Full version: rostfria bestick
vanjalarsa
En fråga som kanske verkar dum.
Jag är road av att ropa in bestick på auktion, mest rostfria sådana. De är antagligen från 50 el. 60 talet. Kanske några lite äldre. De är helt i rostfritt, inga träskaft.
Hur skulle det gå att köra de som har bakelithandtag? Det tror jag inte är så bra...eller?

TRor att jag utan vidare kan köra dessa andra i diskmaskinen? Såsom jag ju gör med nya rostfria bestick. Någon som vet om det är någon skillnad?
Tacksam för svar!

mvh vanjalarsa rolleyes.gif
*Stintan*
Det är inte alls bra. Backeliten blir matt och väldigt ful. Dessutom kan i värsta fall backelitskaftet lossna om besticken diskas ofta i maskinen. Vad jag vet ska man aldrig diska tvådelade bestick i diskmaskinen.
Malin_MeL
Med backelit har jag erfarenhet av att de spruckigt. verkar som de torkar ut.

Det har ju hänt rätt så mycket sen 60 talet. dagens bestick är ju gjorda för att klara diskmaskin. Rostfritt stål är ju en blandning av olika metaller. och man jobbar ju med blandningarna nu för att få det så hållbart som möjligt. man tittar på hur bla diskmedel, värme och salt påverkar.

vad jag vill säga är att jag tror inte du ska köra besticken i diskmaskin om du vill behålla lystern. bara tänk på hur en gammal diskbänk från 60-talet ser ut idag.

om du ändå kör dem så kan du ta ur dem direkt när maskinen är klar och torka dem, så de inte står i värmen och självtorkar.

rostfritt är inte rostfritt eg, bara rostskyddat i olika grad
Motti
Backelit är inte gjorda för diskmaskin!men om man ska ha bra rostfritt ska det vara 18/8 stål det är näst in till outslitligt.
vanjalarsa
Tack alla ni för bra svar! Diskar dem nog för hand.

mvh vanjalarsa rolleyes.gif
Christa
Även rostfria bestick kan fara illa i diskmaskinen. Inte pga diskningen i sig utan pga att de står i en fuktig miljö med salt på innan de diskas. Skall man inte köra diskmaskinen direkt så är det bra att lägga besticken i vatten om man använt dem till mat med salt i.

I annat fall blir det en massa pyttesmå skador på besticken.

Jag fick lära mig en gång också att när man kokar något i en rostfri kastrull och vill salta i vattnet så skall man vänta med det till vattnet kokat upp så att inte saltkristallerna blir liggande en stund på samma ställe innan de löses upp. Även kastrullerna kan fara illa om det är salt i dem och de är fuktiga.
vanjalarsa
Tack!
Mycket intressant.
mvh vanjalarsa rolleyes.gif
CeciliaR
Jag köper också då och då vackra gamla bestick, tycker de klarar sig mycket bättre än nya i diskmaskinen, gedignare kvalitet smile.gif Mina gamla rostfria bestick har en helt annan silvervitare färg än nya rostfria och stålet känns mjukare smile.gif
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon