|
Jag och min granne odlade rotselleri förra året men det blev bara stora rotsamlingar, tyvärr inte dendär stora goda fina knölen som det var tänkt utan en massa smårötter och en liten liten kärna mitt i högst upp mot blasten - för liten för att kunna användas. Blasten blev dock praktfull, härligt grön och den smakade rätt bra också som tur var. Nu har vi inte gett upp utan ligger i startgroparna för att förodla men för att det inte ska bli misslyckat i år igen - vet någon vad det var vi gjorde fel? Vi fick båda samma resultat. Vi förkultiverade som sagt, jag satte ut dem i söderläge (bor i Uppsala zon III tror jag) närmast huset och skyddande höbalar på sidorna. Vi har egentligen lerjord men på odlingsplatsen har det legat plattor så det är sand som jag blandat med "vanlig" jord samt välbrunnen hästgödsel. Har även tillfört gräsklipp och nässelvatten vid några tillfällen. Det har bara odlats där året innan då vi tog bort plattorna, innan dess var det nog 10-20 år i träda i varje fall under plattorna. Lavendel, jordärtskocka, jättepumpor, purjo och kryddor har trivts hur bra som helst, odlade tomater på friland där sommaren innan dess (i skydd av drivhusglas under vissa perioder) - men inte rotsellerin. Erkänner dessutom att jag kan ha vattnat dåligt under vissa perioder, men det vet jag inte om min granne har på sitt samvete och hon fick samma resultat. Och vi vattnade tydligen tillräckligt för att pumporna skulle vara nöjda, fick 5-6 bjässar i odlingsrutan brevid rotsellerin.
Mystiskt värre tycker jag! Skulle verkligen bli glad för tips, just nu känns det inte som någon idé att ens prova igen...
Victoria
Den tillhör inte de mest lättodlade, näringskrävande, kräver extra mineral, behöver värme och mycket lång odlingstid! När tog ni upp dem? Eftersom de samlar näring under mycket lång tid, så växer inte själva roten till riktigt förrän från september och framåt, och man bör nog inte skörda förrän tidigast sent i oktober eller så: http://www.fobo.se/artiklar/vaxtodling/gro...r/selleri.shtml
Hej Jag tycker att ni gör fel när ni ger dom mycket vatten Också om de har grönskar mycket det betyder att jorden inhåller mycket kväv (N ) och lite ( P _ K ) , så det är bra om du blanda jord med blodmjöl.
H:Bassam
Jag ger mina rotselleriknölar aska två gånger under säsongen. Mycket vatten från att de börjar bilda knölar. Jag skördar från augusti - okt/nov.
Eva 33c
12-01-2010, 21:57
Jag har ingen egen erfarenhet av rotselleri då säsongen är för kort här hos mig. Men Runåberg (fröförsäljare) har praktiska odlingsråd i sin katalog och på sin hemsida. Länken här går till "Rotselleri", mer detaljer under "Hela odlingsbeskrivningen": Selleriodling
Tack, vilka bra synpunkter! Men jag ska förklara mig litet mer; förkultiveringen satte jag gång med någon gång i februari och jag satte ut dem i maj, skördade i slutet oktober samtidigt som jag tog upp jordärtskockorna (någon vecka innan Halloween kommer jag ihåg) - längre kultiveringstid går nästan inte att här kring Uppsala. Jag vet också att jag vände ner aska i jorden från öppna spisen innan utplantering på våren för även fruktträd och bärbuskar fick rejäla doser men man kanske behöver göra det ytterligare ett par gånger under växtsäsongen. Sen är det svårt att diskutera vattningen (hur mycket är "mycket") men då jorden innehåller mycket sand i det översta lagret (ca 25 cm) och lerjorden kommer därunder så tror jag inte att övervattningen är ett problem, lavendeln trivs ju som sagt och de vill ju absolut inte bli stående i vatten...? Det sandiga topplagret gör dessutom att jorden snabbt blir varm och landet ligger i direkt söderläge intill en husvägg och är därmed det varmaste stället i trädgården. Men kanske inte tillräckligt varmt ändå? Vi byggde klart vårt växthus i höstas - tänkte prova att odla kronärtskockor där och kanske skulle rotsellering få följa med in, fast det låter litet tokigt att odla rotfrukter i växthus - eller? Slutligen har jag litet svårt att bedöma blasten, men jag tror inte att det var extremt frodig fast jag är inte 100% säker, jag kan kolla om jag tog något foto som jag kanske kan lägga in här i så fall.
Ska ta en titt på era länkar också och fortsätta att fundera! Undrar vilka slutsatser man kan dra av att det fanns mycket rötter, rotklumparna var enorma, men de bildade inte en "klump". Kanske den sandblandade jorden ställde till det ändå, jag tänker att det kanske blev för torrt precis intill plantan och att den då sätter många rötter för att liksom "leta" fukt?
Det finns en polsk undersökning från 1981, där de testade utbytet av rotselleri på olika typer av jordar (säg till om du inte får ladda ner den): http://www.actahort.org/books/119/119_35.htmSöker man på engelska sidor så betonas jordkvalitén väldigt mycket b l a att man bör ha gödslat säsongen innan, och inte samma säsong http://www.gardenaction.co.uk/fruit_veg_di...leriac-grow.asp
Jag odlade rotselleri för första gången förra sommaren, i zon 1-2. Det gick ganska bra, det blev en knöl, fast kanske inte väldigt stor. Jag gjorde nog inget särskilt, förgrodde inomhus under belysning i mitten av mars, satte ut i början av maj, hade ett ganska askrikt luckert och djupt land, med en del gräsklippstäckning, lite skugga på eftermiddagen, sommaren var regnig så gott om vatten fanns.
jag har läst att det kan bli som du beskriver av att det är för mycket kvävegödsling, tror du det kan vara det? Att det var väldiga mängder gräsklipp tex? Eller kan det bero på att du förgrodde inne så väldigt länge?
Kanske var det för mycket gödsel i jorden - fast jag tycker ändå inte att det kändes så, blandade sanden med välbrunnen hästgödsel och vanlig planteringsjord och litet lerjord. Kanske provar jag trots allt i år igen (trots att jag svurit på att det skulle bli MYCKET begränsad odling i år och bara enkla saker, jag får min andra bebis i mitten av april...) med bara några få plantor och så testar jag nya förhållanden. Jag funderar på om jag ska sätta dem rätt ner i marken (vi har den härliga uppländska lerjorden, men de vi köpte huset av påstod att de odlade lök, potatis och mörötter på det viset med mycket bra resultat) om jag orkar luckra upp ett hörn någonstans, sedan bara blanda med aska och mull så det blir riktigt gossigt och fint och sen fiberduk tills sommaren sätter igång på allvar - och inte övergödsla. Man skulle ju kunna se det som ett "prov och försök"?
Jag visste inte att en för lång förodling kan påverka negativt - hur fungerar det?
Victoria
Tack Kurt för länkarna - i den engelska står det att om jorden innehåller för mycket nitrat utvecklas blasten på bekostnad av roten! Jag kan ha använt för "färsk" gödning, använt hästgödsel som inte brunnit tillräckligt, och kanske var gräsklippet och nässelvattnet för starkt! Den vill nog inte att man "öser på" för mycket under växtsäsongen utan precis som du säger - förbered jorden noga på hösten innan istället!I kombination med för genomsläpplig jord (för mycket sand) tror jag faktiskt att det skulle kunna vara anledningen! Fast det innebär att om jag ska kunna förbereda jorden till i år behöver jag nog sprängdeg. Kanske ska jag satsa på jordförbättring 2010 och odla 2011 istället, vilket passar bättre med familjebildningen. Största problemet är väl att det - kliar i fingrarna efter att få sätta igång!!!  Victoria
Åsa, mälardalen zon 2
15-01-2010, 17:55
Rotelleri behöver lång höst som nämnts i denna tråd, norr om skåne brukar de ofta inte hinna bli lika stora som de Skånska/utländska man hittar i matbutikerna, hösten är helt enkelt för kort. Vi brukar odla lite rotselleri (+stjälkselleri) på jobbet och det är mycket sällan rotsellerin hinner bli större än en tennisboll här i leran zon 2 i stockholmstrakten invid mälaren. Det är mest om det blir en lång varm höst man kan få lite större knölar, fast jag tycker det är bra med småknölar eftersom jag bor själv och köper jag en stor knöl honner de ju mögla i kylskåpet. (+Om man odlar själv kan man ju faktisk även använda blasten).
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
|
|
 |
|
|