Full version: Hur ska det vara?
flouee
Jag sitter som bäst och försöker skriva ihop såråd för kommande sådder, men har hittat en hel del motsägelsefulla råd... Någon som har erfarenhet från följande sorter?

Är följande ljusgroende?
Agastache foeniculum (Anisisop)
Agastache rupestris (Anisisop)
Armeria pseudarmeria (Fransktrift)
Aster alpinus (Alpaster)
Lavendel
Lewisia cotyledon

Vad gäller för följande: Ljusgroende? Kräver köldperiod?
Dianthus barbatus (Borstnejlika)
Lathyrus latifolius (Rosenvial)
Rudbeckia fulgida (Praktrudbeckia)
Erigeron (Praktbinka)
Rheum palmatam (Flikrabarber)

Tacksam om någon vet - har fått olika råd från olika sidor/böcker så jag vet varken ut eller in....

En annan sak - tänkte köpa såjord imorgon, duger det eller måste man blanda ut med ngt mer?



linalina
Anisisop har jag sått med lite jord ovanpå fröna, likaså lavendel. Däremot kan ju lavendel behöva en liten köldknäpp. Vissa anisisoper har jag satt utomhus och vissa inomhus beroende på sort.

Vanlig rudbeckia har jag sått inomhus utan ytterligare åtgärder, men de frösår ig hej vilt utomhus. Jag vet inte om praktrudbeckia beter sig annorlunda.

Såjord räcker väl ganska bra, man kan även blanda ut med perlit.

Lycka till med odlingarna.
Bassam
Hej
jag ska förska bjuda lie råd:

fröet sår dubbelt så djupt som fröet är stort. Fina frön sås på jordytan. om du Täck sådden med ett tunt lager sand för att undvika mögelbildning också du ska Täck med plast det är bra med fuktigt jord men inte blöt. , du ska lufta lådor då och då,
när första riktig blad du ska omskola dom i riktig jord . tänker ge dom ljus för att de ska inte blir rangliga, och du behöver avhärda dom även om de är perenner .

H:Bassam
Bassam
Hej

Jag hittade idag i Internet :

--Agastache foeniculum (Anisisop)
Behöver ljus .
Såråd: Förkultiveras i mars-april, täck fröet. Optimal groningstemp är 13 grader. Jag gjorde så här: sådde i

jan och ställde sen ut sådden efter ett dygn. Sen fick dom gro när värmen kom. Blommade samma

år som sådd.

--Agastache rupestris (Anisisop)
DEn behöver ljus.

kan gro redan efter några veckor med undervärme på ca. 23 grader och hög luftfuktighet.

--Armeria pseudarmeria (Fransktrift)

Den behöver ljus .
Normalsådd - Fröet bör täckas med ett jordlager som motsvarar dubbla fröets tjocklek.

Optimal groningstemperatur 16-18 C


--Aster alpinus (Alpaster)
behöver ljus .


Såtid: mars-juli i kruka.

--Lewisia cotyledon


Den behöver LJUs .

-Dianthus barbatus (Borstnejlika)
Det är bättre med kyl .
Såråd: Sås i feb-april. Täck inte fröerna. Testa även att så och ställa ut i kylan efter ett dygn. Kan även så ute i aug-sept
--Lathyrus latifolius (Rosenvial)
den behöver ljus.
Förodling Lägg fröerna i blöt 12 timmar före sådd så att fröskalet mjukas upp. Så inomhus i minidrivhus med såjord. Täck med 1 cm jord. Gror efter 3 - 4 veckor. Långsamgroende .

--Rudbeckia fulgida (Praktrudbeckia)
Den är perenner behöver kyl.
--Erigeron (Praktbinka)
Behöver inte kyl.
Såtips: Så inne i feb, gror bäst i 20 grader.Ha jord över fröna, behöver mörker för att gro.
--Rheum palmatam (Flikrabarber)
behöver kyl
Sådd av Rabarber - Rheum rhaponticum</b> Sådde ytligt, grodde först efter en kallperiod. Mina fröer var i och för sig 5-6 år. Gav faktiskt en liten skörd året därpå.



-


H:Bassam
Owe J
För att fatta mig väldigt kort. Får du "motsägande" såråd så betyder det helt enkelt att det fungerar att så fröna på olika sätt. Förstår inte varför så många verkar att kräva bara ett unikt sätt att så ett specifikt frö på.
Sollan A
Hej
Jag brukar fylla krukorna med 2/3 vanlig jord och den översta tredjedelen med såjord. När sådden börjar växa söker sig rötterna ned i näringsrik jord när de börjar växa och man slipper en omplantering.
hej/sollan
flouee
Tack för all hjälp! smile.gif

Owe: Jo, jag har förstått det, men jag tycker det är lite lustigt att frön kan vara både ljusberoende och inte ljusberoende. Det verkar vara svårt att vara båda två, tycker jag.
Eva 33c
CITAT (flouee @ 02-01-2010, 23:59) *
Tack för all hjälp! smile.gif
Owe: Jo, jag har förstått det, men jag tycker det är lite lustigt att frön kan vara både ljusberoende och inte ljusberoende. Det verkar vara svårt att vara båda två, tycker jag.

En del såråd bygger på väldigt "vetenskapliga" metoder där man mättt och räknat när fröerna grott bäst. De flesta fröer har ju någon form av optimala förhållanden, alltså då störst andel frön gror. Tex skulle det kunna vara så att ett visst frö gror till 90% om det utsätts för ljus, men bara till låt oss säga 75% om det täcks. För en hobbyodlare så märks denna skillnad inte i nån större utsträckning. Sår jag 10 frön och får 7 eller 9 plantor så är det oftast helt OK i båda fallen. Har jag bara ett enda frö, som dessutom kanske var både dyrt och svårt att få tag på, så känns det säkert viktigt att ta reda på de optimala förhållanden för just detta frö. Annars har det ingen större praktisk betydelse. Att ett frö "gror bäst" på ett visst sätt betyder sällan att det inte gror alls på ett annat sätt. Sår man vissa aklejfröer tex så kan en del av fröerna gro varmt, och sedan kommer en ny omgång groddar efter en kallperiod. Där får man alltså flest groddar om man ställer ut sådden.
Så finns det olika råd för samma frö, så välj det sätt som känns lättast för dig.
Själv sår jag allt ytligt, täcker bara med grus eller vermiculit för att hålla fröet fuktigt. Och om jag inte vet att fröet gror utan kallperiod, så ställer jag ut sådderna. Det tar de ingen skada av, om vi pratar om växter som är härdiga utomhus där man bor.
Anki V
CITAT (Eva 33c @ 04-01-2010, 20:16) *
Själv sår jag allt ytligt, täcker bara med grus eller vermiculit för att hålla fröet fuktigt. Och om jag inte vet att fröet gror utan kallperiod, så ställer jag ut sådderna. Det tar de ingen skada av, om vi pratar om växter som är härdiga utomhus där man bor.


Eva använder sig av samma filosofi som mig……vem springer runt och täcker frön i naturen och vem värmer fröna om det blir kallgrader?

De flesta frön bör gro om man sår ytligt. Riddarsporrar lär visst vilja ha mörker men det fattar varken jag eller riddarsporrefröna så de gror fint i alla fall.

Jag gör så att jag häller såjord ganska luftigt i burken. Jag varken packar eller slätar till såytan speciellt….. sedan sår jag fröna, knackar burken försiktigt mot diskbänken och fuktar jorden med sprayflaskan.

Jag inbillar mig att fröna då kommer att hamna på en lagom nivå i jorden och än har jag inte haft anledning att omvärdera min teori.

Det mesta i ”härdig perennväg” ställer jag ut eftersom det aldrig kan skada.


/Anki
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon