ängsvädd
Hörde nyss på nyheterna att en pizzeria förvarat 3 levande får i sin källare. Det var blod o slaktrester sad.gif Stackars djur.

En granne hade sett när fåren förts in och slagit larm!

Någon som vet var det var?
Piccante
Tidaholm enligt Expressen.
MariaS
I Tidaholm tydligen! Se här
Piccante
Närpolischefens fru hade dessutom sålt fåren! Man får inte ens sälja produktionsdjur till privatpersoner hur som helst eftersom alla djur i EU ska vara märkta och registrerade och bara lantbruksföretag kan ansöka om att få ett ID-nummer. Visar lite hur det funkar på småorter....
LasseB
SKA var amärka ja
Men är jag helt ur i mössan måste man märka djuren trodde att man bara måste märka om dom lämnar gården

Polismästarns fru det är ju lite Åsa-Nisse över det hela
KRT
CITAT (LasseB @ 06-10-2009, 12:04) *
SKA var amärka ja
Men är jag helt ur i mössan måste man märka djuren trodde att man bara måste märka om dom lämnar gården


Nej, det är väl alla djur SKA vara märkta vare sig de lämnar gården eller ej? Såg på TV för ett tag sedan några som märkte kalvar, de kalvarna skulle så inte varken säljas eller lämna ön (som de gick på), men märkta skulle de vara ändå.

Var det efter galna ko-sjukan som all märkningslagstiftning började? Logiskt i så fall....
Uggi
Jag har hört mycket om det på Radio Skaraborg, det händer mycket i gamla Skaraborg. crazy.gif
Meriona
CITAT (KRT @ 06-10-2009, 15:02) *
Nej, det är väl alla djur SKA vara märkta vare sig de lämnar gården eller ej? Såg på TV för ett tag sedan några som märkte kalvar, de kalvarna skulle så inte varken säljas eller lämna ön (som de gick på), men märkta skulle de vara ändå.

Var det efter galna ko-sjukan som all märkningslagstiftning började? Logiskt i så fall....


Jo det stämmer all boskap ska märkas, annars kan farbror polisen komma och skjuta dem.

Tur man aldrig köpt pizza i Tidaholm... sick.gif
Aqvakul
Inget fel på lammkött och någonstans slaktas det väl... Vid Medelhavet slaktar man ofta hemma och då upplever vi det som genuint och närproducerat...
ängsvädd
Men det verkar ju väldigt obehagligt att slakten skett i källaren, när de andra fåren sett på. De har tydligen slaktat lite då och då, vid behov. Och att hålla får i en källare är ingen bra miljö. De behöver bete och mer utrymme.
Meriona
Nej jag älskar lammkött (ej kotlett), men att hålla får i källare är inte sunt oavsett hur länge de stackarna stod där före de slaktades. Dessutom, om det nu låg slaktavfall kvar, så var nog inte hygienen den bästa heller.
ängsvädd
CITAT (Meriona @ 06-10-2009, 20:10) *
Nej jag älskar lammkött (ej kotlett), men att hålla får i källare är inte sunt oavsett hur länge de stackarna stod där före de slaktades. Dessutom, om det nu låg slaktavfall kvar, så var nog inte hygienen den bästa heller.

Håller helt med - se mitt inlägg ovanför ditt - vi skrev ungefär samtidigt.
Meriona
CITAT (ängsvädd @ 06-10-2009, 20:11) *
Håller helt med - se mitt inlägg ovanför ditt - vi skrev ungefär samtidigt.


Timing kallas sånt.... kompiskram.gif
Gita
CITAT (ängsvädd @ 06-10-2009, 11:05) *
Hörde nyss på nyheterna att en pizzeria förvarat 3 levande får i sin källare. Det var blod o slaktrester sad.gif Stackars djur.

En granne hade sett när fåren förts in och slagit larm!

Någon som vet var det var?

En modern skröna. Är det nån som kommer ihåg pizzerian som hade frysen full med råttor?
Minns jag fel, men visst var det väl Bengt Klintberg som skrev en bok om just moderna skrönor.
Gita
Meriona
Jag tror inte att livsmedelsinspektören uttalar sig om skrönor....
Aqvakul
CITAT (Gita @ 06-10-2009, 20:14) *
En modern skröna. Är det nån som kommer ihåg pizzerian som hade frysen full med råttor?
Minns jag fel, men visst var det väl Bengt Klintberg som skrev en bok om just moderna skrönor.
Gita

Det trodde jag också först - men livsmedelsinspektören berättar i Radio Sjuhärad, så det är nog tyvärr sant...

länkar igen...

http://www.sr.se/sjuharad/nyheter/artikel....artikel=3148079

(ibland är det bra att läsa hela tråden...)
Huggorm
CITAT (Gita @ 06-10-2009, 20:14) *
En modern skröna. Är det nån som kommer ihåg pizzerian som hade frysen full med råttor?
Minns jag fel, men visst var det väl Bengt Klintberg som skrev en bok om just moderna skrönor.
Gita

Detta är inte en skröna, det är materialet som skrönor skapas av
Aqvakul
CITAT (ängsvädd @ 06-10-2009, 20:10) *
Och att hålla får i en källare är ingen bra miljö. De behöver bete och mer utrymme.


Nej förvisso inte...

Men när jag vandrat i Italien och på Madeira så har jag sett precis sådan djurhållning och inte är det bra, men kanske inte sämre än våra grisfabriker...
ängsvädd
CITAT (Aqvakul @ 06-10-2009, 20:21) *
Nej förvisso inte...

Men när jag vandrat i Italien och på Madeira så har jag sett precis sådan djurhållning och inte är det bra, men kanske inte sämre än våra grisfabriker...

Våra grisar får väl gå ut iaf? Det får inte de danska.
Huggorm
CITAT (ängsvädd @ 06-10-2009, 20:27) *
Våra grisar får väl gå ut iaf? Det får inte de danska.

Och korna får också gå ut. Men det har ju kommit förslag om att de inte skall få det eftersom någon smarting kommit fram till att de egentligen trivs bättre inomhus slap.gif
Meriona
CITAT (ängsvädd @ 06-10-2009, 20:27) *
Våra grisar får väl gå ut iaf? Det får inte de danska.


Det är bara EKO-grisarna som får gå ut, inte de andra stackarna. ranting.gif
MariaS
CITAT (Huggorm @ 06-10-2009, 20:36) *
Och korna får också gå ut. Men det har ju kommit förslag om att de inte skall få det eftersom någon smarting kommit fram till att de egentligen trivs bättre inomhus slap.gif

VAr väl en Tidaholmare det med....
Piccante
CITAT (MariaS @ 06-10-2009, 22:24) *
VAr väl en Tidaholmare det med....

Tror det var ordförande i branchorganisationen Svensk mjölk. Huruvida han är Tidaholmare eller ej vet jag inte naughty.gif
Jan Lindgren
Hej!
En vanlig mjölkko är uppbunden större delen av året. Det gäller även "ekologiska" kor. Någon räknade ut att de är uppbundna 94-96% av tiden. Moderna storjordbrukare binder inte upp korna utan har dem lösa i stora hallar där de kan bli mjölkade när de vill. Då anser en del bönder att om korna går lösa hela året och har rastgårdar så behöver de inte dessutom drivas ut på bete.
Jag föredrar kor som är lösa då jag tycker att det är sällsynt olämpligt att djur är uppbundna med korta linor under större delen av sitt liv. Ett skäl att undvika "ekologisk" mjölk. Wapnö som nog är Sveriges mjölkproducent har en i mitt tycke bra produkt.

När det gäller grisar så blir köttet dyrt med utegrisar eftersom grisarna äter mer. De får också mer inälvsparasiter och riskerar att få rödsjuka. Inomhusgrisar riskerar att få lungproblem av damm.
MVH
Jan Lindgren
gnon49
Står det en sopbil utanför en pizzeria vet man inte om den skall hämta eller lämna. Tyvärr gäller det allför många pizzor i det här landet. Den bästa o billigaste pizzan gör man själv.
Piccante
CITAT (Jan Lindgren @ 06-10-2009, 23:24) *
Hej!
En vanlig mjölkko är uppbunden större delen av året. Det gäller även "ekologiska" kor. Någon räknade ut att de är uppbundna 94-96% av tiden. Moderna storjordbrukare binder inte upp korna utan har dem lösa i stora hallar där de kan bli mjölkade när de vill. Då anser en del bönder att om korna går lösa hela året och har rastgårdar så behöver de inte dessutom drivas ut på bete.
Jag föredrar kor som är lösa då jag tycker att det är sällsynt olämpligt att djur är uppbundna med korta linor under större delen av sitt liv. Ett skäl att undvika "ekologisk" mjölk. Wapnö som nog är Sveriges mjölkproducent har en i mitt tycke bra produkt.

När det gäller grisar så blir köttet dyrt med utegrisar eftersom grisarna äter mer. De får också mer inälvsparasiter och riskerar att få rödsjuka. Inomhusgrisar riskerar att få lungproblem av damm.
MVH
Jan Lindgren

Fattar inte hur du menar? Krav ger dispens för mindre besättningar men det är inget krav att ha uppbundna kor. Givetvis bygger även ekologiska mjölkgårdar lösdrift idag om de utökar och bygger om.
Ur KRAVs regler:
CITAT
5.2.10
För nötkreatur ska, vid nybyggnation eller omfattande till- eller ombyggnad av
stallar, lösningar väljas som garanterar möjlighet till regelbunden motion. (EU)
I byggnader som existerade den 24 augusti 2000 och under förutsättning att djuren får
tillgång till regelbunden rastning får nötkreatur hållas bundna. Tills vidare är maximal
utevistelseperiod tillräckligt, dock rekommenderas mer regelbunden motion under hela
stallperioden Från 31 december 2010 till och med 31 december 2013 kan Jordbruksverket
bevilja fortsatt tillstånd till uppbundna besättningar med villkor om två kontrollbesök
per år. Därefter gäller förbud mot att hålla nötkreatur bundna enligt Rådets
förordning (EG) nr 834/2007 och Kommissionens förordning 889/2008. Nötkreatur i
små besättningar (mindre än 45 kor) med rastning 2 gånger per vecka är dock undantagna.
För dessa besättningar krävs inte heller att byggnaderna existerade år 2000. Se
även SJVFS.

Aqvakul
CITAT (gnon49 @ 07-10-2009, 22:04) *
Står det en sopbil utanför en pizzeria vet man inte om den skall hämta eller lämna. Tyvärr gäller det allför många pizzor i det här landet. Den bästa o billigaste pizzan gör man själv.


Är du inte lite fördomsfull nu? g.gif
Jan Lindgren
Hej!
Jag anser inte att det är acceptabelt att ha kor uppbundna och rasta dem två gånger i veckan. Konventionella mjölkproducenter har mycket svårt att överleva med små besättningar så de tenderar att utöka och då bygger de i allmänhet lösdriftshallar. "Ekologiska" mjölkproducenter får ett högre pris för mjölken och kan därför klara sig med 44 kor vilket innebär att den gamla dåliga sättet består.
MVH
Jan Lindgren
Piccante
CITAT (Jan Lindgren @ 07-10-2009, 23:02) *
Hej!
Jag anser inte att det är acceptabelt att ha kor uppbundna och rasta dem två gånger i veckan. Konventionella mjölkproducenter har mycket svårt att överleva med små besättningar så de tenderar att utöka och då bygger de i allmänhet lösdriftshallar. "Ekologiska" mjölkproducenter får ett högre pris för mjölken och kan därför klara sig med 44 kor vilket innebär att den gamla dåliga sättet består.
MVH
Jan Lindgren

Ingen mjölkbonde klarar sig med en liten besättning även om de får några öre extra när mjölkpriset är på 2,60kr/l. Dessutom finns det ju betydligt fler konventionella mjölkgårdar än ekologiska. De 3 ekomjölkgårdar som jag vet om i min kommun har alla lösdrift medan alla konventionella jag har sett utom en har uppbundna.
gnon49
CITAT (Aqvakul @ 07-10-2009, 22:36) *
Är du inte lite fördomsfull nu? g.gif


Jovisst är jag det. Fast hemgjorda pizzor är godare, det står jag för.
Huggorm
CITAT (gnon49 @ 07-10-2009, 23:32) *
Jovisst är jag det. Fast hemgjorda pizzor är godare, det står jag för.

Inte om det är jag som gör den hemgjorda pizzan crying.gif
Aqvakul
CITAT (Huggorm @ 08-10-2009, 06:22) *
Inte om det är jag som gör den hemgjorda pizzan crying.gif

Härlig kommentar! tummenupp.gif giggle.gif
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon