotsjuka, vilket inte är så bra. Då blir det inte någon kål på många år.
Kerstin L
Man ska kunna rå på fjärilslarver med Bacillus Thuringiensis, biologiskt medel. Har inte testat själv, men till nästa år ska jag göra det. Rådet har jag fått av Maj-Lis Petersson, så det tror jag på! rolleyes.gif
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon