|
Meriona
27-01-2010, 22:14
Idag har jag fått en Herman! En degklump i en burk med nogranna skötselinstruktioner 10 dagar framåt. Dag 1 - Du får Herman Dag 2 - Rör om 2-4 ggr Dag 3 - Samma Dag 4 - Mata Herman med 2 dl mjölk, 2 dl mjöl och 2 dl socker Dag 5 - Rör om 2-4 ggr Dag 6 - samma Dag 7 - samma Dag 8 - samma Dag 9 - Mata Herman enligt dag 4. Dela sedan Herman i 5 delar. Ge bort Herman till några av dina vänner Dag 10 - Baka en Hermankaka med en av delarna Och så ett recept. Detta stod på lappen som medföljde Herman. Känner ni igen detta? Jag har för mig att man på 80-talet skickade runt någon degklump, men jag kommer inte ihåg om det var surdegen jag tänker på eller om vi även skickade runt denne Herman? Nån som fått en sån här liten going nyligen?
Aqvakul
27-01-2010, 22:18
jodå, det är en variant som går i repris..
Maggan H
27-01-2010, 22:22
Jadå, det är en favorit i repris! Jag hade Herman i höstas och han egagerade många mänskor, tom maken var o kollade så jag hade rört runt i Herman när man skulle!  Och kakan blev jättegod!
Meriona
27-01-2010, 22:23
Vad kul! Var det rivna äpplen och choklad i ditt recept också , Maggan? Jag sitter redan och funderar på vilka jag träffar om 9 dagar...hihi
Den vandrade runt här på 70-talet! Tänk att Herman lever än!
CITAT (mojan @ 27-01-2010, 22:30)  Den vandrade runt här på 70-talet! Tänk att Herman lever än! Tänkte precis detsamma
Meriona
27-01-2010, 22:34
Hoppas det inte är samma degklump, då borde bäst före vara passerad för länge sen....
Jag minns det ljuva 70-talet... men kommer inte ihåg att jag själv fick någon degklump då. Det låter ju riktigt skoj det där. Det skulle nog passa mig, jag som håller på o matar mina surdegar både nu och då
Meriona
28-01-2010, 08:58
Du får komma och hämta en liten klump i Trollhättan om 8 dagar då Zissi... Hoppas att Wilmer 'r p[ jobbet den dagen, d[ ska hon f[ en! Hj'lp vad h'nde med mina [ och '____
Aqvakul
28-01-2010, 09:02
CITAT (Meriona @ 27-01-2010, 22:34)  Hoppas det inte är samma degklump, då borde bäst före vara passerad för länge sen....  den bör ju vara ganska utspädd i så fall...
CITAT (Meriona @ 28-01-2010, 08:58)  Du får komma och hämta en liten klump i Trollhättan om 8 dagar då Zissi... Hoppas att Wilmer 'r p[ jobbet den dagen, d[ ska hon f[ en! Hj'lp vad h'nde med mina [ och '____ Wilmer kommer se till att vara på jobbet den dagen, för här serverades Herman innan jul. En av dina fd. manliga kollegor hade bakat men slängde (!!!!!) alla klumpar utom en som han gjorde kaka av. Han var så grymt snäll att den han bakade tog han med till jobbet. Det var det smaskigaste jag ätit på länge, tom. vår kollega som aldrig äter sött smaskade Jag har fått en sådandär slemmig sak som man förmodligen var en volgasvamp? Herman har aldrig erbjudits mig.
Eva i Höga
28-01-2010, 10:44
Herman har jag haft av o till under åren, det blir en god kaka och man kan smaksätta den lite olika. Man kan frysa "ämnet" för man vill ju inte hålla på alltid med Herman. Just nu har jag ingen i frysen men jag fick en gång ett recept på hur man kan göra "ämnet", undrar om jag kan hitta det.
Meriona
28-01-2010, 11:55
CITAT (Eva i Höga @ 28-01-2010, 10:44)  Herman har jag haft av o till under åren, det blir en god kaka och man kan smaksätta den lite olika. Man kan frysa "ämnet" för man vill ju inte hålla på alltid med Herman. Just nu har jag ingen i frysen men jag fick en gång ett recept på hur man kan göra "ämnet", undrar om jag kan hitta det.  Va, kan man frysa honom? Det var spännande, då ska jag prova det med den fjärde delen, för den har jag ingen given mottagare till. Vad kul! Ja Eva, leta gärna efter det hemliga receptet!
emmas matte
28-01-2010, 12:52
Resept till Herman finns på nätet
Meriona
28-01-2010, 12:57
Var hittar du det, jag hittar bara själva kakreceptet, men det har jag ju redan?
CITAT (Meriona @ 28-01-2010, 08:58)  Du får komma och hämta en liten klump i Trollhättan om 8 dagar då Zissi... Hoppas att Wilmer 'r p[ jobbet den dagen, d[ ska hon f[ en! Hj'lp vad h'nde med mina [ och '____  ....jag kommer  ... eller kanske inte...liiiiite långt kanske för en degklump. Får nog göra en startdeg själv i stället. 2½ dl strösocker, 2½ dl vetemjöl, 2½ dl mjölk var det hela, till att börja med iaf. http://frostensdotter.blogspot.com/2009/01...skapskakan.html (Starta en ny Herman: längst ner i inlägget) http://nimstad.se/herman/
Eva i Höga
28-01-2010, 13:30
CITAT (Meriona @ 28-01-2010, 11:55)  Ja Eva, leta gärna efter det hemliga receptet!  Ja, frys du den ena delen, man blir ganska trött på Hermanbaket om man ska hålla på jämt. Men roligt att kunna göra nån gång ibland. Ska sätta en lapp på telefonen så jag kommer ihåg att leta efter receptet.
Myosotis
28-01-2010, 14:03
CITAT (Meriona @ 28-01-2010, 08:58)  Hoppas att Wilmer 'r p[ jobbet den dagen, d[ ska hon f[ en! Hj'lp vad h'nde med mina [ och '____  Följer det med ett datorvirus med Herman?!! Jag vill inte ha i så fall!!
Jag fick en Herman för några år sedan ,omständig var han men naggande god
Maggan H
28-01-2010, 15:42
CITAT (Meriona @ 27-01-2010, 22:23)  Vad kul! Var det rivna äpplen och choklad i ditt recept också , Maggan? Jag sitter redan och funderar på vilka jag träffar om 9 dagar...hihi Så här stod det i mitt: Hej, jag heter Herman! Jag är en naturlig surdegskaka. Jag ska stå på köksbänken i 10 dagar utan lock. Du får inte sätta mig i kylskåpet. Om jag slutar bubbla är jag död. Dag 1 Du får Herman Dag 2 Rör om i Herman morgon och kväll Dag 3 Som igår Dag 4 Herman är hungrig! Ge honom 2 dl mjölk, 2 dl mjöl och 2½ dl socker Dag 5 Rör om i Herman morgon och kväll Dag 6 Som igår Dag 7 Som igår Dag 8 Som igår Dag 9 Herman är hungrig igen. Ge honom detsamma som dag 4. Dela sedan Herman i fem lika stora delar och ge 4 av dem till dina vänner tillsammans med en kopia av detta papper. Herman nr 5 får stanna hos dig. Dag 10 Herman är jättehungrig! Ge honom: 1½ dl matolja 3 ägg 3 tsk bakpulver 100 g hackade nötter eller rivna morötter 2 rivna äpplen 2½ dl socker 3½ dl mjöl 1 tsk salt 100 g hackad choklad 2 tsk kanel Blanda allt och grädda i en springform 26-28 cm i diameter, 170 grader ca 55 minuter. Smaklig spis önskar Herman!
Hoppas att alla som kladdatp å herman har tvättat händerna innan knådning... snacka om bakteriehärd annars
Maggan H
28-01-2010, 15:46
CITAT (dahla @ 28-01-2010, 15:45)  Hoppas att alla som kladdatp å herman har tvättat händerna innan knådning... snacka om bakteriehärd annars  Detta är ingen deg att knåda utan en trögflytande sockerkaksaktig smet. Så inga händer behöver i!
Meriona
28-01-2010, 16:01
Sonen ringde just och tjoade om att Herman svällt ända upp till burkens kant så han var tvungen att röra om i honom. Jösses... 15åringar som engagerar sig i kaksmet.... Jag ska kolla vad som stod i mitt kakrecept när jag kommer hem, men jag minns inga nötter...
Jag tror man kan ha nötter OCH morot i  Obs, glöm ej chokladen.. Gärna mörk.
Kajsa i Arvika
28-01-2010, 20:56
Vi har också haft en Herman som vandrat runt på jobbet.. la ut en fråga om grundreceptet i matkategorin här på forumet och tror jag fick några svar.. Älskar raden "Om jag slutar bubbla är jag död..."  Tagit till mej det som mitt livs motto.. Min systerdotter försökte sej på att göra en laktosfrivariant men tror inte hennes mage blev nåt gladare av den.. Visste inte att man kunde frysa den, det var ju himla bra.. man tröttnar ju liksom på matandet och rörandet till slut.. För övrigt är min favorit med äpplen och kanel! SUPERGOD!
Meriona
28-01-2010, 21:41
Nu har jag kollat och det var visst nötter i receptet! Gött för jag älskar nötter! Inga morötter dock. Men det kan man ju riva i lite lika gärna som äpplen, så kan man lura i sina arbetskamrater att det är nyttokaka!
Meriona
30-01-2010, 15:56
Nu har jag matat Herman. Men han blev väldans lös tycker jag....
Eva i Höga
30-01-2010, 19:26
Jo, Herman ska vara lös! Det är ingen deg att knåda utan mer som en sockerkakssmet. Meriona, vi ses väl på lördag? Ska försöka komma ihåg att ta med mig receptet på "ämnet" då.
Meriona
30-01-2010, 19:30
Jajamen jag kommer på lördag.  Ja tack snälla söta, då blir jag glad! Jag har redan lovat bort hermanklumpar till mer än vad jag kan åstadkomma, så det är nog inte så tokigt att kunna starta upp en ny!
Gossen Ruda
30-01-2010, 20:08
Är dom släkt? 
Aqvakul
30-01-2010, 20:11
Kajsa i Arvika
30-01-2010, 20:48
CITAT (zissi @ 28-01-2010, 13:28)  Får nog göra en startdeg själv i stället. 2½ dl strösocker, 2½ dl vetemjöl, 2½ dl mjölk var det hela, till att börja med iaf. http://frostensdotter.blogspot.com/2009/01...skapskakan.html (Starta en ny Herman: längst ner i inlägget) http://nimstad.se/herman/Kajsa: Det går tydligen att göra Hermanstart både med och utan jäst vad jag förstår. Den länken jag tipsade om här ovan är ju utan jäst och ditt tips är ju med jäst.
Myosotis
08-02-2010, 20:29
Saknar facit, blev Herman god?
Meriona
08-02-2010, 21:04
Den var inte så tokig. Men det finns tydligen många olika varianter, denna var kanske lite mäktig med både choklad och nötter och äpplen, vad vet jag? Wilmer tog hem det som blev över till pojkvännen, jag har inte hört om han gick till jobbet idag eller ligger inlagd.
ninnisky
08-02-2010, 21:08
Herman var väldigt god - jag åt en stor bit
Meriona
08-02-2010, 21:22
Det var modigt av dig, ninnisky! Sonen och hans kompis vägrade smaka, de ville inte ha en 1000 dagar gammal kaka.
Gossen Ruda
09-02-2010, 08:01
Jag tog lite och jag överlevde, vågade inte prova mer för kistan var lite i olag i lördags. INNAN jag kom dit.
Karin72
11-06-2010, 22:39
Varför ska man ha bakpulver i kakan?? Vad är det då för vits med själva Herman? Går det att skippa bakpulvret??
Fick en sådan där klick Herman men det var då rakt inte värt besväret !slänger ihop en äppelkaka på tjugominuter som är godare !Herman är som ett husdjur ju man kan inte lämna honom en dag  (nästan )
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
|
|
 |
|
|