lenaandersson
14-02-2010, 14:19
Jag har fått en liten bit sur deg, som ska matas och sen ska bli en kaka
Nu till frågan jag vill hälldre baka matbröd, är det samma surdeg till matbröd?
Åsa, mälardalen zon 2
14-02-2010, 16:31
Om det är en bit Herman du har så är det inte en sån surdeg man har då man bakar matbröd.
Epikuros
14-02-2010, 18:48
CITAT (lenaandersson @ 14-02-2010, 14:19)

Jag har fått en liten bit sur deg, som ska matas och sen ska bli en kaka
Nu till frågan jag vill hälldre baka matbröd, är det samma surdeg till matbröd?
Glöm INTE att spara lite till nästa brödbak! Min gammelmormor hade ett tråg med tio år gammal surdeg, det var fantastiskt...
lenaandersson
14-02-2010, 19:37
Tack för svar ,det var en herman.
Åsa, mälardalen zon 2
14-02-2010, 20:17
Det är annars lätt att göra egen surdeg, det finns många olika sätt. Såhär gör jag:
Blanda rågmjöl + vatten + lite honung eller rivet äpple i en glasburk till en lös gröt, lägg locket löst på och ställ burken i ugnen med lampan på men det ska vara noll i gradtaleth stäng ugnsluckan. Själva lampan i ugnen håller temperaturen uppe i runt +25-27C. Rör i burken 1-2ggr/dag, mata kanske med lite mer mjöl efter ett par dagar, surdegen är klar efter ca 4-5dagar.
Tack för det tipset! Det ska provas!
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du
klicka här.