evachris
Hej!

Jag undrar om det går att äta majrovor blast? (har sökt på internet men hittar inget)

Vad jag har läst mig till så går det att äta blasten till rädisor, svartrot, havrerot, rödbeta.

Går det att äta mer blast?

Bra med växter där det går att äta upp allt!

mvh
Eva-Christin
Preussen
det kan du nog göra, tror ej att de är giftiga. frågan är mer hur goda de är.
Piccante
Enligt wikipedia äter man majrovans blast som ersättning för baldspenat eller mangold i Spanien.
vitavargen
Majrovablast har jag inte hört nån ge sig på, men rättika har rätt goa blast som passar utmärkt till feta ost eller yoghurt.
det finns en japansk rättika som ser ut sådant:

http://images.google.se/imgres?imgurl=http...%26tbs%3Disch:1
Blast till dessa har jag inte prövat. Men det finns en annan sort som är i både svart och vit färg och ser ut sådant:
http://images.google.se/imgres?imgurl=http...%26tbs%3Disch:1
De har jag prövat blasten på och de är jätte goa.
RitRat
Alla grönsaksblast går att äta. (Hmmm, inte potatis dock) De har bara olika smak och konsistens. T.ex. fullväxta rädisblad är ju ganska håriga/stickiga, så de är inte så trevliga att äta råa. Men i kokt skick går de ju bra.

Vi borde äta mycket mer gröna bladgrönaker, de har viktiga mineraler o vitaminer, utbudet i affärerna är ju litet. Jag kastar t.ex. aldrig blad från blomkål, det är ju bra mat! I sydligare länder äter man många fler sorter gröna blad än här.
zissi
Späda rödbetsblast gjorde jag sallad på i somras och det blev både gott och vackert!
Christa
Jag kom på förra sommaren att man nog kunde äta blasten så jag åt blast av rova, rädisa och kålrabbi.

Morotsblasten vågade mig dock inte på. Går den att äta? Den kanske inte är god.
Peztis
Morotsblasten är väl lite besk, va? I alla fall när moroten blilvit lite större.

Tänkte på det där med blast... jag brukar inte äta den men ofta koka med den när jag kokar grönsakerna (majs, blomkål osv). Alltid fastnar det något i grönsaken... smile.gif

Om man nu inte vill äta blasten så borde man ju annars kunna koka den och använda avkoket som buljong eller liknande.
Husmor på dagis brukar använda kokvatten till t ex broccoli när hon bakar bröd. Hon är en fena på att ta hand om ALLT! Då vet man att sonen i alla fall får i sig ett mål mat om dagen som är jättebra på alla sätt och vis.
Hans i Värmland
Alla blad från släktet Brassica-går att äta-råa eller kokta. Alltså kålsorter och senap.
Rödbetsblad är utmärkta till dolmar. Gör en smet av köttfärs och ris och rulla in i rödbetsblad. Gärna flera blad i varje dolme.
Lägg dem i en kastrill och häll i några skvättar vatten,tomatketchup och buljongtärning- låt det hela sjuda i en halvtimme och middan är klar.
zissi
CITAT (Hans i Värmland @ 08-04-2010, 21:55) *
Alla blad från släktet Brassica-går att äta-råa eller kokta. Alltså kålsorter och senap.
Rödbetsblad är utmärkta till dolmar. Gör en smet av köttfärs och ris och rulla in i rödbetsblad. Gärna flera blad i varje dolme.
Lägg dem i en kastrill och häll i några skvättar vatten,tomatketchup och buljongtärning- låt det hela sjuda i en halvtimme och middan är klar.


Det där Hans måste jag försöka komma ihåg till i sommar, det låter gott. Bäst att kopiera det direkt och lägga i receptpärmen, minnet vet du slap.gif
vitavargen
Röbets/gulbetsblad användes i soppor som har mejeriprudokter som bas. Det finns såna soppor som görs på yoghurt. Den kan man hacka dessa bladen i
evachris
Hej!

Tusen tack för mycket intressant läsning och gott recept på dolmar.

mvh

Eva-Christin
Rosmarin
Jag brukar ta med grönsaksblasten (rädisa, rödbetor, rotselleri, mm...) när jag gör soppa. Olika grönsaker, god buljong... Om man sedan vill mixa soppan slät eller låta grönsakerna vara i bitar, (slantar) är en smaksak. Vi gör mängder med soppor på det här viset och fryser in. Gott att ha kyliga höst och vinterdagar.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon