Full version: Trädgårdsfilosofi
Micke
Kom tillbaka efter några års paus, men är lite tveksam till att fortsätta. Inte för att en del av de gamla och mycket kunniga bekanta har försvunnit (tyvärr är det ju så), det finns ju ändå nya bekantskaper att göra som har nya erfarenheter och kunskaper att dela med sig. Men atmosfären är i mina ögon fortfarande rätt likadan: det finns alltid några typer som stirrat sig blinda på bokkunskaper och som lägger sig i nästan varje tråd utan att egentligen ha nån egen erfarenhet att komma med. I all välmening i och för sig.

Hur vet jag det? Jo, jag har själv varit en av dessa ivriga hetsporrar. Inget fel i det, hetsporrarna är de som ivrigt söker lösningarna på alla frågor som ställs i detta forum, men de har inte alltid en egen erfarenhet att komma med. Inget fel i det heller, men då skulle det vara korrekt att i inläggen hänvisa till om det är egna erfarenheter (med lite noggrannare förklaringar om omständigheterna) eller om det är nåt man läst sig till (med hänvisning till vilken bok/internetkälla man använt) så att andra kan ta ställning till vad som presenteras som "absoluta sanningar" här.

Problemet är just dessa "absoluta sanningar". Nånting sådant finns inte i trädgårdsvärlden. Det handlar om så många vitt skilda faktorer - med början i klimatzon/mikroklimat, jordmån, växternas ursprung, etc. - att ingen av oss kan presentera "den enda sanningen". Nånting sånt finns helt enkelt inte. Däremot kan vi dela med oss av våra egna erfarenheter och så noggrant som möjligt beskriva omständigheterna kring dessa erfarenheter (klimat/mikroklimat, jordmån, växternas ursprung, etc.) så att andra kan ta ställning till om den information man får är relevant för de egna förhållandena.

Gick själv en trädgårdsmästarutbildning för några år sedan och hade förmånen att ha nästan bara gamla "stofiler" som lärare. Tack och lov. Den kunskap och erfarenhet de delade med sig av är för mig ovärderlig. Men den viktigaste lärdomen de gav mig var att en riktig trädgårdsmästare alltid är ödmjuk - inför livet, naturen, växtkunskapen och framför allt inför andras erfarenheter. Och när det gäller erfarenheter är det ingen skillnad om du har en trädgårdsutbildning eller inte - ta bara en titt på alla offentliga planteringar som finns så inser du att de s.k. amatörerna vet mer än proffsen - för de får vad som helst att lyckas där proffsen går bet... rolleyes.gif

Med hopp om lite mer ödmjukhet hos oss alla, inklusive mig själv...

Micke
Red Top
Väldigt fina funderingar. wub.gif

CITAT
"En riktig trädgårdsmästare är alltid ödmjuk - inför livet, naturen, växtkunskapen och framför allt inför andras erfarenheter."


Det här tog jag till mig direkt.

Min grundkunskap och mitt stora intresse har jag fått av en underbar äldre granne, som villigt delar med sig av sina erfarenheter. Mycket värdefull kunskap, eftersom vi odlar så nära varandra. Att hon sen inte kan briljera med latinska namn på alla växter, gör inte hennes kunskap och erfarenhet mindre värd.

Tack och lov, så finns det sådana människor även på Odla, även om det inte är de, som är de mest högljudda.
Vimsa
Kan känna igen känslan att återvända till ett forum där många av de tidigare "kompisarna" har försvunnit och nya och säkert lika intressanta, har kommit i deras ställe. På ett sätt är det ju som att komma som nykomling och det tar ett tag att ta sig in i gemenskapen.

Med din bakgrund tror jag att många skulle uppskatta råd och tips och kanske även bjuda på några. Jag har lärt mig av den egna trädgården och tidigare av kolonilottsodling, att man aldrig blir fullärd. Lyssna, ge råd, visa respekt för varandras kunskaper och erfarenheter. Det finns inte bara en sanning utan många.
Wilmer
Det är detta jag gillar med forumet att det kommer många olika tips med bakgrund till varför folk ger tipset, så kan man själv se om det fungerar i mitt sammanhang. Det finns inte ett sätt att mörda en snigel tex.. Och alla sätt är bra på olika situationer, bara att suga åt sig av allas tips. Sedan får man sålla bort det som inte passar, eller det man inte tror på. Om sedan vissa kan hävda sin övertygelse rätt så envist, ja, strunt i det. Det är deras förlust att de är lite trångsynta kanske?

Stanna du och kom med tips, det kan vi verkligen behöva!! Eller i allafall jag, jag kan inte svara för alla förstås blush.gif
gnon49
Är själv försiktig när det gäller att ge råd. Min filosofi är att man måste våga prova, misslyckas och prova igen.
Råd är alltid bra, och där är odla en bra kunskapsbank att ösa ur, men alla trädgårdar har olika förutsättningar och det får man ta med i beräkningen. Att misslyckas i trädgården hör till, liksom tvärtom. Ingen kan ju säga hur en växt fungerar i just din trädgård. Det kan bara du genom att prova dig fram.
Aqvakul
Intressanta funderingar... I en bra tråd så kan man ofta vaska fram en hel del nyttigheter. Efter hand brukar man upptäcka vilka som verkligen är experter inom det aktuella området. Ibland behöver också hävdvunna förklaringar utmanas. Det är vi alla gemensamt som formar Forumet. För det mesta så tycker jag att det blir ganska bra - både lärorikt och underhållande.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon