Hej! Jag tycker det låter helt underbart, att få börja från start - fast med två härliga gamla träd på plats redan! Och vill du ha designhjälp så skaffa det (de är duktiga på att skapa rum och planera för harmoni och funktion - men det är inte säkert att ni har samma smak!), men dröm och planera själv först och se hur det går.
Jag är också nybliven trädgårdsägare, fast i miniskala jämfört med dig. Och drömmer, det gör jag också om min lilla "djungel".
Mitt "problem" är det motsatta - massor av planteringar, men jag vill ha den annorlunda, så jag har börjat med vissa saker direkt. Mot bättre vetande. Jag vet att man enligt sakkunskapen bör vänta och se, känna in, tänka och planera länge och väl, men jag vill ändå stötta dig lite i drömmar och friska chansningar.
Som du ville jag ha en "vägg" mot grannar och gata. För mig var det prioritet, och inget jag ville vänta med. Det tar ändå tid för växterna att bli så stora att de fyller sin funktion (om man inte köper dyr färdig häck) men ju tidigare man påbörjar den desto kortare väntetid. Vi har nu satt upp spaljé mot vägen och planterat ganska stora klätterväxter på för att det ska fylla ut någorlunda snart. Ja, en del av trädgårdens befintliga plantor kan ha strukit med när stolpar skulle bankas ner och nya plantor beredas plats, andra har fått flytta på sig. Och nej, vi kan inte veta säkert om vi haft kål på något vi inte sett ännu, men det kan inte hjälpas, för det ska ju faktiskt bli MIN (okey, vår, familjens) trädgård. Förlorade växter kan ersättas, med sådana vi själva gillar. Men vi har varit så försiktiga vi kunnat och försökt identifiera de vissna tufsarna bäst vi kunnat före omplaceringarna.
Eftersom hösten är den bästa tiden att t ex plantera häck ser jag ingen anledning att vänta, om det är viktigt för dig att få upp en häck, och om du redan vet vilken sort du vill ha. Sedan kan jag hålla med om att andra beslut bör få växa fram efterhand som man lär känna platsen. Hur och var man ska bygga "rum" t ex.
Saker man kan fråga sig i detta ljuva dröm- och planeringsstadium är:
Var finns morgon- och kvällssol? Varifrån blåser det oftast / hårdast? Finns det någon trevlig utsiktspunkt?
Var vill du sitta och äta? Vila? Var behöver du skugga, lä, regnskydd, insynsskydd?
Hur rör du dig i trädgården: mellan hus och infart, soptunnor, kompost, förråd, uteplatser.
Har du speciella behov eller önskemål - hängmatta, bollplan, köksland, minigolfbana?
Allmänna tips i planeringen (enligt mina trädgårdsböcker!) är att tänka på att trädgården behöver tak, väggar och golv. Börja med stommen, huskroppen - dvs väggar och tak - innan du börjar "tapetsera och möblera" med växtval, färg och form.
- Tak kan vara trädkronor, en pergola, uterum, klätterväxter uppstödda på olika sätt eller uppstammade buskar.
- Väggar utåt kan vara ett staket, en spaljé, häck eller mur. Rumsindelning inuti trädgården kan ske med samma medel, t ex en häckomgärdad berså eller en grillplats som skiljs av med en mur. Även lägre häckar och rabatter kan ge inramning och känsla av rum. Terasseringar, nivåskillnader eller stenpartier kan också skapa en sorts väggar. Eller så blir gångarna avgränsare mellan olika delar av trädgården.
- Golvet blir rabatterna eller gräsmattan, stenläggningen eller trädäcket. Vad man sedan fyller dem med är ren smaksak. Lite skönt är det att det mesta går att flytta om det blir fel.
Man kan utveckla och ändra i trädgården hela tiden. Och helt klar blir man väl aldrig!