Orkidétjuven
11-03-2010, 00:39
Förslaget handlar också om att föra tonfisken till Appendix 1 i CITES vilket skulle göra att all vildfångad tonfisk är illegal.
Fortsätter vi fiska kommersiellt i samma takt som idag så räknas det att haven är tömda på fisk runt 2048.
Självklart sätter sig Malta och Japan emot och nya zeeland vill höja kvoten med 25 %.
http://blogs.nationalgeographic.com/blogs/...-ban-on-tu.htmlhttp://www.dn.se/nyheter/varlden/eu-vill-s...nfisk-1.1059165Den enda tonfiskart som är hållbar är skipjack och möjligen Albacore. SÅ håll utkik efter dessa om nu nu MÅSTE ha tonfisk!
Myosotis
11-03-2010, 00:53
Men även om det blir stopp så fångas väl en massa tonfisk som bifångst har jag för mig? Vad gör man åt det?
Gossen Ruda
11-03-2010, 08:10
Det är mäkligt att vissa människor, och folk, kan tro att exempelvis fisk är en oändlig resurs. När bestånden till slut kollapsar visar man upp ett förvånat ansikte och förstår inget. Varningssignalerna beträffande tonfisk har hörts länge men framför allt japanerna har vägrat att lyssna.
Ett sätt att minska trycket på fisken i havet kan vara att börja odla gräsätande fiskar typ Karp barb. Att odla lax som lever på fisk är ingen bra lösning i långa loppet.
tänk jag har helt missat att tonfisken är så utsatt.

Usch då... no good... Tack för informationen!
Meriona
11-03-2010, 09:45
För att inte tala om alla delfiner som dör i tonfisknäten.

Det var väl det som åtminstone WWF reagerade för i första läget för en himla massa år sen, om jag inte minns fel.
theseraphim
11-03-2010, 10:21
Hej Hej
Serafen här igen om någon nu saknat mig:-)
Som vanligt är jag överlag emot alla former av detta industrielle fiske, finns ingen anledning varför vi tex i sverige ska kunna köpa tonfisk eller svärdfisk. Det hade varit helt okej om de varit odlade i en ekologisk hållbar miljö dvs naturpåverkan hade varit minimal. Tonfiskbestånden har minskat kraftigt i minst trettio år, visste ni tex att man fångade "tuna" i öresund för i tiden men tack vare ihärdigt fiske så försvann det hela sedan kan givetvis miljöbiten vart delaktig.
Vi behöver äta fisk inga tvivel om det, det är en utmärkt födokälla som är både nyttigt och gott men vi behöver odlingssätt som inte är genomusla för miljön tex skippa biten av fodret måste vara av fisk.
Härligt när det är något man kan stödja rakt av!
Orkidétjuven
11-03-2010, 12:43
Kan ju börja med att tala om att findus säljer Hoki som är fångad här runt nya zeelänska vatten som ett alternativ till torsk.
Hållbart säger de och hänvisar till marine stewardship, konstigt nog gör även wwf det enligt sin fiskelista. Som iof också är tillverkad av MS. Dock så anses den inte vara hållbar här nere då den har en långsam reproduktionsförmåga, är djuphavslevande och trålas samt ger en otrolig bifångst av andra djuphavslevande arter.
Jag söker ngn som vill hjälpa mig att få findus sluta sälja hoki i svenska butiker?
Man ska inte behöva fånga fisk från andra sidan jorden som ett alternativ till torsken när det är minst lika illa där!! Inte särskilt miljömedvetet heller.
theseraphim
11-03-2010, 13:18
det är det jag nämnt i ett annat ämne, i stort sett alla fiskarter är hotade och skulle man sluta fiske en hotad art för att börja fiska en som inte är hotad så blir den i sin tur snart hotad. Ekologiskt hållbara odlingar är ett krav sedan kan man tex plantera in fisk tex så gör man det med regnbåge i sverige och det ger få ekologiska nackdelar. Fiske för all del men vill man ha bra miljötänk och många jobb så satsa på fisketurism som man gjort i kanada och kolahalvön med stor framgång. Får starta sportfiskepartiet snart och alla odlaiter är välkomna att ansluta sig. Tänk vilken tankesmedja på folkets nivå vi har här:-)
Orkidétjuven
11-03-2010, 22:02
Vad som kan hända med utplantering av odlad öring tex som sker i stor skala är att hybridisering sker mellan de naturliga bestånden och de utplanterade vilket kan leda till en genetisk variation går förlorad.
Bäckrödingen (Salvelinus fontinalis) sattes ut för första gången under 1880-talet i svenska fjällvatten och har därefter satts ut i hela landet. Under 2002 beviljades ett trettiotal utsättningstillstånd i nio län.
Utsättningar har bl a skett som ersättning för utslagna bestånd till följd av försurning av inhemsk öring och lax (Salmo salar) och har en stor betydelse för sportfisket. Bäckröding kan dessutom korsa sig med öring och hybrider kan bli sterila. Inblandning av hybrider i naturliga öringpopulationer missgynnar öringen och leda till att den försvinner helt. Det finns en teori att bäckröding även påverkar flodpärlmusslan (Margaritifera margaritifera) som är både en fridlyst och sällsynt art i rinnande vatten.
För att musslans larver skall kunna utvecklas måste de haka fast på gälbladen hos en lax eller en öring och parasitera där under en period. Det är troligt att detta värdskap är unikt för lax och öring, och det finns en stor risk att bäckröding inte kan fylla denna viktiga funktion. Om öring konkurreras ut av bäckröding finns det en risk att även flodpärlmusslan utrotas.
theseraphim
12-03-2010, 00:43
Behöver inte plantera ut bäckröding utan tex regnbåge går så vitt jag vet bra när det sker i begränsade vatten där de inte konkurrerar med inhemska arter
Citat
"Till fiskevård räknas även utplantering av odlad fisk för att förbättra de naturliga fiskbestånden och fisket. Sådana stödplanteringar är vanliga av öring och röding och sker i regel i regi av fiskevårdsområden. Under senare år har det även blivit vanligt med utplantering av gös, både som stödplantering och nyintroduktion i vatten där den inte tidigare förekommit. Signalkräfta har med framgång planterats ut i vatten där kräftpesten slagit ut de tidigare bestånden av flodkräfta. Regnbågsöring planteras ofta ut i sportfiskesyfte i s.k. put and take- vatten där den inte kan reproducera sig. Utplantering av fisk och kräftor kräver tillstånd från länsstyrelsen."
Sedan kan man odla i inhägnader men även tex som i citatet plantera ut annat än just ädelfisk tex Gös som är en utmärkt matfisk.
Orkidétjuven
12-03-2010, 02:58
Sker det i inhängnader och de är fullt friska så ser jag inget problem. Tror jag.
sqrulan
12-03-2010, 04:54

Har fiskar känslor, gör det ont att bli spjutad/fiskad?????
Myosotis
12-03-2010, 08:20
Finns det någon anledning att tro att det inte gör ont?
Huruvida djur överhuvud taget känner smärta är ju något som folk diskuterad i all evighet. Att våra husdjur kan känna smärta tvivlar ju ingen på. Men jag tror att folk inte VILL tro att fiskar kan känna smärta och ångest och panik, för då skulle det ju vara grymt att fiska dem på det vis som vi gör. Blir alltid så illamående av fiskeprogram på tv där man ser hur dom låter fiskarna ligga och kvävas och dö långsamt på däck... Tänk om vi skulle slakta våra kor eller grisar på samma sätt!? Kasta ner dem i vatten och stå och titta på lite lojt medan de stackars djuren drunknar? Det är fanemej samma sak.
Det är väl rent vetenskapligt osäkert exakt vilka djur som känner smärta, framförallt när det gäller de minsta varelserna. Själv tror jag att dom också känner smärta. Sedan hur dom UPPLEVER smärta är ju också en fråga som vi ju inte kan få svar på, såvida vi inte lär oss kommunicera med dem...
Orkidétjuven
18-03-2010, 20:34
Det gick inte igenom. 72 av 129 röstade emot.
Jävla idi.....ter

-
Nu är jag besviken...
http://www.panda.org/wwf_news/news/?uNewsID=191102ÄT INTE TONFISK. Oavsett art. Det är för stor efterfrågan. Det är bara därför....
ja det var ju jäkligt tråkigt.
Myosotis
19-03-2010, 06:42
Meriona
19-03-2010, 08:32
Har inte ätit tonfisk på många år sedan WWF uppmanade till stopp. Ingen stor uppoffring dock, det är inte särskilt gott.
Fy för röstningen!
theseraphim
19-03-2010, 22:38
its all about the money dum dum didi dum...
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du
klicka här.