Full version: Hemmagjord vaniljsås
zissi
Fick för mig att göra egen vaniljsås till blåbärspajen på släktkalaset i helgen. Finns ju massa recept på nätet men jag tänkte om ni har något recept som ni vet blir gott och inte är alltför krångligt att göra. Eller annars blir det vaniljvisp och gammaldags gräddglass. Vi får se var det landar sweatingbullets.gif . Dammet ska ju bort med och fönstren ska de se igenom sweatingbullets.gif

thanks.gif på förhand!
Fny
Har aldrig testat men nu blev jag också sugen på att göra egen!
JRo
Jag har flera gånger gjort (allergivänlig) vaniljkräm på kokosmjölk och rismjölk och jag tycker att vanilj och kokos är väldigt gott ihop.
Mitt recept:
2 msk vaniljsocker
2 msk socker
2 dl kokosmjölk
3 dl rismjölk
2 msk margarin
2 msk potatismjöl

Minskar man på redningen blir det ju sås i stället och rismjölken kan man ju byta mot vanlig mjölk/grädde allt efter tycke och smak. Enda tråkiga med denna allergivariant att den blir trist i färgen, men med smör/mjölk borde den se trevligare ut.
Tycker definitivt att du ska prova att koka själv, tar bara några minuter, och du slipper alla onödiga E-nummer.
sqrulan
Vaniljsås:

4 dl mjölk
2 tsk potatismjöl
1 äggula

smaksätt med 1 tsk vaniljsocker
och 2 tsk strösocker, öka mängden vaniljsocker för mera smak.

Blanda alla ingredienser och låt såsen sjuda under kraftig vispning.
Myosotis
Jag brukar göra vaniljglass efter ett något förändrat recept som egentligen är vaniljkräm (fyllning i bakverk). Det är vansinnigt gott och om du gör den lite tunnare (mindre stärkelse) borde det bli världens godaste vaniljsås.

1 vaniljstång
5 dl mjölk
5 äggulor
1½ dl socker
(3 msk) maizena
½ dl rom (kan uteslutas; ska enligt originalreceptet vara punsch)

Dela vaniljstången, skrapa ut fröna och koka upp med mjölken. Jag brukar låta det dra ganska länge för jag inbillar mig att det blir ännu mer smak då. Fiska upp vaniljstången. Rör ihop äggulor, socker och maizena. Häll hälften av den kokande mjölken i äggsmeten, lite i taget under omrörning. Häll tillbaka allt i kastrullen och koka under vispning tills den blir tjock. Smaksätt med rom. (Om den ska vara barnvänlig kan du ju låta romen koka med så alkoholen försvinner, lite smak borde det bli kvar.)
zissi
Tack för alla bra recept thanks.gif
JRo
CITAT (Myosotis @ 20-03-2010, 19:25) *
Jag brukar göra vaniljglass efter ett något förändrat recept som egentligen är vaniljkräm (fyllning i bakverk). Det är vansinningt gott och om du gör den lite tunnare (mindre stärkelse) borde det bli världens godaste vaniljsås.

1 vaniljstång
5 dl mjölk
5 äggulor
1½ dl socker
(3 msk) maizena
½ dl rom (kan uteslutas; ska enligt originalreceptet vara punsch)

Dela vaniljstången, skrapa ut fröna och koka upp med mjölken. Jag brukar låta det dra ganska länge för jag inbillar mig att det blir ännu mer smak då. Rör ihop äggulor, socker och maizena. Häll hälften av den kokande mjölken i äggsmeten, lite i taget under omrörning. Häll tillbaka allt i kastrullen och koka under vispning tills den blir tjock. Smaksätt med rom. (Om den ska vara barnvänlig kan du ju låta romen koka med så alkoholen försvinner, lite smak borde det bli kvar.)



Åhh vad gott det lät! Den ska jag prova nästa gång!
LasseB
CITAT (JRo @ 19-03-2010, 12:56) *
Jag har flera gånger gjort (allergivänlig) vaniljkräm på kokosmjölk och rismjölk och jag tycker att vanilj och kokos är väldigt gott ihop.
Mitt recept:
2 msk vaniljsocker
2 msk socker
2 dl kokosmjölk
3 dl rismjölk
2 msk margarin
2 msk potatismjöl

Minskar man på redningen blir det ju sås i stället och rismjölken kan man ju byta mot vanlig mjölk/grädde allt efter tycke och smak. Enda tråkiga med denna allergivariant att den blir trist i färgen, men med smör/mjölk borde den se trevligare ut.
Tycker definitivt att du ska prova att koka själv, tar bara några minuter, och du slipper alla onödiga E-nummer.


Nja inte riktigt (läs på baksidan av vaniljsockerburken) men en bra bit på vägen mot E-frihet
mojan
Inget går upp mot att använda riktig vaniljstång.
zissi
Hur många tsk eller msk vaniljsocker är en vaniljstång månntro?
solrosblomman
Håller helt med mojan, vaniljsås med äkta vaniljstång smakar bäst. Prövade det här receptet härom dagen http://www.webbkokbok.se/recept/vaniljsas.html passade jätte gott till blåbärspaj. Nästa gång tror jag att jag ska testa den där med kokosmjölk, lät spännande. Kul med nya recept smile.gif
kerstin z5-6
Gör bara med vaniljstång, inget slår det smile.gif Obs såsen SKA vara svartprickig smile.gif
Gossen Ruda
Det hör väl också till när man gör enligt sqrulans recept att det skall bränna fast något i botten på kastrullen. Jag har aldrig klarat mig undan det.biggrin.gif
Åsa, mälardalen zon 2
Varför krångla till det när råkräm är en mycket enklare och snabbare "vaniljsås"?

Leilas råkräm:

Råkräm (snabb hemvispad vaniljsås)
1 st färsk vaniljstång
6 st ekologiska äggulor
1 dl strösocker
3 dl vispgrädde
3 dl grekisk yoghurt (10%)

Råkräm: dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Vispa äggulor, strösocker och vaniljfrön ljust och krämigt. Vispa grädden fast och luftig. Blanda den med yoghurten och vänd till sist ner blandningen i äggsmeten.



Jag har gjort kokt vaniljsås en gång och ingen ville äta den, den smakade ju inte som köpevarianten.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon