Full version: Björksirap
Jordgubben (°_°)
Nu har jag tappat 1,5 L björksav och tänkt att koka sirap av det. Jag såg på en hemsida att dom hade tappat 264 L sav och att det blev 4 L (ganska lite). Om jag skulle koka min sav skulle allt försvinna eller kan man tillsätta socker så att det blir mera sirap?

Tacksam för svar.
*Stintan*
Du skulle få ut ungefär 0,3 dl (ca 2%). Inte så lyckat att tillsätta socker tror jag.
Överbölingen
Kan man göra någon god likör på bjorschka?
*Stintan*
CITAT (Överbölingen @ 06-04-2010, 22:48) *
Kan man göra någon god likör på bjorschka?


Likör vet jag inte men vin kan man göra flirting.gif


Björksavsvin.
9 liter Björksav, 6 citroner, 0,5 kg russin,
3g jästnärsalt, 2,5 kg socker, vinjäst

Tappa av saven från stora björkar just innan löven börjar spricka. Borra ett hål på 40 cm höjd över marken och stick in en slang som är lika stor som hålet och låt max fem liter rinna ner i en flaska, kom ihåg att plugga igen björken så den inte dör. Hacka russin och koka dem i tre liter av saven i tre minuter. Tillsätt sedan resten av saven, socker, pressande citroner, jästnärsalt och jäst. Sila bort russinen efter sju dygn och låt jäsa färdigt på vanligt vis. En god måltidsdryck erhålles enkelt genom att tillsätta 5 dl socker till 4-5 liter sav och låta jäsa med öljäst till en styrka på ca 4-5 vol%. Björksaven smakar inte så mycket men innehåller desto mera näring, vikingarna brukade dricka saven efter en lång vinter.



skogstroll
björksav är rätt gott som det är smile.gif
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon