Full version: Nässelsoppa
zon III
Oj vad jag längtar efter de stickiga nässlorna, jag vill kunna göra nässelsoppa
Kan det inte bli vår snart!
Eva i Höga
Jag håller med dig fullständigt! Mitt förråd av nässlor har tagit slut och jag hade räknat med att jag skulle kunna plocka nässlor nu - men icke. Förra året plockade jag mycket små fina blad i februari!
lorentz
om man vill så kan man blanda i kirskål i nässelsoppan.
Visst längtar man till våren, va jag längtar
zissi
[attachment=48171:_r_det_v...rt__baby.jpg] Fler som funderar!

Jag har som du lorentz blandat kirskål och nässlor i soppan och även i stuvningar. Några gånger enbart på kirskål. Längtar också jättemycket efter det första gröna ätbara man kan plocka. Gjorde grönkålsoppa i veckan men det är inte riktigt samma sak.
zon III
Jag har både nässlor och kirskål..., ska prova den blandningen i vår.
Är det någon annan som har något bra recept på nässelsoppa tas det gärna emot, vill gärna prova olika varianter eftersom det bara är jag som tycker om den klassiska nässelsoppan. Vore ju kul om alla hemma åt när det är så nyttigt!
Kristallklara
Jag har testat med att mixa i soltorkade tomater (i olja), i min nässelsoppa och det vart fruktansvärt gott! yes.gif
Fny
När ska nässlorna plockas? Tidigt när dom först kommer eller senare? Och är det alltså brännässlor vi pratar om? Såna som gör ont? =) Hur gör man för att inte bränna munnen? Nyfiken...
zissi
Jag plockar nässlorna så fort de går att plocka ca 1 dm långa skott kanske. Du kan plocka dem när de är mindre också och större med, men inte för stora. Jag tar på mig ett par handskar när jag ska plocka brännässlorna då går det så fort och lätt.
När du sköljt och förvällt nässlorna (kokat med vatten ca 5-10 minuter) försvinner allt det stickiga. Sen hackar du dem och gör soppa, stuvning eller vad du vill av dem.

Gott, nyttigt och billigt...vad kan man mer begära? biggrin.gif

Testa Fny! tummenupp.gif
Peztis
Nyttigt och billigt är det säkert, men god var då inte den soppa jag gjorde för en del år sedan! sick.gif

Fast det är kasnke värt att göra ett nytt försök nu, såg att de har börjat titta upp. I år ska jag dock försöka ta hand om nässlorna för gödningens skull.
Platinum
Peztis gör ett nytt försök du, finns många recept varav en del varianter nog smakar bättre och en del mindre bra.

Fny de stick inte när man äter dem kokta och jag brukar plocka dem småa, lite större än björkens musöron typ. När de blir större gör jag gödning av dem, nån nytta ska de ju göra när de ändå växer där. giggle.gif
Peztis
Jag brukar som sagt plocka dem när de är näpna och slänga in dem i frysen, sedan får min svärmor dem när vi träffas.

Får väl ta och prova då... smile.gif
ingrids
Och jag som, grön av avund, trodde att någon lyckats göra årets första nässelsoppa duh.gif . Längtans-trådar kan jag helt förstå smile.gif
GunnellF
Det går även bra att torka nässlor och då behöver man inte plocka dem späda. Jag brukar använda torkade nässlor i bröd bl a, men det går bra att göra soppa och stuvning av dem också. Bäst om man blötlägger bladen först. Självklart kan man göra nässelmjöl av torkade nässlor, men det har jag inte provat än.
Fny
måste erkänna att jag inte är helt säker på hur jag känner igen nässlorna när dom är små och späda... brukar lägga märke till dom först när dom är stora och gör ont! =)
corey
Jag och sonen plockade faktiskt små nässlor igår (zonI) och soppan blev underbar. Har längtat länge och har lite kvar tills ikväll.

Mitt ungefärliga recept:

Skölj noga, förväll hastigt.
Mjuka upp finhackad lök i olja
Krama ur nässlor och fräs bort vattnet
Häll i lite vitt vin gärna Vichars Choise (som redan bär liten smak av nässlor, ca 90kr, underbart gott vin till också) och låt ånga på
(Nu luktar det gott)
Släng i god grönsaksfond eller kycklingfond (inte Bongs läskiga kycklingfond som smakar curry)
Häll på ordentligt med grädde och spä med vatten till önskad konsistens
Puttra på
Salta, peppra

Körde lite lätt med stavmixer också för att finfördela några av nässlorna.

Min barndomsnässelsoppa var alltid helgrön och ganska tjock som spenat. Min egen är både mycket godare och betydligt mindre nyttig. smile.gif

Lycka till alla
zissi
CITAT (GunnellF @ 09-04-2010, 10:13) *
Det går även bra att torka nässlor och då behöver man inte plocka dem späda. Jag brukar använda torkade nässlor i bröd bl a, men det går bra att göra soppa och stuvning av dem också. Bäst om man blötlägger bladen först. Självklart kan man göra nässelmjöl av torkade nässlor, men det har jag inte provat än.

Hur gör du när du torkar dina nässlor Gunnell? Det verkar ju vara en toppenidé! Jag bakar ju mycket och blir säkert jättegott med nässlor däri.
GunnellF
CITAT (zissi @ 09-04-2010, 13:11) *
Hur gör du när du torkar dina nässlor Gunnell? Det verkar ju vara en toppenidé! Jag bakar ju mycket och blir säkert jättegott med nässlor däri.



Ja, det är gott med nässlor i bröd! När jag torkar brukar jag lägga i äggkartongslock i skåpet ovanpå kylen, det funkar jättebra. Nässelblad torkar fort och jag har även torkat i skafferiet, när jag haft mycket nässlor. Sen förvarar jag i papperspåse/påsar.
zissi
Tack GunnellF, nu blir det till att spara äggflaken framöver.
GunnellF
CITAT (zissi @ 09-04-2010, 13:41) *
Tack GunnellF, nu blir det till att spara äggflaken framöver.


Ja, det går säkert att torka på annat också t ex tidningar, men jag tycker dom här locken (till större äggkartonger brukar jag ta) är behändiga när man ska ta reda på dom torra nässlorna.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon