Full version: Stark slät senap
Berith
Slät senap

1 burk senapspulver, ca 100 g
1 1/2 msk vetemjöl
2 dl köttbuljong
2 msk vinäger
4 msk socker
2 1/2 msk olja

Blanda senapspulver och vetemjöl i en skål. Häll på kokande buljong och blanda väl, en visp är bra att ha. Låt stå och svälla i rumstemperatur ca 30 minuter. Tillsätt vinäger, socker och olja och låt senapen sen stå och mogna en vecka i kylskåp.

Starkvarning!! Blir ganska mycket och räcker av förklarliga skäl länge! rolleyes.gif
Ralf
CITAT (Berith @ 07-12-2003, 11:07)
1 burk senapspulver, ca 100 g

Nån särskilt senapspulver, det kanske bara finns en sort när jag tänker efter???
Berith
Ingen aning, men jag köper Colmans. smile.gif
Ina
Nu har jag knyckt receptet och lagt in i min receptsamling! biggrin.gif

Vi får väl se om senapen är starkare än Wasabi!!
Virgo
CITAT (Ina @ 10-12-2003, 20:44)
Nu har jag knyckt receptet och lagt in i min receptsamling! biggrin.gif

Vi får väl se om senapen är starkare än Wasabi!!

skulle knappast tro det wink.gif
Ina
CITAT (Virgo @ 10-12-2003, 22:20)
CITAT (Ina @ 10-12-2003, 20:44)
Nu har jag knyckt receptet och lagt in i min receptsamling!  :D

Vi får väl se om senapen är starkare än Wasabi!!

skulle knappast tro det wink.gif

Det tror inte jag heller!! laugh.gif
Ralf
CITAT (Ina @ 10-12-2003, 20:44)
Vi får väl se om senapen är starkare än Wasabi!!

ursäkta en okunnig man men vad är Wasabi?
Ina
Wasabi är en stark grön japansk pepparrot som används till bland annat sushi. Den är rejält stark! Finns att köpa som torrt pulver som man blandar med vatten eller som "klet"i tub.
Virgo
Det var engång jag inte hade vanlig pepparrot hemma till pepparrotsås.
Tänkte inte så noga och klämde ner en bra sträng med grön wasabi.

Uj vilken stark pepparrotsås det blev. wacko.gif
Berith
Jämför en tesked av varje och meddela resultatet! biggrin.gif
KURT
Jag trodde att meningen med hemgjord senap (åtminstonde under jul) var att man skulle få en anledning att sitta stilla och inte göra något annat än att bara rulla järnkulan fram och tillbaka (en sorts yoga!) ochkrossa senapsfröna.
Berith
Joodå, finns sån senap också. biggrin.gif

Kornig senap

2 påsar brunt senapsfrö
1 påse gult senapsfrö
ca 1/2 dl vatten
1 1/2 msk vinäger
1 msk socker
1 tsk salt
3 msk olja

Krossa senapsfröna och blanda med allt utom vatten, späd med det sist till önskad konsistens.
Ti bee
Mmmm stark senap...mumsgott...åt min sista laxsushi med wasabi igår, har nämligen blivit gravid igen. smile.gif Recepten har jag lagt in bland 'mina recept'. Tackar!
Ina
CITAT (Berith @ 11-12-2003, 07:47)
Jämför en tesked av varje och meddela resultatet! biggrin.gif

Det finns skonsammare suicidmetoder än att äta en tesked Wasabi... wink.gif laugh.gif
pimpim
Jag gör som Kurt skriver, sitter och maler julens senap varje år själv. Det måste man ju bara ha till senapssås ihop med lutfisken rolleyes.gif .

Pia
uno
CITAT (Ti bee @ 11-12-2003, 18:59)
Mmmm stark senap...mumsgott...åt min sista laxsushi med wasabi igår, har nämligen blivit gravid igen. smile.gif Recepten har jag lagt in bland 'mina recept'. Tackar!

av wasabi?
Berith
Ojdå! ohmy.gif Hade tänkt provsmaka wasabi men nu blev jag lite osäker...
Äsch, jag är nog alldeles för gammal för sånt i alla fall! biggrin.gif
XenA
Men om jag vill ha typ vanlig senap som inte är så där stark ni vet vanlig senap man köper till korven ??

hur gör jag om jag vill göra egen senap då
Berith
Vet inte... unsure.gif Har en känsla av att det bara blir stark senap när man gör med senapspulver. Men det borde ju gå att göra lagom också. Kan man inte göra en "röra" och bara smaksätta med senapspulver?
Berith
Flyttar upp senapstråden från förra året....
men det var bergis ingen som vågade prova en så stark
wink.gif

biggrin.gif och jag har kvar så mycket så jag behöver inte göra nån ny den här julen
Eva St
Här kommer ett annat senapsrecept

½ hg Collmans senapspulver
1½ dl Socker
1 tsk Potatismjöl
1 st Ägg
1½ dl Grädde
Ättika - lite
Salt - lite

Blanda alla ingredienserna i en tjockbottnad gryta och SJUD några minuter under vispning. OBS FÅR EJ KOKA !!!!!!!!. Tag av grytan från värmen och fortsätt rör tills senapen är kall - går bra i assistenten.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon