Full version: Jäsningsmedel
LasseB
Fick ett recept av Myosotis på Lebkuchen och i den är det hjorthonssalt och pottaska ( som går att ersätta med bikarbonat)

Har aldrig blivit klok på när man kan/ska använda bikarbonat och när man ska/kan använd hjorthornssalt
Någon som har en bra minnesregel
Myosotis
Ingen aning tyvärr. Men det slog mig att degen ju ska vila 1-2 dygn, tål bikarbonatet det? Jag vet faktiskt inte varför degen ska vila, kan det vara på grund av pottaskan?!
KURT
hjorthonssalt används i tunna bakverk, som t ex kakor, det frigörs ammoniak som måste kunna komma ut ur degen.
LasseB
Tack kurt det var en förklaring som jag köper direkt
Min mormor (nu är vi långt tillbaka i tiden )bakade kringlor och ibland råkade det bli hjorthornssalt i degen istället för bikarbonat, dom kringlorna gick inte att äta.

Tror inte det beror på pottaskan att degen ska stå för jag har bakat med pottaska tidigare och den degen var det bara att köra blanda kyla lite i kylskåp och sedan baka ut.
Tror snarare att det är mjölet som ska utvecka aromer och hinna svälla ordentligt, som med skållat rågbröd.
Imorgon ska jag baka lebkuchen så på måndag morgon ska ni få recensionen från söndagens adventskaffe.
Myosotis
Pratade just med mamma, hon visste inte heller varför degen ska stå men hon låter den ofta stå en vecka.
Förresten, du ska INTE smaka av degen. Inte bara pga salmonellarisken utan för att den smakar gräsligt. Fast det är kanske bara pottaskan som gör det?
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon