Mycket tjockskaliga kärnor måste man vara lite hård med för att de ska gro snabbare. Jag har läst en del på amerikanska forum, och lärt mig att drastiska åtgärder kan vara mycket effektivt.
Vissa stora kärnor kan man behöva "behandla" med Dremel borrmaskin/slipmaskin. Man skårar skalet så djupt att fröets färg syns. Ena halvan av skalet kan avlägsnas helt, om det låter sig göras utan att fröet inuti skadas mycket.
Kort syrabad med stark svavelsyra och det vanligare, kokande vatten, används också. Dopp i kokande vatten, sedan ljummet vattenbad direkt. Det gör susen för "tjockskallarna" som t.ex. tamarind-frön.
Är det någon här som har erfarenhet av att snabba på fröna på dessa sätt? De känns våldsamma, men gör tydligen nytta.
Här ett forskningsrapport just av svavelsyrabad och kokande vatten-bad på tamarindfrön.
http://www.academicjournals.org/AJB/PDF/Pd...and%20Amusa.pdf