Full version: Bikarbonat
tantGröön
HEJ

Jag firar jul utomlands och kan inte få tag på hjorthornsalt.
Går det lika bra med dubbelt bakpulver?
Är det någon som har provat med gott resultat?

Åsa, mälardalen zon 2
Tror inte det blir samma sak, vad är det du ska baka?

Jag vet inte vart du bor men kan du få tag på pottaska (pot ash, salt of tartar) här i sverige är det ju svårt att få tag på pottaska och då brukar man ju använda bikarbonat istället så man kanske kan göra tvärtom också.
tantGröön
Hej

jag vill laga svenskt tunnbröd, befinner mig i peking.

i receptet står det en tsk hjorthornsalt. Det tror jag inte jag kan få tag på.

Pot ash - är det kanske ett alternativ då?


Mjukt tunnbröd
Ingredienser
Portioner: ca 20 kakor

1/2 paket (à 50 g) jäst
75 g margarin eller smör
7 dl mjölk
1/2 dl socker
1 tsk stött fänkål
1 tsk salt
3 dl grahamsmjöl
1 tsk hjorthornssalt
10-11 dl vetemjöl

Tillagningstid: Över 20 min
Svårighetsgrad: Avancerat
Gör så här
Smula jästen i en bunke. Smält matfettet i en kastrull eller i en skål i mikrovågsugnen på full effekt (max 800 W) ca 1 min. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37°C. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt resten av degvätskan, socker, fänkål, salt, grahamsmjölet blandat med hjorthornssaltet och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig för hand eller i maskin tills den släpper bunkens kanter. Låt jäsa övertäckt ca 40 min.
Ta upp och knåda degen smidig på mjölad arbetsbänk. Dela degen i ca 20 små bitar. Forma bitarna till släta bullar och kalva ut dem till tunna kakor.
Grädda kakorna, en och en, i en het, torr stekpanna ca 2 min per sida. Låt kakorna kallna inlindade i en handduk på galler.
Åsa, mälardalen zon 2
Man kan ju testa men efter vad jag förstått så kan man inte ersätta hjorthornssalt och få det exakt som det ska vara. Jag läste om en svensk bagare i USA som bad alla han kände att ta med sig så mycket hjorthornssalt de kunde då de skulle komma på besök för drömmar gick helt enkelt inte att baka med något annat än hjorthornssalt.

I tunnbröd där det finns jäst skulle nog jag testa med bakpulver istället för hjorthornssalt för det vet jag brukar funka ihop med jäst.
tantGröön
ok, det låter ju inte lovande.
kanske får jag leta efter ett recept med jäst i stället då..

tack för ditt svar =)
Peztis
TantGrön: det ÄR ju jäst i receptet du lämnade smile.gif
Hade också provat med bakpulver - funkar det så funkar det, liksom!

Här kan du läsa lite mer: http://www.recepthjalpen.se/hjorthornssalt.html
tantGröön
ja där e både jäst och hjorthornsalt


vi får se hur det går på vår svenska julafton smile.gif

tack för tips!
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon