Full version: Varmluftsugn
Bee
Jag har letat efter en "förvandlingstabell" för gradtal mellan varmluftsugn och konventionell ugn men jag använder nog fel sökord för jag hittar inget så nu frågar jag här:

Har ni varmluftsugn och hur korrigerar ni gradtalen? Jag menar, Om det står tex 175 grader i ett recept, hur mycket lägre skall man då ha i varmluftsugnen? 160 eller lägre/högre? Finns det ett absolut tal, tex minska 15 eller 20 grader eller ändras gradtalen beroende på hur hög värmen är.
Jag har inte fått det här klart för mig och nu närmar julen sig och då vill jag att bröd, mat mm skall bli gräddat på rätt temperatur.

LasseB
Har just köpr en spis med varmluftugn och vi kör med samma grader som tidigare och som står i recepten Tycker det funkar utmärkt.
Har aldrig hört att man ska korrigera tempen beroende vilken typ av ugn man har
Chamomille
I många recept står det olika temperatur för olika ugnar. 20 grader lägre ska man ha om man har varmluftsugn. Så har det stått i de recept jag har läst smile.gif
Myosotis
Ja, det brukar vara 15-20° lägre. Men det skiljer mycket mellan olika ugnar.
ingrids
Det skiljer sig dessutom mellan olika recept i samma bakbok jag har så jag tror att skillnaden kan/ska vara olika beroende på om det är matbröd eller småbröd. Jag använder min varmluft i första hand för att värma eftersom jag misslyckats mer än en gång med bröd.
Bee
Det är just för att jag misslyckats med bröd och bullar tidigare som jag inte använt varmluftsfunktionen på de två tidigare spisarna jag hade (det blev ojämnt gräddat, bränt i ena änden på plåten och halvgräddat i den andra).
Nu är jag inne på min tredje och nu skall jag minsann gå in för det har jag tänkt. Dessutom är det förstaval på vredet. Det gamla vanliga (över-/undervärme) ligger som sista val.

15-20 grader säger ni. Jag hade för mig att det var något sånt men kunde inte hitta det i manualen eller på nätet. TACK! Nu måste det väl bli ordning på grejerna.
Myosotis
Jag känner igen det där, jag använder heller nästan aldrig varmluft av samma anledning. Det är nog en dålig ugn.
Aqvakul
Vi använder sällan varmluftsfläkten, då vi känner oss osäkra eller ovana när det gäller att hitta rätt temperatur. Fördelen med varmluften är ju annars att man kan grädda mer åt gången. Men det behöver vi sällan.

(Varmluftsugn ingick i vår nybyggda lägenhet. Vi hade nog knappast satsat extra på det annars.)
Bee
Den är rätt ok till matlagning, framför allt klyftpotatis men jag tycker att man får passa mer på den. Jag upplever inte att det går snabbare, bara att det väsnas mer.
Tips: Om ni har ugnen inmonterad i ett skåp i midje/brösthöjd: Ta av er glasögonen innan ni öppnar luckan! Det blir rätt immigt biggrin.gif
Aqvakul
CITAT (Bee @ 26-11-2009, 16:57) *
Tips: Om ni har ugnen inmonterad i ett skåp i midje/brösthöjd: Ta av er glasögonen innan ni öppnar luckan! Det blir rätt immigt biggrin.gif


och vår brandvarnare brukar börja tjuta.... sos.gif -fear-.gif
Chamomille
CITAT (Bee @ 26-11-2009, 16:57) *
: Om ni har ugnen inmonterad i ett skåp i midje/brösthöjd: Ta av er glasögonen innan ni öppnar luckan! Det blir rätt immigt biggrin.gif

rotfl.gif Jaa, det är lika kul varje gång jag öppnar luckan. Tycker sambon.... blink.gif
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon