Full version: Flygande Jakob
netaave
Flygande Jakob


För 4

1 färdiggrillad kyckling (eller motsvarnade mängd rent kycklingkött)
3 bananer
5 dl vispgrädde
1,5 dl chilisås
140 gr bacon

Garnering:
½-1 dl jordnötter
bacon
kryddgrönt

Sätt ugnen på 225 gr
Bena ur köttet och skär ner det
Lägg det i en smord ugnssäker form
Skala och skär bananerna i bitar, lägg dem på kycklingen.
Vispa upp grädden och blanda med chilisåsen, häll blandningen över det andra i formen.
Strimla och stek baconet, fördela det mesta i formen
Gratinera i nedre delen av ugnen i ca 20 min.
Strö över nötter och bacon, toppa med lite kryddgrönt.
Servera med ris och sallad.


Skruttis
En ständigt återkommande favorit på vårat matbord. tummenupp.gif
skogstroll
jag tycker det är gott fast inte jordnötterna.... drömskinka tänker jag är en sån där typisk 70-talsrätt också... kassler med grädde o tomat i ugnen... gott gott. En gång hade vi en retromiddag hos mor och far där vi fick äta våra favoriträtter från när vi var små, det var mums filibabba biggrin.gif
Meriona
Gott om man plockar bort bananerna och jordnötterna tycker jag. sweatingbullets.gif
Platinum
CITAT (Meriona @ 27-04-2010, 20:34) *
Gott om man plockar bort bananerna och jordnötterna tycker jag. sweatingbullets.gif


Instämmer, så jag kör moderniserad variant giggle.gif
Piccante
CITAT (Meriona @ 27-04-2010, 20:34) *
Gott om man plockar bort bananerna och jordnötterna tycker jag. sweatingbullets.gif

Jo, flygande jakob är ett märkligt sätt att förstöra kyckling på. däremot håller jag med om att drömskinka (hade ingen aning om att det hette så) är jättegott.
ingrids
Är det någon mer än jag som tittade med ett halvt öga på ett kvällsprogram där de talade om en ny kokbok med upphottade 70-tals klassiker? Någon som vet vad boken heter? Försökte googla efter den men har misslyckats.
skogstroll
jag vet inte vad boken heter men författaren var på besök på TV4 nyhetsmorgon häromdagen så det kanske står på deras hemsida tv4.se!
ingrids
Tack! Sökte på Flygande Jacob på recept.nu och hittade åt kockarna och därmed också författarna till boken tummenupp.gif Ska låna den på biblioteket och se om upphottade klassiker är så gott som det såg ut på tv.

Hm, den hade inte kommit till bibblan än. Får se om jag köper den istället.
Meriona
Vad hette boken då ingrids? Jag kunde tänka mig att köpa den... tummenupp.gif
ingrids
Boken heter 70-talets mat : från Flygande Jacob till Hawaiikassler och är skriven av Carl Ehrenkrona och Annika Ingelson. Har satt upp den på önskelistan men vet inte hur nostalgisk jag blir av den egentligen - mitt 70-tal (samt största delen av 80-talet) var mer av trafikdödad älg än kyckling och kassler. Trodde aldrig jag skulle nå dit, men jag börjar få nostaligiska känslor för älgkött ...
Meriona
Urrrk trafikdödad älg lät inte så aptitligt...

Men tack för tipset om boken, jag ska kolla den i handeln! thanks.gif
xlxl67
CITAT (Meriona @ 27-04-2010, 20:34) *
Gott om man plockar bort bananerna och jordnötterna tycker jag. sweatingbullets.gif


Så behövde jag inte skriva det själv. biggrin.gif Banan, jordnötter är 2 av väldigt få saker jag absolut inte kan med i mat. Annars verkar det gott. Vad blir det utan - Flygande Jak?
Meriona
CITAT (xlxl67 @ 29-04-2010, 14:00) *
Så behövde jag inte skriva det själv. biggrin.gif Banan, jordnötter är 2 av väldigt få saker jag absolut inte kan med i mat. Annars verkar det gott. Vad blir det utan - Flygande Jak?

rotfl.gif
Bee
Men lägger man inte allt gojset inkl kycklingbitarna ovanpå riset? - Det var så jag lärde mig det på 70-talet. Allt i en form. Tycker fortfarande det är väldigt gott även om det var länge sen sist.
netaave
CITAT (Bee @ 02-05-2010, 22:45) *
Men lägger man inte allt gojset inkl kycklingbitarna ovanpå riset? - Det var så jag lärde mig det på 70-talet. Allt i en form. Tycker fortfarande det är väldigt gott även om det var länge sen sist.


Är väl som med allt annat som är populärt att det finns lika många varianter som tillagare nästan biggrin.gif

Drömskinka gör jag också ibland, mest på sommaren av nån anledning. Gjorde det ofta i husvagnen eftersom det gick o göra i micron och burkskinka va liksom regnvädersmat där smile.gif

Gör också en fläskfilé med grädde och chilisås, bryner och skivar köttet och lägger det i smord form på kokt ris, lägger på skivade champinjoner och strimlad paprika och så gräddchilisåsen o sist riven ost. Smarrigt värre och NU blev jag hungrig biggrin.gif

CITAT (skogstroll @ 27-04-2010, 09:16) *
jag tycker det är gott fast inte jordnötterna.... drömskinka tänker jag är en sån där typisk 70-talsrätt också... kassler med grädde o tomat i ugnen... gott gott. En gång hade vi en retromiddag hos mor och far där vi fick äta våra favoriträtter från när vi var små, det var mums filibabba biggrin.gif


Vilken rolig idé smile.gif
Orkidétjuven
Vilka konstiga människor. Flygande Jakob är dte bästa som finns. Banan i mat är underskattat!!!
netaave
Idag stord det en artikel om 70-talsmat i vår tidning, bland recepten var just Flygande Jakob med smile.gif dom har gjort en modern version av några 70-talsrecept också smile.gif

http://www.unt.se/matochdryck/det-exprimen...let-960950.aspx
Bettis
Drömskinka vilken rätt var det g.gif hur gjorde man den?
netaave
CITAT (Bettis @ 27-05-2010, 18:42) *
Drömskinka vilken rätt var det g.gif hur gjorde man den?


Jag skivar skinka t.ex. burkskinka, rör sen ihop 2 dl grädde o 1/2 dl chilisås, kryddar med lite salt o svartpeppar och häller över skinkan, strör över lite riven ost och garatinerar i 225 ca en kvart.
Bee
CITAT (netaave @ 29-05-2010, 22:41) *
Jag skivar skinka t.ex. burkskinka, rör sen ihop 2 dl grädde o 1/2 dl chilisås, kryddar med lite salt o svartpeppar och häller över skinkan, strör över lite riven ost och garatinerar i 225 ca en kvart.


Det här låter gott!! Skall absolut provas!
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon