Full version: Rödbeta
guby
Jag brukar skiva redan kokta rödbetor (lite olivolja) och sedan lägger jag över ost (ev lite rosmarin) och in i ugne. Set är i princip det enda jag gör med rödbetor. Kan ni några fler "recept"?
KURT
Om man odlar gul rödbetor, så blir de mera användbara. Den röda färgen ställer till med problem i många maträtter. Man kan ju råriva i sallader, koka och ungssteka precis som man använder potatis.
anki/ronninge
CITAT (guby @ 24-01-2010, 19:53) *
Jag brukar skiva redan kokta rödbetor (lite olivolja) och sedan lägger jag över ost (ev lite rosmarin) och in i ugne. Set är i princip det enda jag gör med rödbetor. Kan ni några fler "recept"?




Rysk Rödbetssoppa Borsjtj med en turkisk naturell yougurt till, billig och god soppa..


Gräddkokta rödbetor med pepparrot

det ligger 5 rödbetor i mitt kylskåp så jag ska gräddkoka mina tror jag..

rekommenderar en bra sida www.matlubben.se.
zissi
Rödbetsbiffar är också gott:

Alt. 1:
5 dl rårivna rödbetor
3 dl råriven potatis
1 riven gul lök
1 dl sojamjöl (el. ströbröd)
2 tsk örtsalt
lite peppar
ev. lite vetemjöl om smeten blir för blöt

Alt. 2:
1 kg rödbetor utan blast, skalas och rivs fint
2 kokta rivna potatisar
1 riven gul lök
2 ägg
salt
svartpeppar

Kall sås av turkisk youghurt eller liknande som gärna blandas med fetaost, örter, kokt blomkål eller vad du tycker om för något. Potatis brukar vi ha till men en del äter bara biffar med matig, kall sås till.
smuleborg
Något som också är gott (som tillbehör)

Rödbetssallad med fetaost
Koka rödbetorna
Rör ihop en vinegrette (förslagsvis: Rapsolja av god kvalitet, vitvinsvinäger, lite salt) direkt i serveringsskålen
Tärna en bit fetaost
Skär ner de varma och skalade rödbetorna, lägg i skålen (så varma som möjligt), veva runt
Lägg i den tärnade fetaosten i skålen, veva runt

Kokta rödbetor med pepparrotssmör (gott till stekt fisk)
Kokta rödbetor med pepparrotssmör (rumsvarmt smör blandas med nyriven pepperrot) är ju också jättegott. Funkar jättebra som tillbehör till bl.a. stekt hokifilé.

Ugnsbakade rödbetor
Att ugnsbaka hela (råa) rödbetor (oskalade) i ugnen kan vara en hit. Smakar väldigt mycket annorlunda än om man kokar dem.

Cirkelbeta är en släkting. Vi odlade den för första gången förra säsongen. Väldigt lättodlad. Sötare än rödbetan, lite kul utseende (randig). Men - Rödbeta är godare!






netaave
Prova det här

Rödbetsmos


500 gr råa rödbetor
800 gr potatis av mjölig sort
2 msk smör
salt o peppar.

Koka rödbetor o potatis mjuka var för sig i saltat vatten.
Pressa dem ner i en kastrull där du rör presset slätt till mos med smöret, krydda med salt o peppar.

Rödbetspaj


100 gr kallt margarin

1 dl grahamsmjöl

2 dl vetemjöl

3 msk kallt vatten


2 gula lökar

150 gr späda morötter

150 gr färska rödbetor

1 ½ dl vatten

1 krm salt

2 tsk citronsaft


150 gr philadelphiaost el. Kesella

2 ägg

1 dl mjölk

1 dl lagrad riven ost

1 tsk salt och 1 krm grovmalen svartpeppar

gräddfil till servering

Blanda snabbt ihop degen, tryck ut den i en pajform och förgrädda i 200 gr i 15 min.
Skala och tärna lök, morot och rödbetor, sjud i vattnet, salt och citronsaft i 10 min. Låt det rinna av och lägg det i skalet.
Rör samman phild.ost, ägg, mjölk, ost och kryddor, bred massan över rotfrukterna och grädda i 200 gr i 30 min. Servera med gräddfil.

Rödbetstzatsiki

4 port.

4 kokta rödbetor
0,5 rödlök
100 g fetaost
2 dl matlagningsyoghurt
0,5 pressad lime
1-2 klyftor vitlök
salt, peppar

Koka rödbetorna. Gnid av skalet och riv dem fint. Låt kallna. Riv löken.
Mosa fetaosten. Blanda alla ingredienser och smaka av med vitlök, salt och peppar.
smuleborg
Moset ska jag pröva! Jag vet hur gott det kan bli med mos på ex. palsternacka och potatis. Kombinationen rödbeta och potatis känns intressant.
lorentz
Klassiker
Jag brukar koka, skala och skiva betorna Skivorna lägger jag på ett eldfast fat och skivar getost på.
Skjuts in i ugnen till osten har fått fin färg.
Ringla lite honung och strö över färsk timjan på anrättningen.
netaave
Gubbröra med rödbetor

1 brk matjessill
4 hårdkokta ägg
1 dl skivade inlagda rödbetor
1 rödlök
en litet knippe gräslök eller 1 msk torkad
1 dl gräddfi
1 dl turkisk youghurt
nymald svartpeppar

Grovhacka sill, ägg och rödbetor. Finhacka lök och gräslök. Rör ihop alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.
skogstroll
färsk uppryckt och kokt rödbeta med smör och salt är nog det godaste (tycker jag). fast nån variant med chevre och honung kan jag också tänka mig crazy.gif
vitavargen
Säg nej till kokta rö´betor smile.gif

De ska skalas och läggas i en glasugnsform med lock(utan vatten) och in i ugnen på 4-5 kvart. Sen när de svalnat kan de ställas i kylen, för på morronen därpå smakar de jätte goa till en vanlig ostmacka.

Det kallar jag för liv smile.gif
Motti
Kokta rödbetor i saltat vatten med smör !enkelt men jättegott.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon