|
Om du vill ha ett vegansk julbord av någon anledning så finns det massor med alternativ! Man kan köpa det mesta färdigt i form av skinka, köttbullar, korv, pålägg o.s.v. om man nu vill att julbordet skall se ut och smaka på ett traditionellt sätt. Annars finns det ju oändliga möjligheter att öppna upp för massvis med nya goda rätter på julbordet: Är man ute efter veganska färdiga alternativ så finns Goodstorelänkar i Stockholm, som man även kan handla via internet av och Astrid och apornalänkar i Malmö. Där kan man köpa det mesta i många olika varianter. Några veganska och en hel del lakto-ovo-vegetariska alternativ finns i frysdisken på de flesta större matvarubutiker. Jag skulle vilka tipsa om Sk*nka som finns att köpa på båda ställena. Jag lägger upp några recept, jag har inte testat alla själva men de jag testat har jag gillat. Lägg gärna till egna recept ni gillar som ni tycker kan passa på julbordet. Jag hade samlat ihop fler recept men min dator lade av så att en stor del av det försvann, jag kommer att lägga upp det igen eftersom. Vegetarisk Jansson8 medelstora potatisar 1 gul lök 2 msk ströbröd Champinjonfräs: 6 medelstora färska champinjoner 1 krm kanel 1 krm mald kryddpeppar 2 krm salt Gräddblandning: 5 dl havregrädde 3 krm kryddpeppar, mald 10 hela nejlikor 3 tsk salt Tillagning:- Koka upp havregrädden med nejlikor, kryddpeppar och salt.
- Låt detta dra i ca 15 min.
- Sila bort nejlikorna.
- Skala och skär potatisarna i tunna stavar.
- Skiva champinjonerna och fräs dem med kryddpeppar, kanel och salt.
- Skiva löken.
- Blanda sedan potatis, lök och champinjoner i en ugnsfast form.
- Häll över grädden. Strö över ströbrödet och grädda i 200 grader ca 1 timme.
--- Senaps"sill"1 aubergine salt 5 msk stark och söt senap (gärna Taffelsenap) 2 msk socker 1 msk vinäger 1 dl olja ½ dl soja- eller havregrädde salt peppar dill Tillagning:- Skala auberginen och skär den i strimlor.
- Koka den sedan i kraftigt saltat vatten tills strimlorna blir mjuka och sladdriga, ca. 5 minuter. Var försiktig så de inte blir till mos.
- Låt strimlorna rinna av.
- Rör ihop senap, socker och vinäger och tillsättoljan under omrörning.
- Rör ner sojagrädden. Smaksätt med kryddorna och hackad dill.
- Vänd ner auberginestrimlorna i såsen.
--- Rödbetssallad400 g inlagda rödbetor 2 skalade och urkärnade äpplen (200 g) 2 dl äggfri majonnäs, finns i affären men det går även att laga efter receptet nedanför, det tycker jag är godare 4 msk soja- eller havregrädde Tillagning:- Vispa ihop majonnäsen grädden.
- Finhacka rödbetorna och äpplena.
- Rör ner hacket i majonnäsblandningen.
- Låt stå svalt en stund innan servering.
--- Sojamajonnäs1 dl sojamjölk 1 tsk senap 1/2 tsk örtsalt 1 - 1 1/2 dl olja 2-3 tsk citronsaft eller ½ msk vinäger Tillagning:- Mixa först sojamjölk, salt och senap i mixer eller med stavmixer.
- Tillsätt sedan i en tunn stråle oljan medan mixern fortfarande är igång.
- Häll i så mycket olja som krävs för att majonnäsen blir tjock.
- Tillsätt slutligen citronsaft eller vinäger och mixa in. Använder du stavmixer kan du behöva mer olja för att få majonnäsen tjock.
- Använd majonnäsen som den är, eller smaksätt med kryddor.
--- Sojabullar ca 20 st0,75 dl ströbröd drygt 1 dl vatten 2 dl torr sojafärs 2 dl sojabönor 1 liten gul lök 0,5 dl sojamjöl 1 msk soja cayennepeppar salt, svartpeppar Tillagning:- Blanda ströbröd och så mycket vatten att ströbrödet täcks, låt svälla i tio minuter.
- Förväll sojaköttet i hett vatten några minuter.
- Finhacka löken och mixa sojabönorna fint.
- Blanda alla ingredienser i bunken. Ha eventuellt i mer sojamjöl så att smeten blir formlig.
- Forma till bollar och stek dem på hög värme några minuter.
--- Sojabullar med timjan(eller någon juligare krydda) ca 20 st2 dl torr sojafärs 2 dl svarta eller andra bönor 1 liten gul lök 3-4 msk sojamjöl salt, svartpeppar 2 tsk torkad timjan Tillagning:- Förväll sojaköttet i hett vatten några minuter.
- Häll bort vattnet och lägg sedan sojaköttet i en bunke tillsammans med en grovhackad lök och svarta bönor.
- Mixa allt ett litet tag, men inte så mycket att det bara blir mos av allt, lite småbitar får gärna finnas kvar, om du vill alltså.
- I med sojamjöl och kryddor och blanda runt.
- Forma smeten till tjugo bollar och stek dem på medelvärme i lite olja några minuter.
Skinkliknande rätter:Griljerad tofu2 paket marinerad tofu (á 300 g) 2 msk senap 1 msk sojagrädde 1 msk socker 1/2 msk ströbröd till senapsröran Extra ströbröd att strö över "skinkan" efter behag Tillagning: - Lägg tofun på en plåt med bakplåtspapper.
- Blanda senap, socker, sojagrädde och 1/2 msk av ströbrödet.
- Pensla tofun med senapsröran. Pudra på med mer ströbröd efter behag.
- Griljera i ugnen, 200 grader i 10-15 minuter. Låt svalna.
- Servera med en god senap och äppelmos.
--- Vegansk gluten"skinka" Gluten 5 dl Vetemjöl 1 dl Vatten 4,5 dl Liquid smoke 2 msk Rödbetssaft 1 msk Vitpeppar 1 msk Salt 1 msk Svartpeppar 1 msk Kryddpeppar 1 msk 1 msk soja Spad: Vatten 5 dl Buljong 1 tärning Lagerblad 5 st Vitpeppar 1msk Kryddpeppar 1 msk Liquid smoke 1 msk Griljering: Senap 3 msk Mjöl 3 msk Ströbröd 3 msk Tillagning:- Blanda glutenmjöl, vetemjöl, vitpeppar, svartpeppar, kryddpeppar och salt i en bunke.
- Riv sedan en rödbeta rå och pressa ur dess saft.
- Blanda rödbetssaft, vatten och liquid smoke.
- Häll blandningen över glutenmjölet och kryddorna och knåda ihop till en fast deg. När den har fått en bra konsistens lägg den i en ugnssäker form.
- Koka ihop alla ingredienser för spadet och häll över "skinkan".
- Baka "skinkan" i mitten av ugnen i 40 minuter på 175 grader.
- Öppna ugnen och ös upp lite spad på "skinkan" några gånger under bakningen.
- Ta ut "skinkan" och låt den svalna lite.
- Blanda senapen, mjölet till griljeringen.
- Smeta blandningen över hela "skinkan". Strö till sist över ströbrödet och griljera "skinkan" i ytterligare ca. 15 minuter på 175 grader i mitten av ugnen.
Servera "skinkan" varm eller kall, fungerar både som huvudrätt och som pålägg tillsammans med lite senap. "Skinkan" går utmärkt att frysa och håller ungefär en vecka i kylen. --- Julig Seitan"skinka"Torra ingredienser: 4 dl. Rent glutenmjöl (vetegluten) 1 dl. Sojamjöl alt. Kikärtsmjöl 1 dl. Jästflingor (bjäst) 2 tsk. Lökpulver 1 tsk. Rostad Vitlök alt. en klyfta vitlök 3 tsk. Salt 0.5 tsk. Vitpeppar Blöta Ingredienser: 320 g. Fast tofu 3.5 dl. Vatten 0.5 msk. Sojasås 2.5 msk. Rödbetsaft 1 msk. Matolja Buljong: 5 dl. Vatten 1 st. Tärning buljong 2 msk. Matolja Tillagning:Blanda alla blöta ingredienser i en matberedare och mixa till en jämn sås. Såsens färg skall vara intensivt rosa. Mer rödbetspad kan tillsättas om det behövs. Häll ner de torra ingredienserna i en bakmaskin eller en hushållsmaskin med knådstänger. Tillsätt såsen och låt allt blandas till en mättad deg. Sätt på ugnen på 150-175 graders värme. Dela degen i två och placera ut vardera i en oljad ugnsform stor nog att låta degen växa i. Sjud upp buljongen medens degen vilar i ugnsformen. Häll sakta en tredjedel utav buljongen över degen när buljongen sjudit upp. Täck formen med folie och ställ in i ugnen. Låt den bakas i 30 minuter. Tillsätt ytterligare en tredjedel utav buljongen och låt baka i 30 minuter till. Vänd sedan försiktigt på degen och häll över det sista utav buljongen. Baka degen ytterligare i 30-40 minuter. Ta ut degen och låt den svalna under foliet. När degen är sval så går det bra att griljera och ungsgrilla "skinkan". Ställ på julbordet eller skiva upp och ha på julvörten. En griljering gör du enkelt genom att blanda senap med lite sojagrädde. Pensla detta på "skinkan" och sila över ströbröd. Grilla i ugnen 225 grader i ca. 10 minuter eller tills griljeringen börjat få färg. Griljerad kålrot1 kålrot 2 tsk ljus sirap 2 msk skånsk senap 2 tsk tomatpuré 3 grönsaksbuljongtärningar 3 lagerblad kryddpeppar ströbröd Tillagning:- Koka kålroten lagom mjuk tillsammans med lagerblad, buljong och kryddpeppar.
- Smörj en form, placera kålroten och låt den svalna.
- Blanda sirap, senap och tomatpuré och pensla kålroten.
- Strö över ströbröd och griljera den i 225° tills den har fått en fin yta.
Intressanta länkar:http://www.djurensratt.se/portal/page/port...affisch_jul.pdfhttp://www.vegania.net/jul.htmlhttp://docs.google.com/viewer?a=v&q=ca...W6IOPfYxB7zM9Eg
Utan tvivel en del goda recept som inte gör väck sig på julbordet. Men skinkan? Nej, där går gränsen. Men som komplement till all fet julmat, varför inte.Men skinkan,pressyltan o lutfisken är ett måste och icke förhandlingsbart. Men janssons frestelse låter faktiskt gott.
Solstorm
06-12-2009, 18:11
Jag tror säkert att den maten är mycket god, men varför så missvisande namn? Varför kalla något för senapssill som inte innehåller någon sill? Varför inte kalla det senapsaubergine istället? Sojabullar var ju ett bra namn, det talar ju om vad det är, men skinka är faktiskt kött. Det är ju bättre att kalla det griljerad tofu, skinka är ju direkt missvisande. Det andra får väl kallas för gluten någonting eftersom det var största mängden av innehållet.
Om det smakar bra så borde det hålla för att kallas vid sitt rätta namn.
CITAT (gnon49 @ 06-12-2009, 16:38)  Utan tvivel en del goda recept som inte gör väck sig på julbordet. Men skinkan? Nej, där går gränsen. Men som komplement till all fet julmat, varför inte.Men skinkan,pressyltan o lutfisken är ett måste och icke förhandlingsbart. Men janssons frestelse låter faktiskt gott. Om nu sk*nkan är så god som många påstår, så varför inte?  CITAT (Solstorm @ 06-12-2009, 18:11)  Jag tror säkert att den maten är mycket god, men varför så missvisande namn? Varför kalla något för senapssill som inte innehåller någon sill? Varför inte kalla det senapsaubergine istället? Sojabullar var ju ett bra namn, det talar ju om vad det är, men skinka är faktiskt kött. Det är ju bättre att kalla det griljerad tofu, skinka är ju direkt missvisande. Det andra får väl kallas för gluten någonting eftersom det var största mängden av innehållet.
Om det smakar bra så borde det hålla för att kallas vid sitt rätta namn. Jag vet inte, jag har bara tagit de flesta recepten och inte döpt om dem :/ Det är väl för att skapa ett igenkännande så att det inte känns alltför främmande antar jag. Jag kan byta och sätta en del grejor inom citationstecken om du vill
*Stintan*
06-12-2009, 19:42
Hur skulle det vara att skippa all överflödig mat på julbordet oavsett vad den är gjord av?
CITAT (*Stintan* @ 06-12-2009, 19:42)  Hur skulle det vara att skippa all överflödig mat på julbordet oavsett vad den är gjord av? Ja, det är ju en bra idé. Att byta ut någonting mot ett veganskt alternativ är ju i alla fall bättre om man nu inte vill plocka bort saker. Förresten så får ni lägga in recept på kålrotsgratäng och morotsgratäng om ni vill, vem det nu var som sade sig ha goda recept på det
Meriona
06-12-2009, 20:23
Jag tycker att det var bra recept, jag undrar bara: om man vill laga till det med mjölk (alltså göra om det till vegetarian-recept, men inte vegan), så funkar det väl också?
CITAT (Meriona @ 06-12-2009, 20:23)  Jag tycker att det var bra recept, jag undrar bara: om man vill laga till det med mjölk (alltså göra om det till vegetarian-recept, men inte vegan), så funkar det väl också? Det bör ju fungera med vanlig mjölk och/eller grädde också...
Myosotis
06-12-2009, 20:49
CITAT (Nauti @ 06-12-2009, 13:11)  ...rökarom... ...Liquid smoke... Det är väl sånt där farligt som är extremt cancerogent, blir inte så sugen på att testa precis...
Meriona
06-12-2009, 20:52
CITAT (Myosotis @ 06-12-2009, 20:49)  Det är väl sånt där farligt som är extremt cancerogent, blir inte så sugen på att testa precis...  Man kan säkert hoppa över det, jag blir jättesur när jag ska köpa påläggsskinka eller bacon och det står rökarom på paketet. Köper man i manuell chark så får man ingen information alls, det har jag slutat med.
CITAT (Myosotis @ 06-12-2009, 20:49)  Det är väl sånt där farligt som är extremt cancerogent, blir inte så sugen på att testa precis...  Inte är det nyttigt inte..  .
CITAT (Meriona @ 06-12-2009, 20:23)  Jag tycker att det var bra recept, jag undrar bara: om man vill laga till det med mjölk (alltså göra om det till vegetarian-recept, men inte vegan), så funkar det väl också? lakto-vegetarian heter det om allting skall vara rätt, och ja, det kan vara viktigt  Ja, det fungerar ju bra med vanlig mjölk. CITAT (Myosotis @ 06-12-2009, 20:49)  Det är väl sånt där farligt som är extremt cancerogent, blir inte så sugen på att testa precis...  Är det? Det visste jag inte. Var kan man läsa om det? Jag har varit nyfiken på det ett tag för att det låter som att det kan bli ganska gott med det. Men jag visste inte att det var särskilt skadligt :/ Måste ju bara vara att skippa det i receptet i sådana fall.
Myosotis
06-12-2009, 21:01
CITAT (Nauti @ 06-12-2009, 20:59)  Är det? Det visste jag inte. Var kan man läsa om det? Hm... jag har bl.a. läst det i en bok som jag inte ens vet om den finns på svenska. Du får testa att googla eller nåt.
Meriona
06-12-2009, 21:12
Utan att vilja sabba tråden, så skulle jag gärna vilja ha fler tips om veganska/vegetarianska recept. Vi lunchade på stan i fredags och då serverades "vegetarisk tomatgratäng", nåt av det äckligaste jag ätit, det var nån sörja med uppblötta brödbitar i. Även restaurangnäringen behöver hjälp uppenbarligen, och jag behöver också tips!
CITAT (Meriona @ 06-12-2009, 21:12)  Utan att vilja sabba tråden, så skulle jag gärna vilja ha fler tips om veganska/vegetarianska recept. Vi lunchade på stan i fredags och då serverades "vegetarisk tomatgratäng", nåt av det äckligaste jag ätit, det var nån sörja med uppblötta brödbitar i. Även restaurangnäringen behöver hjälp uppenbarligen, och jag behöver också tips!  Har du sett min andra tråd med veganska recept? Jag har en del goda recept som jag har tänkt lägga till men det har inte blivit av ännu och det här kändes mer aktuellt så det blev prioriterat. Jag skall försöka se till att skriva ner dem så snart som möjligt.
CITAT (Nauti @ 06-12-2009, 20:59)  lakto-vegetarian heter det om allting skall vara rätt, och ja, det kan vara viktigt Ja, det fungerar ju bra med vanlig mjölk. Är det? Det visste jag inte. Var kan man läsa om det? Jag har varit nyfiken på det ett tag för att det låter som att det kan bli ganska gott med det. Men jag visste inte att det var särskilt skadligt :/ Måste ju bara vara att skippa det i receptet i sådana fall. Med risk för att vara ännu grinigare, så bör man ta bort buljongtärningar, då dessa innehåller glutamat...Lökpulver innehåller smak/doftförstärkare som inte är hälsosamma... Använd vanlig riven lök i stället
CITAT (Myosotis @ 06-12-2009, 21:01)  Hm... jag har bl.a. läst det i en bok som jag inte ens vet om den finns på svenska. Du får testa att googla eller nåt. Här finns en del.. http://www.utbildningscenter.se/dokument/n...brev.3.2009.pdf. http://www.svd.se/nyheter/vetenskap/matkli...kel_2798311.svd
CITAT (pejori @ 06-12-2009, 21:29)  Det verkar inte bra :/ Jag tog mig friheten att plocka bort det ur recepten, om någon vill ha recepten med rökaromen i så är det bara att säga till  Man får använda en buljong utan glutamat. Vi har hittat en jättegod ekologisk buljong utan glutamat, socker och jäst från Biofood som vi kör med. Men det är bra att du påpekar sådant som man annars lätt kan glömma bort. Lökpulver låter jag stå kvar, det känns inte fullt lika farligt men det kan vara bra att veta.
CITAT (Nauti @ 06-12-2009, 21:32)  Det verkar inte bra :/ Jag tog mig friheten att plocka bort det ur recepten, om någon vill ha recepten med rökaromen i så är det bara att säga till  Kolla PDF filen också...  Grillkryddor och barbecuesåser innehåller massor av sådan skit, så det bästa är att göra grillsåserna själv och köpa t.ex. chilli, paprika och torka, mala och blanda kryddorna själv. Peppar är naturliga och bladkryddor kan man torka och mala själv. Men läs på burkar och undvik Smak/aromförstärkare....  CITAT (Nauti @ 06-12-2009, 21:32)  Det verkar inte bra :/ Jag tog mig friheten att plocka bort det ur recepten, om någon vill ha recepten med rökaromen i så är det bara att säga till Man får använda en buljong utan glutamat. Vi har hittat en jättegod ekologisk buljong utan glutamat, socker och jäst från Biofood som vi kör med. Men det är bra att du påpekar sådant som man annars lätt kan glömma bort. Lökpulver låter jag stå kvar, det känns inte fullt lika farligt men det kan vara bra att veta. Vad heter den???
Letat som en galning efter buljong utan glutamat...
Meriona
06-12-2009, 21:45
Glutamat borde förbjudas tycker jag , varför ska man ha en smakförstärkare? Det är väl bättre att ta lite mer av maten?
CITAT (pejori @ 06-12-2009, 21:39)  Vad heter den??? Letat som en galning efter buljong utan glutamat... Biofood är märket och det är en genomskinlig burk med en fint ditsatt sned klisterlapp som ser litet hemmagjord ut som det står"Ekologisk buljong utan socker och jäst" på  Jag köpte den på Astrid och aporna i Malmö, men vi har tidigare köpt samma buljong på Willys av alla ställen och det blev snabbt en favorit.
CITAT (Nauti @ 06-12-2009, 21:50)  Biofood är märket och det är en genomskinlig burk med en fint ditsatt sned klisterlapp som ser litet hemmagjord ut som det står"Ekologisk buljong utan socker och jäst" på  Jag köpte den på Astrid och aporna i Malmö, men vi har tidigare köpt samma buljong på Willys av alla ställen och det blev snabbt en favorit. Tack...Då ska jag kolla efter den... Vill inte ha en massa konstgjord skit i maten, utan föredrar naturliga råvaror, även kryddmässigt. "Knorr fond du chef"...nej tack
ängsvädd
06-12-2009, 23:07
Har du - eller någon annan - några smarriga recept på vegansk raw food - levande föda? Jag har så dålig fantasi - och kunskap.
Chamomille
06-12-2009, 23:40
CITAT (ängsvädd @ 06-12-2009, 23:07)  Har du - eller någon annan - några smarriga recept på vegansk raw food - levande föda? Jag har så dålig fantasi - och kunskap. Vegansk levande föda Vad är det
herkules
06-12-2009, 23:57
fond på flaska innehåller oftast inte lika mycket skräp som tärningar. sen tänker jag att ni som äter kött, fisk (ja så klart även grönsaker) varför kokar ni inte egen fond? häll den i sån där istärningspåse, ta fram en eller två när ni behöver. jag gör så med grädde också, häller i istärningspåse, tar fram en om jag vill ha i exvis sås, det räcker ju med en matsked grädde i såsen för att den ska bli god (godare). sorry för ot, tack för recepten!
*Stintan*
07-12-2009, 00:44
CITAT (herkules @ 06-12-2009, 23:57)  fond på flaska innehåller oftast inte lika mycket skräp som tärningar. sen tänker jag att ni som äter kött, fisk (ja så klart även grönsaker) varför kokar ni inte egen fond? häll den i sån där istärningspåse, ta fram en eller två när ni behöver. jag gör så med grädde också, häller i istärningspåse, tar fram en om jag vill ha i exvis sås, det räcker ju med en matsked grädde i såsen för att den ska bli god (godare). sorry för ot, tack för recepten!  Antagligen därför att man sällan köper hel fisk eller kokar kött med ben + att det tar ganska lång tid att få en riktigt bra fond. Det finns numera buljongtärningar utan en massa konstiga tillsatser att köpa.
CITAT (ängsvädd @ 06-12-2009, 23:07)  Har du - eller någon annan - några smarriga recept på vegansk raw food - levande föda? Jag har så dålig fantasi - och kunskap. Varför kallas det levande föda när det i stort sett bara är råkost?
CITAT (Chamomille @ 06-12-2009, 23:40)  Vegansk levande föda Vad är det  Mat som inte är kokt/stekt/upphettat tror jag Grönsaker är levande ting. CITAT (herkules @ 06-12-2009, 23:57)  fond på flaska innehåller oftast inte lika mycket skräp som tärningar. sen tänker jag att ni som äter kött, fisk (ja så klart även grönsaker) varför kokar ni inte egen fond? häll den i sån där istärningspåse, ta fram en eller två när ni behöver. jag gör så med grädde också, häller i istärningspåse, tar fram en om jag vill ha i exvis sås, det räcker ju med en matsked grädde i såsen för att den ska bli god (godare). sorry för ot, tack för recepten!  Så gör jag med. Sparar skyer och spad och fryser ner och tar fram som smaksättare. CITAT (*Stintan* @ 07-12-2009, 00:44)  Antagligen därför att man sällan köper hel fisk eller kokar kött med ben /.../ . kycklingspad/sky är en uymärkt fond att spara Tackar också för bra recept, om man vill ha vegetariska rätter någon gång.
Jag tycker att Libbsticka, ett blad eller två kan ersätta buljongtärning, den har precis den där femte smaken (umami). Jag skördar och fryser in bladen i små paket så har jag hela året.
/Mollis
CITAT (ängsvädd @ 06-12-2009, 23:07)  Har du - eller någon annan - några smarriga recept på vegansk raw food - levande föda? Jag har så dålig fantasi - och kunskap. Nej, vi är dåliga på att äta levande föda  Nästan alla recept som man hittar är på engelska med deras konstiga måttenheter så att man måste räkna om och ha sig  Här har du en sida med en del recept i alla fall: http://www.fromsadtoraw.com/RawRecipes.htm. Du får gärna dela med dig om du hittar någonting bra du också.
CITAT (Mollis @ 07-12-2009, 05:47)  Jag tycker att Libbsticka, ett blad eller två kan ersätta buljongtärning, den har precis den där femte smaken (umami). Jag skördar och fryser in bladen i små paket så har jag hela året.
/Mollis Det är en bra smaksättare och väldigt underskattad... Lättodlad dessutom.
Jag odlar libbsticka men jag har knappt använt det till någonting :/
CITAT (Nauti @ 07-12-2009, 08:45)  Jag odlar libbsticka men jag har knappt använt det till någonting :/ Du borde prova! Men ta inte för mycket, den är oerhört smakrik.
Gossen Ruda
07-12-2009, 10:05
Till en god julskinka använder man skinkan från en gris och inget annat. Synd att inte skinka och goda andra ord är namnskyddade som exempelvis kryddor, det får inte finnas något annat i kryddor än just kryddor. Då slapp man veganförfalskade maträtter.
CITAT (Gossen Ruda @ 07-12-2009, 10:05)  Till en god julskinka använder man skinkan från en gris och inget annat. Synd att inte skinka och goda andra ord är namnskyddade som exempelvis kryddor, det får inte finnas något annat i kryddor än just kryddor. Då slapp man veganförfalskade maträtter. Okej, tack för ditt konstruktiva inlägg. Det är egentligen inte särskilt svårt att förstå att om man sätter veganskt före någonting som är en traditionell kötträtt så är det någonting gjort av vegetabilier där man försökt efterlikna den ursprungliga rättens egenskaper men utan animaliska ingredienser. Men nu vet du i alla fall
Gossen Ruda
07-12-2009, 10:55
Jo jag visste det redan tidigare. Tänkte bara tramsa sönder din tråd lite, du är själv pigg på att ta över trådar med din veganpropaganda. Svinhugg går igen. Tack och lov slipper vi dock vegansk Falukorv, den är namnskyddad och måste innehålla en viss del kött. Jag väntar bara på sojabiffar med äkta kött i.
CITAT (Gossen Ruda @ 07-12-2009, 10:55)  Jo jag visste det redan tidigare. Tänkte bara tramsa sönder din tråd lite, du är själv pigg på att ta över trådar med din veganpropaganda. Svinhugg går igen. Tack och lov slipper vi dock vegansk Falukorv, den är namnskyddad och måste innehålla en viss del kött. Jag väntar bara på sojabiffar med äkta kött i.  Jag åt vegansk falukorv för en vecka sedan  Finns att köpa i butik
Gossen Ruda
07-12-2009, 13:07
CITAT (Nauti @ 07-12-2009, 11:03)  Jag åt vegansk falukorv för en vecka sedan  Finns att köpa i butik  Förvånar mig inte tyvärr, vegansvin är notoriska lagbrytare som vi märkt på sista tiden. Om korv
CITAT (Nauti @ 07-12-2009, 08:45)  Jag odlar libbsticka men jag har knappt använt det till någonting :/ Håller med molly där. Den är jättegod i soppor och grytor... Krossa ett blad, och lukta på fingrarna, så känner du aromen. Lite buljongsmak över den.
*Stintan*
07-12-2009, 13:26
CITAT (Gossen Ruda @ 07-12-2009, 13:07)  Förvånar mig inte tyvärr, vegansvin är notoriska lagbrytare som vi märkt på sista tiden. Om korvKorv finns av alla de slag ....långa, korta, smala, tjocka, varma, kalla, prickiga, röda mm. mm. Det är nog den enda maträtt som kommer ut likadan i andra ändan.
CITAT (Nauti @ 06-12-2009, 13:11)  Vegetarisk Jansson8 medelstora potatisar 1 gul lök 2 msk ströbröd Champinjonfräs: 6 medelstora färska champinjoner 1 krm kanel 1 krm mald kryddpeppar 2 krm salt Gräddblandning: 5 dl havregrädde 3 krm kryddpeppar, mald 10 hela nejlikor 3 tsk salt Tillagning:- Koka upp havregrädden med nejlikor, kryddpeppar och salt.
- Låt detta dra i ca 15 min.
- Sila bort nejlikorna.
- Skala och skär potatisarna i tunna stavar.
- Skiva champinjonerna och fräs dem med kryddpeppar, kanel och salt.
- Skiva löken.
- Blanda sedan potatis, lök och champinjoner i en ugnsfast form.
- Häll över grädden. Strö över ströbrödet och grädda i 200 grader ca 1 timme.
--- roligt initiativ med veganska julrecept.  ovanstående vegetariska jansson ska jag definitivt prova.
Gunilla T
07-12-2009, 15:45
Gossen Ruda
07-12-2009, 16:25
CITAT (*Stintan* @ 07-12-2009, 13:26)  Korv finns av alla de slag ....långa, korta, smala, tjocka, varma, kalla, prickiga, röda mm. mm. Det är nog den enda maträtt som kommer ut likadan i andra ändan. Hmm, fast en del är namnskyddade och MÅSTE innehålla en viss mängd köttråvara. Vet dock inte om det också gäller för prinskorv. Julkorven med hälften ren och hälften tomte är också tveksam.
CITAT (Gunilla T @ 07-12-2009, 15:45)  Jag ser inget recept på den omtalade morotslådan och kålrotslådan där heller  Var det inte någon som påstod sig ha ett gott recept?
ängsvädd
07-12-2009, 17:30
CITAT (Nauti @ 07-12-2009, 06:04)  Nej, vi är dåliga på att äta levande föda  Nästan alla recept som man hittar är på engelska med deras konstiga måttenheter så att man måste räkna om och ha sig  Här har du en sida med en del recept i alla fall: http://www.fromsadtoraw.com/RawRecipes.htm. Du får gärna dela med dig om du hittar någonting bra du också. Tack, ska kolla in.
Gunilla T
07-12-2009, 17:46
Nu fick du recepten från pejori så då återstår bara den finska potatislådan; http://web.comhem.se/bengt.edvardsson1/Potatislada.htmlhar själv inte ätit den på många år.
Finns massor av goda recept som man kan piffa till också, om man inte är vegan, utan kan tänka sig ägg, mjölk o.s.v. Potatislådan ska jag testa, då jag är potatisgalen....
Här är en bra länk med veganska recept för er som vill testa veganskt på julbordet eller skall bjuda någon som är vegan. Vissa av recepten finns med i mitt första inlägg men jag tycker ändå att det var en del intressanta recept: http://www.vegangoteborg.se/julrecept.pdf
smuleborg
23-12-2009, 00:01
Jag var vegetarian under 1980-talet, och kan tycka att det är rätt enkelt att duka upp ett vegetariskt julbord och jättegott blir det. Har inga recept så här på rak arm att leverera; men - herregud - grönkål, rödkål och vegetarisk brunkål; rödbetssallad med pepparrot och vinägrett; vegetarisk jansson; vegetarisk paté o.s.v. o.s.v. Hur mycket gott som helst. Skinkan kan kasta sig i väggen.
På tal om skinka, det blir ingen för oss i år. "Vår" krav/EKO-bonde hade slut på skinka; och vi köper ingen - inte ens KRAV - i butik.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
|
|
 |
|
|