Full version: Trädgårdspraxis
Berith
Nån av er som har den här boken?


Jag har bara sett lite reklam om den och den verkar spännande!

Några citat ur boken (hämtade från sidan):

"Sedan man utsett en lägelig plats, att därpå anlägga trädgård, vilken bör ligga emot söder och i ren solverkan, så väl som uti lugn undan nordanvädret, utstakas samma plats till längd och bredd, avvägs, fylles och planeras, så att den blir jämn efter vattupasset".

"Vid lustegårds anläggande bör i akt tagas, att han anlägges emot prospekt av slott, stenhus eller karaktärsbyggning."

"Gångarna skyfflas och krattas väl rena, trappsteg sopas, och lusthusen städas i ordning, att allting må se nöjsamt ut, trädgårdsmästaren till heder och hans herre till behagelig fägnad och nöje".
Åsa, mälardalen zon 2
Inte än, jag har önskat mig den i julklapp. Får jag den inte i julklapp så kommer jag att beställa den från Adlibris som tar 157kr för den.
Berith
Vi kan ju hoppas att tomten läser det här... smile.gif
Helen i Skåne
Waoow, en sådan vill jag ha! Vilken härlig text! Och här går man och tror att man ska nöja sig med den tomten man har när det bara var att staka ut en! laugh.gif
Åsa, mälardalen zon 2
Jodå tomten kom med boken och jag har hunnit läsa nästan hela boken. Boken är mer lättläst än jag trodde trots det lite ålderdomliga språket. Mycket kul att se vad de odlade på den tiden och hur man odlade. De var nog lite mer omständiga på den tiden, jag tror nog nästan ingen håller på med vattenpass för att få grönsakslandet jämnt. +Det är kul att läsa vad de trodde på den tiden om olika saker, ex. i det lilla stycket om odling av champinjoner står det att man ska putsa bort rötterna och lägga tillbaka dem i bädden, för champinjoner har sina frön i rötterna.

I boken står det också att melonfrön ska vara gamla när man sår dem gärna 6-7år eller äldre då får man inte så stora rankor + de sätter ännu mera frukt än om man sår unga färska frön, detta har jag mycket svårt för att tro, men melonfrön brukar ha lång levnadstid (enligt runåbergs 5-7år) så helt säker på att det inte är så kan man nog inte vara utan att göra försöksodling med färska och gamla frön och sedan jämföra. Vissa saker i boken kanske man kan prova även idag ex. hur man undviker jordloppor på rovorna, men en del andra odlingsknep är mer tveksamma.
Berith
Grattis Åsa! Tomten visste nog vem han skulle hälsa på...smile.gif

Jag var till bokhandeln strax före jul och tittade lite i boken, den verkade jättehärlig. Men priset gillade jag inte alls! 258 kronor, hundralappen mer än här på nätet så jag beställer den istället.
Hannele
Jag köpte boken till mej själv - gillar ju trädgårdens historia!

Hälsar
en som skapat ett litet romantiskt Shakespearehörna från 1600-talet
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon