Henko
Jag är en odlingsnybörjare som har ett par frågor om mitt nya potatisland. Förra året var premiäråret och det blev potatis även om de blev små. Blasten vissnade och efter att ha jämfört med bilder här på forumet tror jag att vi fick bladmögel. Nu undrar jag om det finns något sätt att undvika det i år? Det verkar vara svårt: Bladmögel

Min andra fråga rör aska. Tyvärr så eldades en rishög på landet i höstas. En ganska rejäl hög. Inte bara det att det tog kål på alla småkryp och organismer så blev det ju en hel del aska i landet. Jag har förstått att det inte är en helt bra kombination med potatis eftersom det höjer ph och det gillar inte potatisarna. Finns det något jag bör göra för att kompensera detta? Eller har askan ingen verkan längre eftersom det var i höstas den hamnade på landet?

Tacksam för svar från mer rutinerade potatissättare!

Åsa, mälardalen zon 2
Du bör hitta någon annanstans att odla potatis, man bör ha minst 4-års växtföljd då det gäller potatis vilket är svårt att åstadkomma, 2-årig växtföljd är dock bättre än ingen alls. Odlar man potatis på samma ställe år efter år så blir det ofta bara värre med sjukdomar eftersom de förökar upp sig mer och mer varje år.

Man kan nog aldrig undvika bladmögel helt ifall det finns i området men några sätt att minska risk är att köpa sorter som är resistenta, gärna tidiga potatissorter. Förkultivera i krukor så det är plantor du sätter ut så de snabbare kommer igång och blir skördeklara, ofta kommer ju inte bladmöglet förren senare så då hinner man skörda en hel del innan möglet slår till.

Om möglet slår till, ta bort blasten snabbt och släng i soporna ej komposten. Potatisen kan ligga kvar i marken och skördas längre fram.


Askan höjer pH vilket kan ge skorviga potatisar (även bakterier och torka kan dock också ge skorviga potatisar). Det är bra mycket svårare att sänka pH än att höja pH:t, det vanligaste sättet folk gör i trädgården är ju att tillsätta okalkad torv för att sänka pH men om det var väldigt mycket aska antar jag att du behöver enorma mängder okalkad torv.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon