Full version: Belgian blue
Nauti
http://www.sr.se/webbradio/webbradio.asp?t...e=&IsBlock=
CITAT
I nya boken "Monsterbiff till middag?" avslöjas bland annat hur korasen belgisk blå i smyg har etablerats i Sverige, och hur svenska uppfödare och slakterier säger en sak i reklambroschyrer om sin verksamhet och sina produkter, men i verkligheten gör något helt annat.

gnon49
Varför förvånas. Money,money,money.
sqrulan
thumbdown.gif Ett fruktansvärt djurplågeri, jag kan inte förstå att det får hända! crying.gif
skogstroll
jag fattar inte att det ska vara så himla svårt att märka upp köttet ordentligt vilken uppfödare det kommer ifrån, hur svårt kan det vara!!`??? sad.gif sånt där vill inte jag bidra till, och att det var så många som föder upp de där turbokossorna blev jag förvånad över!!

jag ska skriva och klaga, nånstans...
Piccante
Undrar vilka slakterier som tar emot dom? Jag skulle inte köpa något från dom iaf.
Pote2illa
[size="3"][/size]Har vi något att säga till om? Vad tycker t ex SCAN? de stora matvarukedjorna ICA , COOP
osv? Livsmedelsverket? thumbdown.gif

Hälsningar från en gammal tant, som darrar på manschetterna.
Nauti
Vi har massor att säga till om. Vi betalar hela industrins löner, det är vi som bestämmer vad de producerar och inte.

Att de däremot inte tar hänsyn, myglar o.s.v. kanske minskar motivationen till att försöka påverka den vägen, åtminstone är det så för mig.
*Stintan*
Ju mer det missförhållandena uppmärksammas desto bättre.

Självklart är det pengarna som styr. Att säga att det är vi som bestämmer vad som ska produceras är att göra det lätt för sig så länge det inte finns valmöjligheter, och då menar jag inte i det här fallet att det är ett alternativ att avstå från att äta kött.

Gossen Ruda
CITAT (Nauti @ 19-01-2010, 14:14) *
Vi har massor att säga till om. Vi betalar hela industrins löner, det är vi som bestämmer vad de producerar och inte.

Att de däremot inte tar hänsyn, myglar o.s.v. kanske minskar motivationen till att försöka påverka den vägen, åtminstone är det så för mig.


"vi"? När betalade du för nånting som kom från animalieindustrin?

Nauti
CITAT (Gossen Ruda @ 19-01-2010, 14:52) *
"vi"? När betalade du för nånting som kom från animalieindustrin?
Vi som konsumenter. Jag konsumerar väl jag med även om jag försöker göra det så etiskt och miljövänligt som möjligt. Att jag inte köper kött- och animalieprodukter innebär väl inte att jag inte är en konsument.
*Stintan*
Det handlar ju om kött från belgian blue dvs "monsterbiff till middag" inte om groddar och bönor.
vitavargen
CITAT (Nauti @ 19-01-2010, 16:28) *
Vi som konsumenter. Jag konsumerar väl jag med även om jag försöker göra det så etiskt och miljövänligt som möjligt. Att jag inte köper kött- och animalieprodukter innebär väl inte att jag inte är en konsument.

Du har tidigare ätit kött?
Nauti
CITAT (vitavargen @ 19-01-2010, 17:41) *
Du har tidigare ätit kött?
Ja, jag åt kött förr :/
vitavargen
Då är det självklart att du ska kalla dig för konsument.
Nauti
CITAT (vitavargen @ 19-01-2010, 17:48) *
Då är det självklart att du ska kalla dig för konsument.
Det är självklart för att jag konsumerar tongue.gif Det är inte självklart för att jag åt kött, vad har det med saken att göra?
Gossen Ruda
CITAT (Nauti @ 19-01-2010, 16:28) *
Vi som konsumenter. Jag konsumerar väl jag med även om jag försöker göra det så etiskt och miljövänligt som möjligt. Att jag inte köper kött- och animalieprodukter innebär väl inte att jag inte är en konsument.

Jag hade precis för mig att tråden skulle handla om Belgian Blue. tongue.gif
vitavargen
CITAT (Nauti @ 19-01-2010, 18:14) *
Det är självklart för att jag konsumerar tongue.gif Det är inte självklart för att jag åt kött, vad har det med saken att göra?

Självklart att du är konsument även om du inte äter kött, men här togs upp animalieindustrin och konsument tillsammans.

Jag tycker att det du betalade till köttindustrin(när du åt kött) har inte försvunnir utan det kan ses i form av aktiér, industrihus, maskiner etc. Tänk på ränta på ränta, vilka stora summor har du betalat just till köttbranchen. Därför, konsument i samband med animalieindustrin, kan vi även betrakta dig.
ängsvädd
Är det inte så att i våra skatter så betalar vi jordbruksstöd till eu som bl a går till köttproducenter? Men det är klart att mycket av tillgången kan vi styra genom vår konsumtion.
*Stintan*
CITAT (Markus_H @ 19-01-2010, 13:38) *
Undrar vilka slakterier som tar emot dom? Jag skulle inte köpa något från dom iaf.


Det borde ju gå att ta reda på på något sätt. g.gif

Att styra det genom vår konsumtion är ju svårt när man inte vet varifrån köttet kommer men vet man vilka slakterier som tar hand om dom är det ju lättare.
Meriona
CITAT (Nauti @ 19-01-2010, 13:00) *


Jag fick inte länken att funka, men Belgian Blue vill jag då rakt inte äta! ranting.gif -cry-.gif Fy fasiken vilket gement djurplågeri!
Gita
En fråga, får inte svenska köttdjur gå ut överhuvudtaget för jag ser aldrig några, varken Belgien Blue eller andra raser.
Undrar Gita som föredrar brasiliansk oxfilé, naturligtvis på grund av priset men också för att djuren verkar ha det bra som får ströva ute året om.
KURT
CITAT (Gita @ 20-01-2010, 07:12) *
En fråga, får inte svenska köttdjur gå ut överhuvudtaget för jag ser aldrig några, varken Belgien Blue eller andra raser.
Undrar Gita som föredrar brasiliansk oxfilé, naturligtvis på grund av priset men också för att djuren verkar ha det bra som får ströva ute året om.



Jag tycker tvärt om att de flesta köttdjur är ute mer eller mindre hela året, inne endast under en kort tid på vintern. Däremot "strövar" de väl sällan över några större arealer, de hålls ofta på en mycket begränsad yta och utfodras .
Gillan
CITAT (Gita @ 20-01-2010, 06:12) *
En fråga, får inte svenska köttdjur gå ut överhuvudtaget för jag ser aldrig några, varken Belgien Blue eller andra raser.
Undrar Gita som föredrar brasiliansk oxfilé, naturligtvis på grund av priset men också för att djuren verkar ha det bra som får ströva ute året om.



Blir lite nyfiken på vart du befinner dig? Själv befinner jag mig på landsbygden i Värmland och åker ett par ggr/året till södra Skåne och ser hela tiden, både här, där och under vägen, kossor som är ute i det fria. Så vart du får det ifrån begriper jag inte dunno.gif
*Stintan*
CITAT (Gita @ 20-01-2010, 06:12) *
En fråga, får inte svenska köttdjur gå ut överhuvudtaget för jag ser aldrig några, varken Belgien Blue eller andra raser.
Undrar Gita som föredrar brasiliansk oxfilé, naturligtvis på grund av priset men också för att djuren verkar ha det bra som får ströva ute året om.


Så de brasilianska ser du då? flirting.gif

Själv brukar jag se massor med svenska kossor. Tror säkert att det är både billigare och kräver mindre arbetsinsats att ha kossorna gå ute på bete än att ha dem inne i stallar vilket väl dessutom inte är tillåtet att ha året runt.
Gossen Ruda
Finns knappast nån anledning att ha köttdjur inomhus, möjligen om det är så mycket snö att dom inte kan ta sig fram. Highland Cattle går alltid utomhus.
Meriona
Här vimlar det av köttkor både vita och andra färger, raser är jag dålig på, men några BB har jag aldrig sett, då hade jag kräkts och kört av vägen. Och de är ute mestadels av året här iallafall.
Nauti
CITAT (Gossen Ruda @ 20-01-2010, 08:17) *
Finns knappast nån anledning att ha köttdjur inomhus, möjligen om det är så mycket snö att dom inte kan ta sig fram. Highland Cattle går alltid utomhus.
Finns vissa som inte vill att djuren skall röra för mycket på sig som menar på att köttet blir sämre då. Det finns som jag förstått det två skolor vad gäller det.
*Stintan*
Fast kor rör ju inte speciellt mycket på sig och när dom gör det så går det i sakta lunk.
Gossen Ruda
Hmmm, ingen ko på isen så länge rumpan är i land.
skogstroll
och idag ska jag köpa en köttbit till middag.... dunno.gif
Gita
CITAT (Nauti @ 20-01-2010, 09:59) *
Finns vissa som inte vill att djuren skall röra för mycket på sig som menar på att köttet blir sämre då. Det finns som jag förstått det två skolor vad gäller det.

Framförallt växer dom snabbare och behöver mindre foder om dom inte rör på sig att tala om.
Gita

CITAT (Gillan @ 20-01-2010, 06:30) *
Blir lite nyfiken på vart du befinner dig? Själv befinner jag mig på landsbygden i Värmland och åker ett par ggr/året till södra Skåne och ser hela tiden, både här, där och under vägen, kossor som är ute i det fria. Så vart du får det ifrån begriper jag inte dunno.gif

Tja, jag reser mycket kors och tvärs med både bil och tåg i södra och mellersta Sverige och ser som sagt inte mycket kossor överhuvudtaget, så var finns dom.
Gita
KURT
De finns oftast ute under en stor del av året. Men de finns ofta på en mycket begränsad yta, och äter mycket mera ensilage och kraftfoder än vad de gjorde för bara några år sedan, och de växer också fortare!
*Stintan*
CITAT (KURT @ 20-01-2010, 13:04) *
De finns oftast ute under en stor del av året. Men de finns ofta på en mycket begränsad yta, och äter mycket mera ensilage och kraftfoder än vad de gjorde för bara några år sedan, och de växer också fortare!


Hur stora ytor dom går på är nog väldigt olika och att dom äter mer ensilage än förr är ju för att man gått över till det i mycket större utsträckning på bekostnad av traditionellt hö som ju är känsligare att hantera och lagra med tanke på mögel bl.a.
Motti
Vad jag förståt så har Belgien Blue väldigt svårt att röra på sig eftersom inte skeletet orkar hålla upp köttvikten så det är väl en förklaring till att de inte syns ute,sen har de väldigt svåra kalvningar så de blir förlösta med kejsarsnitt,inte vill jag medverka till att det ska gå åt det hållet då inte våra djur kan föda själva då är det ju åt helsike fel.Jag vill som konsument bestäma själv vad jag vill ha för kött ,man blir så in i ranting.gif arg !här försöker man handla svenskt hemauppfött kött för att gynna våra svenska bönder man läser ettiketter noga så man inte handlar kött från andra länder där man vet att inte djurhållningen är bra osv och så blir man pålurad Belgien Blue utan att veta det,är inte det falsk marknadsföring så säg,ja jag blir så upprörd så det är inte sant rtfm.gif vi har väl en gång bestämt att vi inte ska ha det köttet här !lurendrejerier svindleri och profit säger jag.Men jag ska fråga i min affär om de säljer Belgien för jag vill veta att jag inte blir förd bakom ljuse .Tycker alla här ska fråga i sin affär om de där kan garantera att de inte säljer Belgien Blue i diskarna.Snart får vi väl djur som ser ut som korvar utan ben och som vi får hålla vid liv med maskiner tills de ska till slakt.
Jan Lindgren
Hej!
Belgian Blue används mest till korsningar med andra raser. De som använder ren Belgian Blue väljer djur som har lätta kalvningar. Jag tror inte att det finns någon i Sverige som kan få ekonomi i uppfödningen om man måste förlösa korna med kejsarsnitt. Hur många här på forumet är korasspecialister och känner igen en Belgian Blue på bete? TV har visat några extremvarianter men jag tvivlar på att någon har så gamla tjurar i Sverige. Så länge människor vill ha högkvalitativt kött så kommer det nog att finnas gott om Belgian Bluekorsningar.
MVH
Jan Lindgren
Piccante
CITAT (Jan Lindgren @ 20-01-2010, 18:08) *
Hej!
Belgian Blue används mest till korsningar med andra raser. De som använder ren Belgian Blue väljer djur som har lätta kalvningar. Jag tror inte att det finns någon i Sverige som kan få ekonomi i uppfödningen om man måste förlösa korna med kejsarsnitt. Hur många här på forumet är korasspecialister och känner igen en Belgian Blue på bete? TV har visat några extremvarianter men jag tvivlar på att någon har så gamla tjurar i Sverige. Så länge människor vill ha högkvalitativt kött så kommer det nog att finnas gott om Belgian Bluekorsningar.
MVH
Jan Lindgren

BB är dessutom inte den enda rasen med svåra kalvningar, men den som har det oftast. Jag tycker inte man ska avla på medfödda defekter men tyvärr så är det accepterat inom hundavel.
Motti
Deffekter ärvs kan inte se att det skulle vara bättre med att korsa då !min svärfar födde upp Charolais de hade vissa problem eftersom kalvarna enstaka gånger blev stora ,uppåt en sextio kilo mot Srb som i regel får kalvar på 30 -35 kilo,vet att min man fick åka dit och hjälpa till att dra ut kalvar och effekten av det var att livmodern földe med ut och kon fick ofta nödslakras till sist.Min svärfar skickade i väg korna till slakt som hade svåra kalvningar,men som sakt det var inte vanligt med svåra kalvningar.De uppgifter som jag läst mig till och den infon man fått på tv så snittas varje Belgisk Blue ko,om det skulle vara bättre att korsa tvivlar jag på efter som du inte kan korsa en belgisk med en vanlig Srb eller Slb för då uppstå samma problem nämligen kejsarsnitt eftersom Srb inte kan föda kalvar som ligger på 50-60 kilo.Vilken ras menar ni då att de korsas med?de flesta rena köttdjur har redan problem med kalvningarna ?
Piccante
CITAT (Motti @ 20-01-2010, 21:46) *
Deffekter ärvs kan inte se att det skulle vara bättre med att korsa då !min svärfar födde upp Charolais de hade vissa problem eftersom kalvarna enstaka gånger blev stora ,uppåt en sextio kilo mot Srb som i regel får kalvar på 30 -35 kilo,vet att min man fick åka dit och hjälpa till att dra ut kalvar och effekten av det var att livmodern földe med ut och kon fick ofta nödslakras till sist.Min svärfar skickade i väg korna till slakt som hade svåra kalvningar,men som sakt det var inte vanligt med svåra kalvningar.De uppgifter som jag läst mig till och den infon man fått på tv så snittas varje Belgisk Blue ko,om det skulle vara bättre att korsa tvivlar jag på efter som du inte kan korsa en belgisk med en vanlig Srb eller Slb för då uppstå samma problem nämligen kejsarsnitt eftersom Srb inte kan föda kalvar som ligger på 50-60 kilo.Vilken ras menar ni då att de korsas med?de flesta rena köttdjur har redan problem med kalvningarna ?

Man kan ju ha BB som moderras då de ofta är större än mjölkkor och mindre köttraser. Blonde d´áquitaine eller vad de heter? en fransk ras anses ha svåra kalvningar med och har nästan lika mkt problem som BB.
Motti
Den rasen Blond måste också vara en nyare ras har aldrig hört talas om dom föränu ,men jag tycker vi ska eftersträva friska kor som kan kalva själva om vi förstör alla raser vad har vi sen ?när det blir våldsama problem ,tex en Belgien Blue tjur kan inte bestiga en ko utan alla korna måste insemineras !är det så vi vill ha de ?Dom som nu har belgien Blue i Sverige har köppt fryst sperma för att inseminera.Vad tog det naturliga vägen ?Vi håller på att dribbla bort oss totalt när det gäller vår mat.
*Stintan*
CITAT (Motti @ 20-01-2010, 21:46) *
Deffekter ärvs kan inte se att det skulle vara bättre med att korsa då !min svärfar födde upp Charolais de hade vissa problem eftersom kalvarna enstaka gånger blev stora ,uppåt en sextio kilo mot Srb som i regel får kalvar på 30 -35 kilo,vet att min man fick åka dit och hjälpa till att dra ut kalvar och effekten av det var att livmodern földe med ut och kon fick ofta nödslakras till sist.Min svärfar skickade i väg korna till slakt som hade svåra kalvningar,men som sakt det var inte vanligt med svåra kalvningar.De uppgifter som jag läst mig till och den infon man fått på tv så snittas varje Belgisk Blue ko,om det skulle vara bättre att korsa tvivlar jag på efter som du inte kan korsa en belgisk med en vanlig Srb eller Slb för då uppstå samma problem nämligen kejsarsnitt eftersom Srb inte kan föda kalvar som ligger på 50-60 kilo.Vilken ras menar ni då att de korsas med?de flesta rena köttdjur har redan problem med kalvningarna ?


Enligt uppgifter på SLU Forskarbloggen
http://forskarbloggen.typepad.com/forskarb...n/belgian_blue/ så går det bra att korsa Belgian blue med andra koraser. Fungerar tydligen i första ledet medan problem uppstår om man sen korsar en korsningsko med en Bb.
Åsa, mälardalen zon 2
ALT hade artikel om att det var vanligt med Belgian Blue i sverige i maj snacka om att det tog lång tid innan andra media fick nys om denna "nyhet"

http://www.atl.nu/Article.jsp?article=4034...belgisk%20bl%E5


Enligt en diskussion om Belgian Blue på Alternativ ska det finnas en snarlika ras som heter Piontese som också odlas i sverige undrar varför man aldrig nämner den?
*Stintan*
CITAT (Motti @ 20-01-2010, 22:06) *
Den rasen Blond måste också vara en nyare ras har aldrig hört talas om dom föränu ,men jag tycker vi ska eftersträva friska kor som kan kalva själva om vi förstör alla raser vad har vi sen ?när det blir våldsama problem ,tex en Belgien Blue tjur kan inte bestiga en ko utan alla korna måste insemineras !är det så vi vill ha de ?Dom som nu har belgien Blue i Sverige har köppt fryst sperma för att inseminera.Vad tog det naturliga vägen ?Vi håller på att dribbla bort oss totalt när det gäller vår mat.


Insemination görs väl på alla kor nu för tiden. Det var nog länge sen som tjurar fick ha rajtantajtan på riktigt.
Motti
De här raserna som ni talar om blond osv är nya raser och väldigt ovanliga ,tjurar som inte ens kan betäcka en ko !är det normalt ? Är det de vi ska sträva efter !inseminering av kor som inte kan kalva, tjurar som är så tunga och avlade att de inte kan bestiga en ko ?Vi som konsumerar kött ska väl kunna säga ifrån!Skräcksenariot är nötdjur som föds upp utan ben som ser ut som en korv som hålls vid liv med maskiner för att vi ska få äta det ultimata köttet fear.gif Skulle inte förvåna mig om det blev så !i landet lagom(Sverige)där vi aldrig vågar säga ifrån-
*Stintan*
CITAT (Motti @ 20-01-2010, 23:49) *
De här raserna som ni talar om blond osv är nya raser och väldigt ovanliga ,tjurar som inte ens kan betäcka en ko !är det normalt ? Är det de vi ska sträva efter !inseminering av kor som inte kan kalva, tjurar som är så tunga och avlade att de inte kan bestiga en ko ?Vi som konsumerar kött ska väl kunna säga ifrån!Skräcksenariot är nötdjur som föds upp utan ben som ser ut som en korv som hålls vid liv med maskiner för att vi ska få äta det ultimata köttet fear.gif Skulle inte förvåna mig om det blev så !i landet lagom(Sverige)där vi aldrig vågar säga ifrån-


Läste du inte länken jag la in?
Motti
Nä det gjorde jag inte !de har ju ändrat här nu så man blir lite konfys med innläggen confused.gif
Piccante
Blonde har haft en egen stambok sedan 1962 men ursprunget är äldre http://hem.passagen.se/blonde/rasen1.htm
Motti
Oj då !ja det var ju inte precis någon ny ras då ,kom i håg att min svärfar hade en stor planch med alla Koraser på och att just Blond inte fanns med där,jag tog väl för givet att det var alla raser på den bilden,det var nog så att bilden innehöll de mest vanliga raserna då .Vet att jag tyckte Limosin var så fina.Okej jag ger mig och hade fel blush.gif Men jag vill ändå inte äta Belgien Blue !
Grimla
CITAT
Enligt en diskussion om Belgian Blue på Alternativ ska det finnas en snarlika ras som heter Piontese som också odlas i sverige undrar varför man aldrig nämner den?


Piemontese är väldigt väldigt ovanliga...
(fanns 12 kossor i sverige för ett antal år sedan och en enda uppfödare av dem)

I den rasen förekommer djur med dubbellår, men det är inte samma sak som att alla har det.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon