Aqvakul
Hej!
Det har börjat bli allt fler orkidéer i fönstren. Botaniserar numera bland andra sorter än brudorkidéerna. Flera av mina orkidéer med bulber har nu bildat flera omgångar med nya bulber med vidhängande blommor. Samtidigt så skrumpnar de tidigare bulberna ihop. De översta bulbernas rötter har svårt att nå ner i "komposten".

Ska jag plantera om dem djupare?

Kan jag ta bort de äldre bulberna?
KRT
Vad är det för orkidér du har? Det finns vissa orkidér som ränner iväg med en väldig fart, och där kan man faktiskt klippa bort/skära av de äldre bulberna (men enl min bok bör man alltid lämna så plantan iaf har fem bulber kvar) och plantera om de nyare bulberna någon gång per år.
Personligen brukar jag på sin höjd fylla på lit extra kompost så länge plantan är kvar i krukan - när den är på väg ur så är det dags att plantera om.
Även om man inte tror det så brukar rötterna växa ner i komposten ändå, fast det är annat i vägen så det är sällan ett större problem.
Obs att detta gäller sympodiala orkidér, monopodiala (som phalenopsis och vanda) växer annorlunda och hanteras annorlunda.

En fråga - var köper du orkidéer häromkring? Finns det någon bar affär där man kan hitta lite ovanligare sorter?
Aqvakul
Skåneplantor i Staffanstorp har ibland och ÖSPAB i Hjärup - annars har jag hittat några rara exemplar på en utemarknad i Mjällby till löjligt låga priser. I Malmö finns det säkert några specialister. det borde man nog kolla in.
KRT
Hos Skåneplantor har har jag också hittat några roliga, men för det mesta är det bara phalenopsis och cambria. I Hjärup har jag aldrig varit, ska absolut titta förbi någon gång.
I Malmö håller jag med om att det borde finnas, men jag har aldrig varken sett eller hört något om det. Förmodligen är det väl mindre handlare som inte annonserar....
Hade varit väldigt kul om man kunde hittat någon som hade lite ovanligare sorter, och som visste lite OM de sorter de säljer och har korrekt märkning på växterna smile.gif..... Hittade en jättevacker "Cambria" hos en handlare i Lund (vid Mårtenstorget - de har en del ibland faktiskt), men när jag kom hem hittade jag den på en bild i en av mina böcker och det var en otvivelaktig Oncidium ornithorhynchum (vilket jag iofs tyckte var jättebra) laugh.gif
Aqvakul
På Lilla Fiskaregatan har jag också sett fina lite mer udda sorter. Tyvärr ligger de normalt ganska högt i pris. Men ibland rear dom..
Tummelisa
bulbernas huvudfunktion är att fungera som vätskereserver. skrumpnar de får plantan helt enkelt för lite vatten.

har den nya skott så tar den från reserverna för att säkra tillväxten. det sista du bör göra är att ta bort ¨kamelens puckel¨ Även omplantering bör undvikas då det stör tillväxten och blomningen.

antingen ökar du frekvensen för vattningen (hur ofta) eller så ökar du tid den har på sig för dra till sig vattnet. du kan även tillsätta lite växtnäring. typ 1/3 eller 1/4 av dosen för vanliga blommor.
hög luftfuktighet är också bra.

KRT
CITAT (Aqvakul @ 14-12-2009, 16:32) *
På Lilla Fiskaregatan har jag också sett fina lite mer udda sorter. Tyvärr ligger de normalt ganska högt i pris. Men ibland rear dom..


Mmmmm, ibland tar de in riktigt intressanta sorter. Hittade en underbar "Cambria" där i somras - ljuslila blommor som doftade lagom. Har aldrig sett en ljuslila Cambria tidigare så den fick följa med hem omgående smile.gif

Något som är jättebra är att de brukar sälja överblommade orkidér till ett mycket blygsamt pris, men eftersom jag inte har något emot att försöka få dem att blomma om själv så har jag köpt en del sådana och hittills är det bara en som dött för mig. Mitt senaste fynd är en mini-dendrobium som visade sig ha knalllilarosa blommor, och själva plantan är inte mer än 15 cm hög exkl blommorna. en mycket lättplacerad orkidé får jag säga smile.gif

Tillbaka till ursprungsfrågan - vad är det för orkidéer du har problem med i fösta hand? En bulb som skrumpnar kan tas bort, men man ska som sagt ha kvar den del på plantan. Så länge de nya bulberna är släta och välfyllda är det inga problem att ta bort gamla, men om de nya skrumpnar är det naturligtvis en helt annan sak.....
Min epidendrum är ett praktexempel på krånglig orkidé, den har smala och ganska långa bulber och det växer ut nya bulber halvvägs upp på de gamla. Men där gör jag så att jag planterar om då och då (kanske vart tredje-fjärde år) och planterar plantan lite lågt i krukan och när det behövs fyller jag på med lite ny kompost.
Aqvakul
Den jag har varit lite bekymrad för är nog en slags oncidium. Fick den för 4½ år den som inflyttningspresent och planterade om den djupare för 2 år sen. den blommar regelbundet, men med något kortare blomställning för varje gång.

Jag har också sett att L Fiskaregatan rear överblommat ibland. Tyvärr har jag trångt i mina fönster. Dessutom släpar jag med mina värdefullaste växter till Blekinge på sommaren, p.g.a. kombinationen av bara söderfönster och en högst opålitlig blomvattnerska.

En liten dendrobium (min älsklingsorkidé) eller två skulle jag väl dock kunna klämma in...
KRT
Jag har som sagt en oncidium och har lite problem med den också, speciellt under vinterhalvåret - bulberna skrynklar ihop sig och bladen blir lätt veckade. Jag VET att detta beror på att den har det för torrt, men så fort det blir tillräckligt varmt åker den ut utomhus och då brukar den komma igen. Jag vattnar och duschar under vinterhalvåret, men det ÄR svårt att hålla en tillräckligt fuktig miljö runt den under vintern. Jag skulle tro, utan att ha sett just din blomma, att just rötterna inte är så stort problem som att den har det för torrt under vintern och att den inte kan/hinner komma igen tillräckligt undet sommaren och därför blir blomstänglen kortare och kortare.
Att stänglen blir kortare eller får färre blommor första gången den blommar om är ju inget konstigt - oftast drivs blommorna så hårt och exakt anpassat innan de ska gå till fördäljning att de blir lite trötta efter det, och dessutom kan man inte hemma i ett vanligtfönster driva dem så exakt som odlarna gör. Men att blomningen blir mindre för varje år tyder på att den inte mår helt bra.

Hur står den just nu? Kanske kan den flyttas till ett svalare fönster om den står varmt, eller ljusare om den står mindre ljust? Har du provat att duscha den med en sprayflaska varje eller varannan dag (gärna regnvatten - mina orkidéer älskar regnvatten och just nu finns det ju i mängder smile.gif). Brukar den hänga ute under sommaren? Så länge det inte går under ca 10 grader klarar den sig fint ute (efter viss tillvänjning). Jag brukar hänga mina i amplar (i ett träd är helt perfekt, då får de lgom sol, vattnet rinner av och det fläktar runt plantan) för att försöka efterlikna deras naturliga miljö så mycket man kan i Sverige.....
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon