Kristin i Kålltorp
Hej,

Finns det någon som vet vad jag ska göra. Jag har gjort gelé på 1 kg fläderbär. Tillsatte en halv flaska fruktpektin enligt receptet på flaskan. Gelén stelnade inte så jag kokade upp den igen och tillsatte 1,5 flaska fruktpektin ytterligare och lät gelén koka länge. Gjorde geléprovet men det flöt ihop hela tiden. Till slut hällde jag det på burkar i varje fall och höll tummarna men gelén stelnade inte denna gången heller.

Snälla, finns det någon som kan hjälpa mig? Kan jag få gelén att stelna? Hur gör jag?

Hälsningar Kristin i Kålltorp


KRT
Jag är osäker på vad som gäller med fläderbär, men vissa fruklter innehåller enzymer som bryter ner t.ex. pectin. Kan också vara så att pektinet är för gammalt eller att det behövs ännu mer pektin för just fläderbär än många andra bär.

Har tyvärr ingen patentlösning - men jag tror tyvärr inte att det går att rädda gelén i efterhand..... Kanske någon annan som har egen erfarenhet och vet?
KURT
Enzymer kan det knappast vara problem med när man har kokat saften. Däremot är det viktigt med syran, citronsaft eller citronsyra:

http://pacificpectin.com/home/index.php?op...5&Itemid=25
http://simplyrecipes.com/recipes/elderberry_jelly/
http://hubpages.com/hub/How-to-make-Elderberry-Jelly



Söker man på problem så nämns pH och att man inte får tillsätta för mycket vatten, samt att man inte bör koka alltför stora satser åt gången. Det är nog också lättare precis när bären mognar, och de innehåller mera naturligt pektin.

http://www.thriftyfun.com/tf29470152.tip.html
http://www.honest-food.net/blog1/2009/07/0...season-is-here/
KRT
CITAT (KURT @ 28-10-2009, 11:10) *
Enzymer kan det knappast vara problem med när man har kokat saften. Däremot är det viktigt med syran, citronsaft eller citronsyra:


Stämmer, det finns iofs värmetåliga enzymer men kanske inte i detta fallet......
Förväxlade det nog med gelatin och ananas, sorry....
Kristin i Kålltorp
Tack för era försök att hjälpa,

Jag har läst länkarna som du, Kurt, bifogade och nästa år ska jag nog tillsätta citron också. Fast i mitt "svenska" recept står inget om det. Men jag plockade bären precis när de hade mognat och fruktpektinet var nyinköpt så de felen kan det inte vara.

Jag får väl använda den flytande gelén till att smaksätta yoghurten med eller blanda med smält gelatin till tårtfyllning eller något. För slänga den vill jag inte göra!

Tack än en gång.
Hälsningar Kristin
KURT
Jag tror att pH bör vara under 3.5, för att det skall stelna effektivt. Ofta gör man ju gelé på naturligt syrliga bär/frukt, men om man gör på t ex äpplen så är det viktigt att man tillsätter citron eller citronsyra. Likadant är det när man gör sylt eller marmelad, tillsätter man lite citronsyra till plommonen, så kan man lätt göra plommonmarmelad utan att tillsätta extra pektin.
*Stintan*
CITAT (Kristin i Kålltorp @ 31-10-2009, 11:30) *
Tack för era försök att hjälpa,

Jag har läst länkarna som du, Kurt, bifogade och nästa år ska jag nog tillsätta citron också. Fast i mitt "svenska" recept står inget om det. Men jag plockade bären precis när de hade mognat och fruktpektinet var nyinköpt så de felen kan det inte vara.

Jag får väl använda den flytande gelén till att smaksätta yoghurten med eller blanda med smält gelatin till tårtfyllning eller något. För slänga den vill jag inte göra!

Tack än en gång.
Hälsningar Kristin


Jag skulle koka om den och tillsätta ordentligt med pressad citron.
KURT
Lågt pH-värde i gelé, marmelad, sylt och saft ökar också hållbarheten. Dels kan inte vissa bakterier och svampar växa id lågt pH, men dessutom är de flesta konserveringsmedel organiska syror (bensoesyra, sorbinsyra etc), och de är bara verksamma vid lågt pH.

http://www.livsmedelifokus.se/paperarchive...le=587&iv=y
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon