|
Full version: Flygande Jakob
netaave
26-04-2010, 20:43
Flygande Jakob
För 4
1 färdiggrillad kyckling (eller motsvarnade mängd rent kycklingkött) 3 bananer 5 dl vispgrädde 1,5 dl chilisås 140 gr bacon
Garnering: ½-1 dl jordnötter bacon kryddgrönt
Sätt ugnen på 225 gr Bena ur köttet och skär ner det Lägg det i en smord ugnssäker form Skala och skär bananerna i bitar, lägg dem på kycklingen. Vispa upp grädden och blanda med chilisåsen, häll blandningen över det andra i formen. Strimla och stek baconet, fördela det mesta i formen Gratinera i nedre delen av ugnen i ca 20 min. Strö över nötter och bacon, toppa med lite kryddgrönt. Servera med ris och sallad.
Skruttis
27-04-2010, 08:07
En ständigt återkommande favorit på vårat matbord.
skogstroll
27-04-2010, 08:16
jag tycker det är gott fast inte jordnötterna.... drömskinka tänker jag är en sån där typisk 70-talsrätt också... kassler med grädde o tomat i ugnen... gott gott. En gång hade vi en retromiddag hos mor och far där vi fick äta våra favoriträtter från när vi var små, det var mums filibabba
Meriona
27-04-2010, 19:34
Gott om man plockar bort bananerna och jordnötterna tycker jag.
Platinum
27-04-2010, 19:44
CITAT (Meriona @ 27-04-2010, 20:34)  Gott om man plockar bort bananerna och jordnötterna tycker jag.  Instämmer, så jag kör moderniserad variant
Piccante
27-04-2010, 21:31
CITAT (Meriona @ 27-04-2010, 20:34)  Gott om man plockar bort bananerna och jordnötterna tycker jag.  Jo, flygande jakob är ett märkligt sätt att förstöra kyckling på. däremot håller jag med om att drömskinka (hade ingen aning om att det hette så) är jättegott.
ingrids
28-04-2010, 07:57
Är det någon mer än jag som tittade med ett halvt öga på ett kvällsprogram där de talade om en ny kokbok med upphottade 70-tals klassiker? Någon som vet vad boken heter? Försökte googla efter den men har misslyckats.
skogstroll
28-04-2010, 08:10
jag vet inte vad boken heter men författaren var på besök på TV4 nyhetsmorgon häromdagen så det kanske står på deras hemsida tv4.se!
ingrids
28-04-2010, 08:40
Tack! Sökte på Flygande Jacob på recept.nu och hittade åt kockarna och därmed också författarna till boken  Ska låna den på biblioteket och se om upphottade klassiker är så gott som det såg ut på tv. Hm, den hade inte kommit till bibblan än. Får se om jag köper den istället.
Meriona
28-04-2010, 20:23
Vad hette boken då ingrids? Jag kunde tänka mig att köpa den...
ingrids
28-04-2010, 21:06
Boken heter 70-talets mat : från Flygande Jacob till Hawaiikassler och är skriven av Carl Ehrenkrona och Annika Ingelson. Har satt upp den på önskelistan men vet inte hur nostalgisk jag blir av den egentligen - mitt 70-tal (samt största delen av 80-talet) var mer av trafikdödad älg än kyckling och kassler. Trodde aldrig jag skulle nå dit, men jag börjar få nostaligiska känslor för älgkött ...
Meriona
28-04-2010, 21:08
Urrrk trafikdödad älg lät inte så aptitligt... Men tack för tipset om boken, jag ska kolla den i handeln!
CITAT (Meriona @ 27-04-2010, 20:34)  Gott om man plockar bort bananerna och jordnötterna tycker jag.  Så behövde jag inte skriva det själv.  Banan, jordnötter är 2 av väldigt få saker jag absolut inte kan med i mat. Annars verkar det gott. Vad blir det utan - Flygande Jak?
Meriona
29-04-2010, 20:58
CITAT (xlxl67 @ 29-04-2010, 14:00)  Så behövde jag inte skriva det själv.  Banan, jordnötter är 2 av väldigt få saker jag absolut inte kan med i mat. Annars verkar det gott. Vad blir det utan - Flygande Jak?
Men lägger man inte allt gojset inkl kycklingbitarna ovanpå riset? - Det var så jag lärde mig det på 70-talet. Allt i en form. Tycker fortfarande det är väldigt gott även om det var länge sen sist.
netaave
26-05-2010, 15:56
CITAT (Bee @ 02-05-2010, 22:45)  Men lägger man inte allt gojset inkl kycklingbitarna ovanpå riset? - Det var så jag lärde mig det på 70-talet. Allt i en form. Tycker fortfarande det är väldigt gott även om det var länge sen sist. Är väl som med allt annat som är populärt att det finns lika många varianter som tillagare nästan  Drömskinka gör jag också ibland, mest på sommaren av nån anledning. Gjorde det ofta i husvagnen eftersom det gick o göra i micron och burkskinka va liksom regnvädersmat där  Gör också en fläskfilé med grädde och chilisås, bryner och skivar köttet och lägger det i smord form på kokt ris, lägger på skivade champinjoner och strimlad paprika och så gräddchilisåsen o sist riven ost. Smarrigt värre och NU blev jag hungrig  CITAT (skogstroll @ 27-04-2010, 09:16)  jag tycker det är gott fast inte jordnötterna.... drömskinka tänker jag är en sån där typisk 70-talsrätt också... kassler med grädde o tomat i ugnen... gott gott. En gång hade vi en retromiddag hos mor och far där vi fick äta våra favoriträtter från när vi var små, det var mums filibabba  Vilken rolig idé
Orkidétjuven
27-05-2010, 03:51
Vilka konstiga människor. Flygande Jakob är dte bästa som finns. Banan i mat är underskattat!!!
netaave
27-05-2010, 16:18
Idag stord det en artikel om 70-talsmat i vår tidning, bland recepten var just Flygande Jakob med  dom har gjort en modern version av några 70-talsrecept också http://www.unt.se/matochdryck/det-exprimen...let-960950.aspx
Drömskinka vilken rätt var det  hur gjorde man den?
netaave
29-05-2010, 21:41
CITAT (Bettis @ 27-05-2010, 18:42)  Drömskinka vilken rätt var det  hur gjorde man den? Jag skivar skinka t.ex. burkskinka, rör sen ihop 2 dl grädde o 1/2 dl chilisås, kryddar med lite salt o svartpeppar och häller över skinkan, strör över lite riven ost och garatinerar i 225 ca en kvart.
CITAT (netaave @ 29-05-2010, 22:41)  Jag skivar skinka t.ex. burkskinka, rör sen ihop 2 dl grädde o 1/2 dl chilisås, kryddar med lite salt o svartpeppar och häller över skinkan, strör över lite riven ost och garatinerar i 225 ca en kvart. Det här låter gott!! Skall absolut provas!
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
|
|
 |
|
|