Full version: Citrus marmelad
LasseB
Gjorde marmelad i förra veckan grapfrukt, citron och apelsin i lika delar. Bittert syrligt och gott.

Nu är jag lite nyfiken på hur man får till den där engelska smaktonen på marmeladen.
Har hört att man kan blanda lite lite wisky i hur blir det?
Hur blir det med bergamot eller pommerans?
Någon som har erfarenhet
ingrids
De gånger jag kommit närmast är när jag har hittat färska pommeranser på affären, senast förra veckan. Denna gång blev den inte perfekt men tricket jag kör är att skala av det yttersta av det väl skrubbade och sköjda skalet från vilken citrus det nu är (minst hälften bör vara apelsiner, men jag är lite känslig för det bittra och kan egentligen inte äta grapefrukt alls). Skala av det vita från citrusen och om det är hårda hinnor "filéa", annars bara skära i lagoma bitar. Väg fruktköttet för att ha koll på hur mycket socker som behövs. Koka skalet (senast hade jag i sockret samtidigt, men jag tror inte det var bra så i vatten är bättre. Då kan man också kolla så att man har rätt mängd vätska i proportion till frukt och socker). När skalet är mjukt kokar man fruktköttet och sockret till en fast marmelad. Beroende på proportionerna bittert/sött reser sig håret mer eller mindre. Och som sagt, jag tror på att det är pommeranserna snarare än wiskey som gör den engelska tonen (därmed inget illa sagt om wiskey). Jag har också testat att pressa frukten och helt skippa fruktköttet, men då blev det svårt att dosera pektinet.
LasseB
Hej du gör precis som jag då. Kokar också skalen för sig. Jag fuskar och kör med syltsocker tycker det blir bra. Har också försökt mig på att göra en priskoll syltsocker = socker +pektin och det blev nog dött lopp.
Har visserligen inte letat efter pommerans men passerat fruktdisken. I vilken affär har du hittar pommeransen
ingrids
Coop forum, "vår" ligger i ett område med folk från många länder och frukt och gröntavdelningen är med norrlandsmått fullständigt fantastisk smile.gif
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon