Jag odlar nära havet på västkusten, och har så här års gott om tång på stränderna efter höststormarna. Jag har tidigare år brukat lägga tången direkt på landen, som en del av vintertäckningen (efter att saltet regnat bort en del) - men jag vet inte om det är bästa sättet att ta tillvara?
En tångruska runt varje potatis är en tradition där jag håller till, när man lägger potatis på våren alltså.
Någon som har erfarenhet och vill dela med sig om hur ni brukar göra, om vad som funkar bäst för er? Brukar ni finfördela tången t ex (ett jäkla jobb, gräsklipparen jag har är inte lämplig för detta, och häcksaxar e d tar för lång tid, jag har ledsnat på det).
skogstroll
12-11-2009, 11:17
om jag snubblar över tång så lägger jag det i komposten! Fast inte så mycket, det är väl rätt salt?
Solstorm
12-11-2009, 11:29
Jag har ingen egen erfarenhet av att odla i tång, men det lär vara bra till sparris.
Eva i Höga
12-11-2009, 13:58
Jag tar ibland med mig lite tång hem och lägger i komposten. Låter den då torka först och sliter lätt sönder den i mindre bitar. Tycker det är alldeles utmärkt och får då in ytterligare ett ämne i komposten förutom köksavfall och ogräs - och löv nu på hösten. På ön lägger jag tång runt potatisen som du redan vet EKLO. Det blev inte så kanonbra iår men jag tog nog för lite tång, ska bättra mig nästa år.
Hm. Jag tänker mig rejäla mängder tång - eller i alla fall skulle jag kunna hämta det, och det är när det blir mycket som det blir lite tjatigt att sönderdela den. Det var därför jag funderade. Men det är kanske - som du Eva skriver - enklare när den är lite torrare.
När det gäller potatisodling i ren tång - som jag testade i år nere på stranden i en tjock gammal tångbank högt upp på stranden: Det funkade i alla fall, det vill säga potäterna växte (fast det visade sig vara lite för lite ljus där mina stod). Men sen: En storm tidigt i oktober höjde vattenståndet så enormt att alltsammans drogs ut till havs innan jag hann skörda! Snopet. Men så lärde jag mig en del, och ska testa igen nästa år. Minimalt med jobb, får man säga!
Senorita
12-11-2009, 23:56
Hej!
Här i den blekingska skärgården är det också en gammal sedvänja att man använder tång som jordförbättring, särskilt till potatis.
Vattnet i Östersjön är ju inte så salt som på Västkusten, så jag bekymrar mig inte över salthalten. Dessutom har det regnat mycket på sista tiden.
Jag tänker hämta ett par skottkärror tång ("kove" kallar vi det här!) nere vid min strand och lägga i min kompost, kanske också täcka mina pallkragar med över vintern.
M v h
Eva
Eva i Höga
13-11-2009, 08:33
EKLO, jag samlar upp tången under hösten och låter den ligga och "laka ur sig" till jag sätter potatisen på våren. Inbillar mig att en del salt försvunnit då. Nästa år blir det ett tjockare lager tång till potatisen så då blir det nog riktigt bra. För övrigt tror jag att tången är en ypperlig jordförbättrare - gammalt och väl beprövat.
Synd att stormen och vattnet tog dina potatisar, du får ha dem lite längre upp nästa år. Jag har mina en bit upp på berget så det klarar sig från vattnet.
Nej, salthalten oroar jag mig inte alls för, eftersom det regnar på tången så mkt innan den läggs på landen. Det är mer det där med sönderdelning eller inte jag funderar över. Hur lång tid tar det egentligen för tången att bli jord, om den är "hel"?
För min del handlar det om en blandning av sågtång och det vi kallar "sjögräs", men som väl eg. heter bandtång (gröna långa smala platta "strån" som sköljs upp i tjocka "valkar" efter blåsten, och som ganska snabbt blir brun och multnar - längre tid tar det ju med bruntång som sågtång och knöltång).
Påminner mig: Förra året (alltså förrförra sommaren) la jag ett tjockt lager bruntång som täckning på potatislandet, eftersom jag hade för lite jord. I våras var den nog helt nedbruten (landet hade också haft halmtäcke under vintern), och då hade jag inte sönderdelat den alls, men tången var rätt gammal, dvs hade legat ett bra tag på stränderna och blivit regnad på.
Enklaste sättet att sönderdela tång borde vara att låta den torka så den blir spröd och sedan krossa den på något sätt....
Fundering - undrar om alla tång fungerar lika bra? Kanske hade varit ett bra sätt att jordförbättra, kan alltid hämta lite hos föräldarna och testa *funderar vidare*
Anders Roslagen
13-11-2009, 10:53
Jag använder all blåstång jag kommer över. Bra att lägga ner en ruska i planteringsgropen för en buske eller ett träd, bra att marktäcka med. Och om man orkar låta den torka är den lätt att krasa sönder i flarn, då har man ett torrt pulver att spara som man kan blanda i jorden på samma sätt som benmjöl t.ex. Om man vill att tången ska förmultna snabbt är det däremot en fördel om den inte torkat först.
[attachment=44267:080425t_ng.jpg]
För övrigt: I trädgårdsböcker jag läser verkar det som om saltet i tång är mer okej för vissa grönsaker än för andra. Det har väl att göra med var arten ursprungligen vuxit - t ex sparris, rödbeta och mangold är visst ursprungligen gamla strandväxter och mår därför väl av tång.
Potatis står aldrig nämnd i de där sammanfattningarna. Eg. tror jag att tången används till potatisodlingarna vid kusterna helt enkelt pga av bristen på odlingsjord i skärgården. Nåt måste man ju ta till. Och förr var det ju mest kål och potatis man odlade om man inte var bonde - dvs det har nog inte att göra med att tången skulle vara speciellt lämplig för just potatis, mer en fråga om brist på jord till det man behövde odla.
Eller vad tror ni? Om man betänker att potatis ska ha mkt lågt ph för att bli riktigt bra, kan man ju sannolikt säga att just tång eg. inte är så bra, för jag tror tången drar åt högt ph.
Anders Roslagen
13-11-2009, 11:09
Visst är det olika med alla växter vilka mängder de mår bra av. Potatisen får lätt skorv om det blir mycket tång, men växer bra och blir god. Det är oftast lätta sandjordar där man av tradition har odlat i tång, kanske skulle det bli för mycket av det goda om man använder tång i lerjord. Själv har jag lätt jord.
Hej
Det är bättre om man använder inte tång på grund att de har mycket salt som många växter tycker inte om , jag känner många marken i Asien som de har mycket salt från havet eller annan men nu finns inte någon växt som lever i dom , på grund att att rötter kan inte suga vatten från marken , för att vatten går från låg salt till hög salt , så växter blir låg salttat men marken hög saltat så växter ska dö på grunt att sina vatten går till marken och växter ska fattas vatten och näring.
H;Bassam
officinalis
14-11-2009, 14:20
Vi har inte så överdrivet salt vatten i Östersjön och stockholms skärgård. Tror inte att salthalterna går att jämföra med många av de vatten du pratar om i Asien Bassam.
Om jag hade haft möjligheten hade jag satsat på att tångkompost.
Mandelmann använde ju tång både som kompost och direkt på sparris vill jag minnas. HAde det varit så att det blev saltläcka från tången, hade han garanterat inte använt tången öppet i ett TV-program! Tvärtom var han MYCKET possitiv till användandet av tången som buffrande gödningsreserv!
Anders Roslagen
15-11-2009, 14:49
Salthalten kan man behöva hålla koll på om man använder mycket tång. Vissa växter tål den riktigt bra, andra är känsligare. Att avråda från tång generellt vore dumt. Jag håller koll på effekterna och vattnar en del växter med havsvatten dessutom. Vid östersjökusten är salthalten så låg att många sötvattensväxter växer där. Och många av våra kulturväxter kommer från strandängar vid hav, i de fallen behöver man inte tveka alls.
albin helgesson
18-11-2009, 20:38
Jag själv använder blåstång, hämtade två bil lass med tång .
Brukar lägga det direkt på jorden blandar okså gärna en massa
löv med mera kol, Fungerar suveränt. samtidigt som det gör så
att det inte blir tjäle så maskarna kan arbeta hela vintern .
/ Albin
Hej
Det ska blir mycket salt på marken , det kommer inte på en gång , det kommer under flera år och det som händer med dåliga miljö , människor tänker bara på några år framme, men man ser vilka dåliga miljö vi har nu.
H: Bassam
officinalis
19-11-2009, 10:18
CITAT (Bassam @ 19-11-2009, 01:13)

Hej
Det ska blir mycket salt på marken , det kommer inte på en gång , det kommer under flera år och det som händer med dåliga miljö , människor tänker bara på några år framme, men man ser vilka dåliga miljö vi har nu.
H: Bassam
Kan du ge några referenser till hur salt från tång påverkat marklivet?
HEJ
om de är tångar eller alger kommer från salt vatten och vi blandar de i marken så under tiden ska bryta i jorden och ger mycket salt fram tiden om man försäta gödsla med dem ska salt blir mera och mera och vatten och näring kan inte sug från rötter så växter kan inte leva på den här marken framtiden.
H:BASSAM
Sussie F-Flower
20-11-2009, 00:07
Har ingen erfarenhet av att gödsla med tång... och nu har jag inte heller läst ALLA inlägg...

... ber om ursäkt för detta...
Har dock ytterligare en "tångfråga":
-Kan man använda ALLA slags tångväxter?
(i så fall vet jag var jag kan hämta och starta upp till våren/försommaren.. om det skulle funka bra...) Har tänkt tanken tidigare men har inte vetat om sorten är OK...?
officinalis
20-11-2009, 09:35
Bassam,
tång plockar nog vanligen folk på stränderna, där har de blivit någorlunda avsköljda.
För de som bor på östkusten så är vattnet inte särskilt salt över huvud taget där.
Tror inte att det är något problem. På skärgårdens stränder där är fullt med gammal tång tycks även Älgört, Malört, Strandkvanne och Valeriana trivas alldeles utmärkt.
Det är mycket få växter som klarar av att ta upp och binda saltjoner (Na+) Tång är inte en av dem, så det salt som eventuellt kan finnas "i" tång, är det salt som finns utvändigt. Hade det varit så att tången hade kunnat ta upp saltet, hade ju gödselmedlet Algomin varit rena rama döden för våra växter, eftersom en stor del av Algomin just bygger på tång och alger från havet.
Eva i Höga
20-11-2009, 15:38
Instämmer med Maria!
Kan också tillägga att nedbrytningstiden för tång är i stort sett lika lång som halm och vass och kan nog därför ses som ett bättre material för täckodling, än som kompostmaterial.
Förresten växer ju vass i saltvatten med! Nedhackat säljs det ju just som jordförbättringsmedel... Vass binder inte heller Na+ joner.
Piccante
20-11-2009, 17:15
CITAT (MariaS @ 20-11-2009, 14:35)

Det är mycket få växter som klarar av att ta upp och binda saltjoner (Na+) Tång är inte en av dem, så det salt som eventuellt kan finnas "i" tång, är det salt som finns utvändigt. Hade det varit så att tången hade kunnat ta upp saltet, hade ju gödselmedlet Algomin varit rena rama döden för våra växter, eftersom en stor del av Algomin just bygger på tång och alger från havet.
Det är nog det utvändiga saltet som kan vara problem eftersom det påverkar salthalten i marken och därmed växterna osmos. Men man kan studera tångbankarna på stränderna och se hur det växer där. Färsk tång har sällan flest växter därför att den är saltare och inte avger så mkt näring. Sen sker en succession, ju mer tången bryts ned ju mer salt och näring urlakas och ju bättre gödning blir den. Ser man på tång som legat länge och sjunkit ihop så växer det jättefrodigt i den, blir som rena kompostjorden. Jag hade nog inte samlat den färskaste tången utan tagit den som legat lite längre så är säker saltet bortsköljt.
Hej
Som jag sa , det beror på hur mycket salt inhåller vatten som tång kommer ifrån, jag pratar om flera år frame , jag prata inte om en vecka eller några år.
Obs: Jag skrev vad jag studerade men ni kan bestämma.
H:Bassam
Tummelisa
04-12-2009, 00:21
jag vill minnas att jag läst om ett kollektiv i findhorn skottland, där man inte hade ngn odlingsjord alls till att börja med och använde till största del tång, för att bygga upp sin odlingsjord. men enastående resultat. men var som sagt ett tag sen jag läste så..
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du
klicka här.